Follow us

Η «ζωντανή Καρυάτιδα» από το Χιλιομόδι έγινε 89 χρόνων

Σεπτέμβριος του 2015, 3 του μήνα και η Ειρήνη Παππά γίνεται 89 χρόνων. Αστείο. Η αιωνιότητα δεν έχει ηλικία. Από το Χιλιομόδι στην κορυφή του κόσμου και της Τέχνης.

Η «ζωντανή Καρυάτιδα» από το Χιλιομόδι έγινε 89 χρόνων

Ήταν η Ειρήνη Λελέκου, η Ρηνούλα. Γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1926, σε ένα χωριό που δεν είχε καμία σχέση με όλα όσα θα συνέβαιναν στη ζωή της. Στο μικρό ορεινό Χιλιομόδι Κορινθίας, ακούστηκε το πρώτο της κλάμα. Με γονείς δασκάλους, που στάθηκαν όρθιοι σε όσα έζησε η Ελλάδα: Πραξικοπήματα, συγκρούσεις, εμφύλιους σπαραγμούς, αναστολή του Συντάγματος, κλειστό κοινοβούλιο, ΕΟΝ, παιδιά να παρελαύνουν στρατιωτικά.

Η «ζωντανή Καρυάτιδα» από το Χιλιομόδι έγινε 89 χρόνων

Είναι το μικρότερο παιδί τους και είναι απόλυτα λογικό για αυτούς η Ρηνούλα τους να μεγαλώσει με παραμύθια, αρχαίους μύθους και ελευθερία πνεύματος. Η γιαγιά και η μητέρα της είναι πάντα δίπλα της, για να την οδηγήσουν όλο και πιο πέρα στον υπέροχο κόσμο που έφτιαχναν με τις διηγήσεις τους. Οι γυναίκες που της έμαθαν την έννοια του παραμυθά και της ζωντανής τέχνης μέσα από τα πινέλα της ζωγραφικής. Ο πατέρας της, της έμαθε να διαβάζει αρχαίους Έλληνες, αφού εκείνος ήταν διαφορετικός, πραγματιστής, με αδυναμία στην ουσία της γνώσης, τον Γκαίτε.

Η «ζωντανή Καρυάτιδα» από το Χιλιομόδι έγινε 89 χρόνων - εικόνα 2

Τα καλοκαίρια της τα περνούσε στη φύση, όπως και τους χειμώνες στο Χιλιομόδι. εκδρομές στο Μετόχι, αναβάσεις, εξερευνήσεις. Ο πατέρας της πάντα πίστευε ότι οι γυναίκες ήταν ίσες με τους άντρες κι έτσι μεγάλωνε τις κόρες του.

Η γυναίκα που έγινε διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης σε συνέντευξή της μίλησε για τον πατέρα της, λέγοντας: «Διδάχθηκα την ασέβεια από τον πατέρα μου. Με έμαθε πως υπάρχει μόνο μία αριστοκρατία, του πνεύματος. Δεν υπάρχουν κύριοι και επίσημοι, αλλά άνθρωποι. Με έμαθε ότι ο σεβασμός με υποτιμάει, ενώ η αγάπη με εξυψώνει».

Η «ζωντανή Καρυάτιδα» από το Χιλιομόδι έγινε 89 χρόνων - εικόνα 3

Από μικρή γράφει τα δικά της ποιήματα και τις ιστορίες, που κάνει πρωταγωνίστριες τις κούκλες της, που έφτιαχνε με μικρά ξύλα από το δάσος και κουρελάκια από υφάσματα.

Και ήρθε η μετακόμιση στην Αθήνα,στην οδό Ξενοκράτους. Και μετά ήρθε η αρχή της εφηβείας... Το καμπανάκι μέσα της άρχισε να χτυπάει δυνατά. Η υποκριτική και η ανάγκη της ενασχόλησης με αυτή άρχισε να ανθίζει. Η εξομολόγησή της ότι θέλει να γίνει ηθοποιός στη μητέρα της, δεν βρήκε γόνιμο έδαφος. Η αντίδρασή της δυνάμωσε την ανάγκη και έκανε αυτό που ήθελε πραγματικότητα. Μάνα και κόρη αντάλλαξαν κουβέντες, τις οποίες μετάνιωσαν πολλά χρόνια αργότερα.

Η «ζωντανή Καρυάτιδα» από το Χιλιομόδι έγινε 89 χρόνων - εικόνα 4

Η Ρηνούλα της οικογένειας Παππά έγινε Ειρήνη, που ο δρόμος της οδήγησε στη σχολή του Ροντήρη. Με δασκάλους τον Γληνό, τον Παρασκευά, τον Καρυντινό και τον ίδιο τον Ροντήρη -με όλα τα ιερά τέρατα του κλασσικού θεάτρου- θέλει να μάθει να παίζει όπως εκείνοι. Το κορίτσι από το Χιλιομόδι πρέπει να τιθασεύσει τη φυσική ορμή του κα να γίνει στρατιώτης, να έχει πειθαρχία. Δεν θέλει να κάνει ακριβώς αυτό που λέει ο Ροντήρης και η Παξινού. Ήθελε να το δοκιμάσει όπως το αντιλαμβανόταν η ίδια. Και το έκανε.

Η «ζωντανή Καρυάτιδα» από το Χιλιομόδι έγινε 89 χρόνων - εικόνα 5

Ο Σακελλάριος και η επιθεώρηση

Ήταν ο τελευταίος χρόνος στη σχολή, που ο Αλέκος Σακελλάριος την είδε να παίζει στον Μάκβεθ. Ο ίδιος, της ζήτησε να βγει στην επιθεώρηση. Απίστευτο! εκ διαμέτρου αντίθετο με εκείνη, με την κλασσική παιδεία της. Η επαναστάτρια μέσα της όμως, είπε «ναι». Ήθελε να γίνει κάτι άλλο από τους ηθοποιούς του Εθνικού, που παρατηρούσε αλλά θεωρούσε ψεύτικους. Σε αυτή την ιστορία υπάρχει μία λεπτομέρεια: ο Σακελλάριος γράφει στην αυτοβιογραφία του ότι δεν την είδε πρώτη φορά στη Σχολή της, αλλά στο Σύνταγμα να περπατά και την περιγράφει ως «ένα πανέμορφο πλάσμα με ένα απλό μακρύ φόρεμα, όλο πτυχώσεις, που κινιόταν με μεγαλοπρέπεια και συνάμα απλότητα. Σαν να ζωντάνεψε μια Καρυάτιδα». Αυτός ο χαρακτηρισμός θα την ακολουθεί για μία ζωή. Σκηνοθέτες, δημιουργοί, παραγωγοί, ο Τύπος, τα βιβλία της ιστορίας της Τέχνης. Η ζωντανή Καρυάτιδα.

Η «ζωντανή Καρυάτιδα» από το Χιλιομόδι έγινε 89 χρόνων - εικόνα 6

1948- Η πρώτη ταινία της και μετά ο μύθος

Ο Αλέκος Σακελάριος την πήρε από το χέρι, την πήγε στον Φίνο κι εκείνος άφησε την Ειρήνη Παππά να κάνει το ντεμπούτο της στην ταινία «Χαμένοι Άγγελοι», να δημιουργήσει το μύθο της.

Το 1951 έρχεται η «Νεκρή Πολιτεία», του Φρίξου Ηλιάδη, με συμπρωταγωνιστή τον Γιώργο Φούντα. Η ταινία συμμετέχει στο Φεστιβάλ Καννών και όλοι μένουν άφωνοι, αναγνωρίζουν αυτό το νέο πρόσωπο ως κάτοχο μίας μοναδικότητας. Λιτή, αρχαϊκή, δωρική, με αυστηρότητα χαμένη στους αιώνες που πέρασαν και μία λυρικότητα Βυζαντινή, με ταυτόχρονο πάθος να καίει στα μάτια της, τις κινήσεις της. Βλέμμα βαθύ, με μυστήριο που δεν εκβιάζεται κάνει τις Κάννες να προσκυνήσουν. 1952, η Ρηνούλα που ανέβαινε πιτσιρίκα στα δέντρα στο Χιλιομόδι, ανέβηκε εκεί που άλλες προσπαθούσαν και δεν κατάφερναν, στην κορυφή του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Η «ζωντανή Καρυάτιδα» από το Χιλιομόδι έγινε 89 χρόνων - εικόνα 7

Μία Ελληνίδα μπροστά από τις κάμερες, μέσα στην Ιστορία του Κινηματογράφου

Τουλάχιστον 100 ταινίες, ρεκόρ γία μία Ελληνίδα ηθοποιό. Εξερευνεί όλες τις ηπείρους με γυρίσματα για τις ταινίες της, την... εξερευνούν σε όλο τον κόσμο για να συνειδητοποιήσουν πόσο διαφορετική είναι από όλα όσα είχαν δει.
Τσινετσιτά, το Χόλιγουντ, Γιουγκοσλαβία, Λίβανος, Μαρόκο, Βραζιλία, Αυστραλία, Πορτογαλία. Τόποι δημιουργίας. Η Ειρήνη Παππά δημιουργεί τον εαυτό της σε κάθε καινούριο ρόλο σε όποιον τόπο πατάει. Μάρλον Μπράντο, Ιβ Μοντάν, Γκρέγκορι Πεκ, Άντονι Κουίν, Τζέιμς Κάγκνεϊ. Όλοι στο πλευρό της. Μπρόντγουέι, 1967, με το έργο «Εκείνο το καλοκαίρι, εκείνο το φθινόπωρο» στέκεται στη σκηνή στο πλευρό του Γιον Βόιτ .

Η «ζωντανή Καρυάτιδα» από το Χιλιομόδι έγινε 89 χρόνων - εικόνα 8

Γίνεται η Bella Greca, η Irene Pappas, η Ελένη στις «Τρωάδες», η Κλυταιμνήστρα στην «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη. Φεντέρικο Φελίνι, Κάθριν Χέπμπορν, Μάρλον Μπράντο μιλούν μόνο για αυτήν, «τη σπουδαιότερη ηθοποιό που υπάρχει».

Βραβεία, διακρίσεις, πέφτουν βροχή και το αστέρι της λάμπει, διαφορετικά από τα άλλα. Βραβεία καλύτερης κινηματογραφικής μεταφοράς και ηχητικής επένδυσης στο Φεστιβάλ των Κανών το 1962 για την «Ήλεκτρα», Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, σκηνοθεσίας και σεναρίου το 1969 για το «Ζ», του Κώστα Γαβρά , ο τίτλος της «Γυναίκας της Ευρώπης», το 2000, «Χρυσό Λέοντα» της Μπιεννάλε Θεάτρου Βενετίας, για τη γυναίκα που σε 50 χρόνια στάθηκε στα ίσια με όλες τις μεγάλες ηρωίδες που ενσάρκωσε κι εκείνες την αγάπησαν.

Η «ζωντανή Καρυάτιδα» από το Χιλιομόδι έγινε 89 χρόνων - εικόνα 9


Το 1995, στο πέτο της καρφιτσώνεται το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και το 2008 βραβεύεται με το «Βραβείο Ρώμη» στο αρχαίο θέατρο της «Όστια Αντίκα».

Η «ζωντανή Καρυάτιδα» από το Χιλιομόδι έγινε 89 χρόνων - εικόνα 10

Η Ειρήνη Παππά είναι η δύναμη της αρχαίας τραγωδίας, που εκπροσώπησε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη τον μεσογειακό πολιτισμό, που ο Πάπας Βενέδικτος προσκάλεσε στην Καπέλα Σιξτίνα για να της ζητήσει -μαζί με άλλους 259- να μεταδώσουν με την Τέχνη τους το μήνυμα του Θεού.

Η «ζωντανή Καρυάτιδα» από το Χιλιομόδι έγινε 89 χρόνων - εικόνα 11
Ο γάμος, τα παιδιά που δεν απέκτησε, οι φήμες για έρωτες

Δεν μιλούσε ποτέ για την προσωπική της ζωή, για έρωτες, για γάμους, για παιδιά, για εκείνη την άλλη μεριά του δικού της φεγγαριού. Δεν επέτρεψε ποτέ τις ερωτήσεις, δεν ήθελε να δίνει τέτοιου είδους απαντήσεις. Αυτό που όλοι γνώριζαν ήταν ότι στα 18 της παντρεύτηκε για μία και μοναδική φορά τον Άλκη Παππά. Ο γάμος του δεν κράτησε, αλλά η ίδια κράτησε το επίθετό του, με αυτό τη γνώρισε ο κόσμος- ολόκληρος.

Η «ζωντανή Καρυάτιδα» από το Χιλιομόδι έγινε 89 χρόνων - εικόνα 12

Ο Μάρλον Μπράντο και ο Αντονι Κουίν ήταν οι δυο συμπρωταγωνιστές της που ξεκάθαρα όλοι μιλούσαν για τη σφραγίδα που τους άφησε. Όλοι ήξεραν και μιλούσαν επιβεβαιώνοντάς το, ότι ο μεγιστάνας Αγά Χαν, παντρεμένος με τη Ρίτα Χέιγουορθ για ένα χρονικό διάστημα, ήταν τρελά ερωτευμένος μαζί της. Όλοι μιλούσαν για εκείνη, τους άντρες, τους έρωτες. Εκείνη πάντα το απέφευγε. Μόνο το 2002, σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της, ομολόγησε ότι έζησε ένα μεγάλο και τελευταίο έρωτα στην Ιταλία, με έναν άντρα πολύ νεότερό της.

Η «ζωντανή Καρυάτιδα» από το Χιλιομόδι έγινε 89 χρόνων - εικόνα 13

Η Ειρήνη Παππά δεν έγινε ποτέ μητέρα. Η Ειρήνη Παππά έμοιαζε πάντα να είναι η ίδια ένα παιδί που θέλει να ρουφήξει τη ζωή μέχρι το μεδούλι, που δεν συμβιβαζόταν. Ζούσε με πάθος, έντονα. Ξενυχτούσε, διασκέδαζε, κάπνιζε, ταξίδευε, ζούσε. Λατρεύει τη Ρώμη, τη δεύτερη μητέρα της όπως την αποκαλεί, ενώ πάντα μητέρα της είναι η Αθήνα.

Η «ζωντανή Καρυάτιδα» από το Χιλιομόδι έγινε 89 χρόνων - εικόνα 14

Ένα σπίτι στη σκιά της Ακρόπολης και βόλτες στην Πλάκα, και κάπου στο βάθος στο πέρασμά της να ακούγονται οι «ΩΔΕΣ», που ηχογράφησε με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, στον τελευταίο δίσκο των «Aphrodite’s Child», βασισμένες στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, δημοτικά τραγούδια με σπαραγμό στην ερμηνεία.

Η «ζωντανή Καρυάτιδα» από το Χιλιομόδι έγινε 89 χρόνων - εικόνα 15

Η «ζωντανή Καρυάτιδα» ξυπνά και κοιμάται στη σκιά των μαρμάρινων Καρυάτιδων, στη γειτονιά που αγάπησε, την αρχαία. Μία γυναίκα που δεν μπορεί να είναι μία κοινή θνητή, δεν γίνεται. Μία γυναίκα από το Χιλιομόδι Κορινθίας, που κοιτάει βαθιά στα μάτια, αυστηρή, ντίβα, ευλογημένη. Σεπτέμβριος του 2015, 3 του μήνα και η Ειρήνη Παππά γίνεται 89 χρόνων. Αστείο. Η αιωνιότητα δεν έχει ηλικία.

Η «ζωντανή Καρυάτιδα» από το Χιλιομόδι έγινε 89 χρόνων - εικόνα 16

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ 29 Ιαν 2026 | 16:09

Αμερικάνικος Βούβαλος: Νέες παραστάσεις στο θέατρο Σημείο

Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί το εμβληματικό έργο του David Mamet και κρατά τη σκηνή ως πεδίο σύγκρουσης, όπου το κέρδος γίνεται γλώσσα, η φιλία γίνεται διαπραγμάτευση και η εμπιστοσύνη διαλύεται σε δευτερόλεπτα.

29 Ιαν 2026 | 13:37

"Ο Κος Ζυλ": Μια παράσταση που θα συζητηθεί έρχεται στο Θέατρο Πόρτα

"Ο Κος Ζυλ" είναι μια παράσταση για το πώς η εξουσία "εγγράφεται" στα σώματα, πώς η επιθυμία μπορεί να γίνει όπλο και πώς η κοινωνία, ακόμα και όταν παρακολουθεί την καταστροφή, επιλέγει να συνεχίσει.

ΕΡΤ 29 Ιαν 2026 | 11:59

"Μεγάλη χίμαιρα": Η νύχτα που αλλάζουν όλα - Το συγκλονιστικό τελευταίο επεισόδιο της σειράς, όσα θα δούμε

Ολα όσα θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο της "Μεγάλης Χίμαιρας" - Πότε θα προβληθεί.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ 29 Ιαν 2026 | 11:52

Ο Μπραντ Πιτ έρχεται στην Υδρα για τα γυρίσματα χολιγουντιανής ταινίας - Ολες οι πληροφορίες [βίντεο]

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα αναμένεται να βρεθεί ο Μπραντ Πιτ, σε λίγο καιρό, για τα γυρίσματα της νέας χολιγουντιανής ταινίας του.

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ 29 Ιαν 2026 | 11:01

Με επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης "Tristrato", παρουσία σπουδαίων Ελληνίδων ηθοποιών [εικόνες]

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, τα εγκαίνια της έκθεσης Tristrato, του αναγνωρισμένου ζωγράφου Απόστολου Χαντζαρά (Apos).

O ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ 28 Ιαν 2026 | 18:51
Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 28 Ιαν 2026 | 15:32

"Χάσαμε τη θεία στοπ": Η κλασική κωμωδία επιστρέφει ανανεωμένη

Σε σκηνοθεσία του Χρήστου Τριπόδη, το έργο ζωντανεύει με έναν εξαιρετικό θίασο και την ηχηρή παρουσία του κειμένου του σπουδαίου συγγραφέα Γιώργου Διαλεγμένου

ΕΚΘΕΣΗ 28 Ιαν 2026 | 13:07

Με άμεση γλώσσα, αυτοσαρκασμό και αναρχικό χιούμορ, ο Νίκος Λαγός αναζητά ρωγμές ευτυχίας σε ένα δυστοπικό περιβάλλον

Η Γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει την νέα ατομική έκθεση του Νίκου Λαγού με τίτλο RAW, με εγκαίνια την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2026.

28 Ιαν 2026 | 13:04

"Δύο ή τρία πράγματα που ξέρω γι’ αυτόν": Το νέο έργο του Ανέστη Αζά στο Θέατρο Προσκήνιο

Τι σημαίνει να είσαι πατέρας και τι σημαίνει να είσαι άντρας σήμερα; Τι μας παρέδωσε η προηγούμενη γενιά και γιατί μας στοιχειώνει ακόμα;

28 Ιαν 2026 | 12:54

"Το αμάρτημα της μητρός μου": Το σπουδαίο έργο του Βιζυηνού στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Το Αυτοβιογραφικό αυτό έργο του Βιζυηνού δημιουργεί κατάνυξη στους θεατές από την πρώτη έως και την τελευταία του λέξη.

ΤΗΣ ΕΡΤ 28 Ιαν 2026 | 12:12
ΜΙΛΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ 28 Ιαν 2026 | 09:44

Πού οφείλεται η έκρηξη του ελληνικού κιν/φου: Από τον "Κυνόδοντα" ως τον "Καποδίστρια" και το "Χριστός ξανασταυρώνεται"

Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια για τον ελληνικό κινηματογράφο επισημαίνουν δημιουργοί.

ΜΙΑ ΓΝΗΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ 27 Ιαν 2026 | 15:03

H "Πριγκίπισσα των Αγίων Σαράντα" του Χάρη Ρώμα στο θέατρο Coronet

Mία κωμωδία παρεξηγήσεων που λειτουργεί ως ένας καθρέφτης της σημερινής κοινωνίας, που μέσα από το χιούμορ φωτίζει την ανάγκη του κάθε ανθρώπου να νιώσει σημαντικός

ΣΑΡΩΝΕΙ ΣΕ ΘΕΑΣΕΙΣ 27 Ιαν 2026 | 13:37

"Η μεγάλη χίμαιρα": Τι θα δούμε στο φινάλε της σειράς - Πότε θα προβληθεί το τελευταίο επεισόδιο

Συνεχίζει να σπάει κάθε ρεκόρ η μεγαλύτερη τηλεοπτική παραγωγή, που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, "Η μεγάλη χίμαιρα". Με περισσότερες από 3.100.000 θεάσεις.

27 Ιαν 2026 | 13:34

Η παράσταση "Αναζητώντας την Ελένη" επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Με στοιχεία θεάτρου-ντοκιμαντέρ και γραμμένο σε θεσσαλική ντοπιολαλιά, το έργο φωτίζει τον τόπο και την εποχή του και τα ανεπούλωτα τραύματα του πολέμου όχι μόνο στο πεδίο των μαχών.

ΡΟΜΠΕΡΤ ΒΑΛΖΕΡ 27 Ιαν 2026 | 13:23

"Οι σχολικές εκθέσεις του Φριτς Κόχερ ή πώς γεννιέται ένας πειθαρχημένος άνθρωπος"

"Οι εκθέσεις του Φριτς Κόχερ" αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη επιτυχία του Ρόμπερτ Βάλζερ. Το έργο διασκευάζεται και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 27 Ιαν 2026 | 13:12

"That’s Amore": Μια μουσική γιορτή για τον έρωτα στο Θέατρο Παλλάς

Ζήστε μαζί με τους The Italian Tenors το απόλυτο μουσικό ταξίδι στον έρωτα. That’s Amore.

27 Ιαν 2026 | 11:11

Παράταση παραστάσεων για την "Αλεξάνδρεια" του Φωκά Ευαγγελινού στο Θέατρο Παλλάς

Περισσότεροι από 60.000 θεατές έχουν ήδη ζήσει εως τώρα τη μαγεία της "Αλεξάνδρειας", επιβεβαιώνοντας την ξεχωριστή της θέση ανάμεσα στις σημαντικότερες παραγωγές της σεζόν.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 26 Ιαν 2026 | 16:16

Ο Ευτύχης Βαρδουλάκης "έξαλλος" με τον Καποδίστρια του Σμαραγδή: Επίπεδο σχολικής παράστασης και διαστρέβλωση γεγονότων

Το μόνο σχόλιο για την ταινία του Σμαραγδή θα έπρεπε να είναι το χάχανο...γράφει ο γνωστός πολιτικός αναλυτής

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ 26 Ιαν 2026 | 15:28

Πέθανε σε ηλικία 66 ετών ο ζωγράφος και γλύπτης, Νικόλαος Ζήβας

Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο Δημοτικό Κοιμητήριο Χαλανδρίου.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 24 Ιαν 2026 | 06:12
9 ΜΑΡΤΙΟΥ 24 Ιαν 2026 | 06:00

Αντώνης Καλογιάννης: "Η φωνή της ψυχής μας" - Μια μουσική βραδιά μνήμης και αγάπης στο Θέατρο Παλλάς

Ο Αντώνης Καλογιάννης υπήρξε ερμηνευτής ουσίας – μια φωνή που έδωσε πνοή σε μεγάλες ιδέες, σε στίχους ποιητικούς και σε μουσικές που σφράγισαν εποχές.

ΤΟΝ ΜΑΙΟ 23 Ιαν 2026 | 17:14

Η Μαρία Φαραντούρη και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος σε μία ξεχωριστή σύμπραξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Θα ερμηνεύσουν τραγούδια μεγάλων συνθετών και δημιουργών της νέας γενιάς

Ο ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ 22 Ιαν 2026 | 17:13

Όσκαρ 2026: Ρεκόρ για τους "Αμαρτωλούς" με 16 υποψηφιότητες - Στην κούρσα και η "Βουγονία" του Λάνθιμου με 4

Και φέτος, ο Γιώργος Λάνθιμος βρίσκεται στην κούρσα διεκδίκησης των Όσκαρ με την ταινία του "Βουγονία"

ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ 22 Ιαν 2026 | 15:38

Μάριο Μπανούσι: Το παιδί - θαύμα του ελληνικού θεάτρου πήρε τον Αργυρό Λέοντα στην Μπιενάλε θεάτρου Βενετίας

Με τον Αργυρό Λέοντα τιμάται ο 27χρονος σκηνοθέτης Μάριο Μπανούσι που χαιρετίζεται διεθνώς ως ένα παιδί θαύμα του ελληνικού θέατρου.

22 Ιαν 2026 | 11:20

"Το Μεγάλο μας Τσίρκο" του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Σε μουσική του Σταύρου Ξαρχάκουκαι και σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια στο "ΘΕΑΤΡΟΝ" του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"

21 Ιαν 2026 | 17:34

Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2026: Ένας ζωντανός θεσμός πολιτισμού, παράδοσης και σύγχρονης δημιουργίας

Μελέτης Ηλίας, Ελένη Φουρέιρα, Μαρίνα Σάττι, STAVENTO, Κατερίνα Λιόλιου, Πάνος Βλάχος, Sidarta και Mente Fuente, Ειρήνη Παπαδοπούλου δίνουν τον φετινό παλμό

ΑΠΟ ΤΙΣ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 21 Ιαν 2026 | 15:29

''Astoria'': Νέα μεγάλη παραγωγή τον Μάρτιο στο θέατρο Παλλάς

Μια μουσική παράσταση που φωτίζει με αλήθεια και συγκίνηση τις ζωές, τα όνειρα και τις αντιφάσεις της ελληνικής μεταναστευτικής κοινότητας που προσπαθεί να ριζώσει σε έναν ξένο τόπο.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2026 20 Ιαν 2026 | 15:02

"Ελπίδα και Αγάπη": Μουσικό γκαλά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο κορυφαίος μαέστρος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Teatro Massimo του Παλέρμο, Alvise Casellati, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώνει τις δυνάμεις του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

30/1 20 Ιαν 2026 | 13:44

Φωνές – 4 Αιώνες: Ένα μουσικό ταξίδι τεσσάρων αιώνων στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Ένα ταξίδι μέσα από τέσσερις αιώνες μουσικής έκφρασης, από τον 17ο έως τον 20ο αιώνα, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή.

ΘΕΑΤΡΟ ΙΛΙΣΙΑ-ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ 20 Ιαν 2026 | 13:30

Πρεμιέρα για την "Πιο υπέροχη χειρότερη του κόσμου" της Φωτεινής Αθερίδου

Μια καταιγίδα σκέψεων, λέξεων, νεύρων και γέλιου. Μια ιστορία που δεν ζητά άδεια, δεν φιλτράρει τίποτα και δεν υπόσχεται ότι όλα θα πάνε καλά.

ΑΠΟ 20/2 20 Ιαν 2026 | 13:25

Τα "Μπουζούκια στην Πίστα" επιστρέφουν στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Η παράσταση που αρέσει. Πειράζει; Ε όχι, δεν πειράζει!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 20 Ιαν 2026 | 13:24

"Σεσουάρ για Δολοφόνους": Επιστρέφει η μακροβιότερη παράσταση στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου

Πρεμιέρα για την αγαπημένη διαδραστική και απολαυστική κωμωδία, που απευθύνεται σε όσους λατρεύουν το χιούμορ, το μυστήριο και θέλουν να παίρνουν… την κατάσταση στα χέρια τους!

ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ 20 Ιαν 2026 | 13:18

Το Τρίτο Στεφάνι μεταφέρεται σε νέα στέγη λόγω μεγάλης προσέλευσης

Το εμβληματικό έργο του Κώστα Ταχτσή, σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού και διασκευή Στρατή Πασχάλη, παρουσιάζεται σε μια σύγχρονη και τολμηρή πρόταση.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 20 Ιαν 2026 | 09:39

Ακρόαση για το διάσημο μιούζικαλ "CABARET"

Η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Φεβρουαρίου.

17Η ΧΡΟΝΙΑ 20 Ιαν 2026 | 09:25

"Σεσουάρ για δολοφόνους:" Η μακροβιότερη παράσταση στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου επιστρέφει

Το "Σεσουάρ για δολοφόνους", η πανέξυπνη κωμωδία των Μπρους Τζόρνταν & Μέριλιν Έιμπραμς, συνεχίζεται για 17η χρονιά στην Ελλάδα!

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΑΛΜΠΟΥΜ 19 Ιαν 2026 | 15:18

Ο μύθος του Οιδίποδα από τον Γιώργο Νταλάρα: Η ζωντανή ηχογράφηση στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου

Ο Γιώργος Νταλάρας ως ερμηνευτής και Κορυφαίος του χορού ερμήνευσε τις μουσικές του Goran Bregovic σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου βασισμένα στον μύθο του Οιδίποδα.

ΝΕΑ ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 19 Ιαν 2026 | 15:05

Ένα νέο θέατρο στην πλατεία Μαβίλη

Είναι ο πρώτος θεατρικός χώρος που εγκαθίσταται στην πλατεία, φιλοδοξώντας να αποτελέσει έναν νέο πυρήνα πολιτιστικής ζωής στο κέντρο της πόλη

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ 19 Ιαν 2026 | 09:29

Μεγάλη Χίμαιρα: "Είμαι ηθοποιός, όχι πολιτικός", απαντά η Φωτεινή Πελούζο για τις ερωτικές σκηνές

Ξεπέρασαν τις 2.100.000 οι θεάσεις της κορυφαίας διεθνούς συμπαραγωγής της ΕΡΤ "Η μεγάλη χίμαιρα" στο ERTFLIX - Οι αντιδράσεις για τις ερωτικές σκηνές.

ΟΔΥΝΗ 17 Ιαν 2026 | 12:42

Συγκίνηση στην κηδεία του Γιάννη Ξυλούρη: Πλήθος κόσμου στο τελευταίο αντίο στον σπουδαίο "Ψαρογιάννη"

Η ταφή του θα γίνει στα αγαπημένα του Ανώγεια, στον τόπο που τον γέννησε και τον σφράγισε μουσικά

Η ΚΗΔΕΙΑ 17 Ιαν 2026 | 12:26

Μέλπω Ζαροκώστα: Στο Πρώτο Νεκροταφείο την Τρίτη ο τελευταίος αποχαιρετισμός - Η έκκληση της οικογένειας της

Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στην ηθοποιό θα δοθεί την Τρίτη 20 Ιανουαρίου στο Πρώτο Κοιμητήριο Αθηνών

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ 17 Ιαν 2026 | 10:19

Θησείο: H γοητευτική γειτονιά με τη μακρά ιστορία, τους θρύλους και τα ευτράπελα

Σε όλο το διάστημα του μεσοπολέμου, το Θησείο είναι γειτονιά πολύβουη και πολύχρωμη

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΕ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΣΙΝΕΜΑ 16 Ιαν 2026 | 20:30

Μέλπω Ζαρόκωστα: Ο γάμος στα 19 της, οι δύο σύζυγοι και οι συνεχόμενες μάχες με τον καρκίνο

Η Μέλπω Ζαρόκωστα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και βρισκόταν σε ευάλωτη κατάσταση στο Γηροκομείο Αθηνών, όπου άφησε την τελευταία της πνοή

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 16 Ιαν 2026 | 15:35

Μενδώνη για Μέλπω Ζαρόκωστα: Ερμηνεύτρια μεγάλης γκάμας, ευρύτατου διαμετρήματος και διακριτού αποτυπώματος

Η υπουργός Πολιτισμού εξέφρασε τη βαθιά θλίψη της για τον θάνατο της Μέλπως Ζαρόκωστα

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ 16 Ιαν 2026 | 14:16

Μέλπω Ζαρόκωστα: Πέθανε η γνωστή ηθοποιός σε ηλικία 92 ετών - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Την είδηση του θανάτου της Μ. Ζαρόκωστα έκανε γνωστή η ανιψιά της ηθοποιού Νταίζη Γαλιατσάτου

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 83 ΕΤΩΝ 15 Ιαν 2026 | 15:05

Πέθανε ο Γιάννης Ξυλούρης - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο για την απώλεια του Ψαρογιάννη

Ο αδερφός του Nίκου Ξυλούρη και του Ψαραντώνη, Ψαρογιάννης δημιούργησε νέες συνθέσεις στη κρητική μουσική.- "Μοναδική η τεχνική του στο λαούτο"

"ΑΘΑΝΑΣΙΑ" 15 Ιαν 2026 | 13:40

Η Ελλη Τρίγγου γίνεται η πιο πολυσυζητημένη "Αγία"

Ένα έργο τολμηρό, προκλητικό και βαθιά ανθρώπινο που διαπραγματεύεται τα όρια μεταξύ πίστης και εξαπάτησης, αγιοσύνης και θεατρινισμού, πραγματικότητας και μύθου.

15 Ιαν 2026 | 13:12

Το άγνωστο αρχείο Μπρεστ αποκαλύπτεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

Το 2026 αποτελεί ορόσημο στη ζωή της, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυσή της.

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2026 15 Ιαν 2026 | 13:07

"Η μεγάλη χίμαιρα": Το πλοίο "Μαρίνα" βυθίζεται και η μοίρα των ηρώων αλλάζει για πάντα

Το δράμα των ηρώων που έπλασε ο Μ. Καραγάτσης βαθαίνει και μετά από ένα ναυάγιο όλα πρόκειται να αλλάξουν…

15 Ιαν 2026 | 11:25

Το φεστιβάλ σύγχρονου χορού Onassis Dance Days, 5-8 Φεβρουαρίου στη Στέγη

Τέσσερις παραστάσεις και μία βιντεοεγκατάσταση αποτελούν το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ σύγχρονου χορού της Στέγης "ODD-Onassis Dance Days", που θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις σκηνές της Στέγης.

ΤΑΙΝΙΕΣ 15 Ιαν 2026 | 09:31

Πάμε σινεμά: Ο Τιμοτέ Σαλαμέ φαβορί για Οσκαρ με το "Marty Supreme" και 5 ακόμα πρεμιέρες

Στην κορυφή του ενδιαφέροντος η δραματική κομεντί εποχής "Marty Supreme", με τον, πιο ώριμο από ποτέ, Τιμοτέ Σαλαμέ.

ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ 14 Ιαν 2026 | 12:54

Η προσβασιμότητα στο επίκεντρο της παρουσίασης του βιβλίου "Ο Φιλέλληνας Αγωνιστής"

"Ο Φιλέλληνας Αγωνιστής" μεταφέρει το μήνυμα της προσβασιμότητας, της αλληλεγγύης και της επανάστασης ως συλλογικής πράξης.

14 Ιαν 2026 | 12:33

Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί μία σπαρταριστή μαύρη κωμωδία για τον έρωτα, την προδοσία και την… κουζίνα

Η παράσταση "Η Γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της" έρχεται να μας προκαλέσει και να μας θυμίσει ότι η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται – ενίοτε – και ζεστό.

ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΠΥΛΟΝ 14 Ιαν 2026 | 12:17

"Η Ιστορία πάντα παραμονεύει": Νέος κύκλος παραστάσεων για τη "Χαμένη Άνοιξη" του Στρατή Τσίρκα

Το εμβληματικό τελευταίο μυθιστόρημα του Τσίρκα μεταφέρεται για πρώτη φορά στη σκηνή, σε θεατρική διασκευή του Άρη Λάσκου και σκηνοθεσία του Βαλάντη Φράγκου.

ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΣΚΟΥ 13 Ιαν 2026 | 13:47

Ο Pan Pan γιόρτασε την διαμαντένια απονομή της "Ανισόπεδης Ντίσκο" και παρουσίασε τo νέο του άλμπουμ

Ο Pan Pan αποτελεί έναν από τους πλέον επιτυχημένους και αγαπητούς εκπρόσωπους της ηλεκτρονικής μουσικής στη χώρα μας.

ΧΟΡΟΣ 13 Ιαν 2026 | 13:02

Τhe great nothing: Το νέο έργο της Αντωνίας Οικονόμου στο Τζάμια Κρύσταλλα

Ένα σπασμένο τρίπτυχο στον χώρο και τον χρόνο -μια απαθανάτιση- όπου το ανοίκειο οικειοποιείται δίχως έκπληξη και η επιθυμία και ο τρόμος συνυπάρχουν.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 13 Ιαν 2026 | 12:58

Η Ντόρα Μπακοπούλου και η Catherine Larsen-Maguire σε σύμπραξη με την Underground Youth Orchestra

Η Underground Youth Orchestra επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026 για μια συναυλία υψηλών καλλιτεχνικών απαιτήσεων.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 13 Ιαν 2026 | 12:49

Δυο μεγάλες συναυλίες με τον Μανώλη Μητσιά: Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο στο Μέγαρο Μουσικής

Ο Μανώλης Μητσιάς ευτύχησε να ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση σχεδόν 100 τραγούδια με στίχους που ο Νίκος Γκάτσος έγραψε ειδικά για τη φωνή του.

14 ΕΩΣ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2026 13 Ιαν 2026 | 11:55

Το Grease The Musical έρχεται απευθείας από το Λονδίνο στο Christmas Theater

Επιστρέφει στη θεατρική σκηνή η ιστορία για τον πρώτο έρωτα, τα εφηβικά όνειρα και τον ακαταμάχητο ήχο του rock ’n’ roll

ΕΡΤ 13 Ιαν 2026 | 11:12

Ο εγγονός του ίδιου του Καραγάτση παίζει στη "Μεγάλη Χίμαιρα" - Ποιος είναι και ποιον υποδύεται

Μέρος στη μεγάλη παραγωγή της ΕΡΤ "Μεγάλη Χίμαιρα"- που έχει ταράξει τα τηλεοπτικά νερά- παίρνει ο εγγονός του ίδιου του συγγραφέα του βιβλίου, Μ. Καραγάτση.

SOCIAL MEDIA 13 Ιαν 2026 | 08:28

Γιώργος Λάνθιμος: Οι φωτογραφίες του από τις Χρυσές Σφαίρες που δεν πέρασαν απαρατήρητες

Ο Γιώργος Λάνθιμος μοιράστηκε με τους followers του στο Instagram στιγμιότυπα από την τελετή, δίνοντας τη δική του "ματιά" στη βραδιά.

ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΟ ΕΜΣΤ 12 Ιαν 2026 | 15:41

Οι εκθέσεις που θα δούμε στο ΕΜΣΤ την ερχόμενη άνοιξη

Το ΕΜΣΤ παρουσιάζει τρεις ατομικές εκθέσεις ισάριθμών σημαντικών Ελλήνων δημιουργών που δεν είναι πια στη ζωή.

ΑΠΟ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 12 Ιαν 2026 | 15:31

"Όλα λάθος": Η ξεκαρδιστική κωμωδία κάνει πρεμιέρα στο θέατρο "Αλεξανδράκης"

Η κωμωδία των Henry Lewis, Jonathan Sayer και Henry Shields, που έχει κατακτήσει τα βραβεία και τους κριτικούς σε Ευρώπη και Αμερική, έρχεται να "σαρώσει" το κοινό της Αθήνας

12 Ιαν 2026 | 13:41

Takedown (or submissions) της Ελένης Αρβανίτη - antisocial

Εγκαίνια: Tετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2026, στις 20:30- Διάρκεια έκθεσης: 14 Ιανουαρίου - 7 Φεβρουαρίου 2026, Τετάρτη - Σάββατο 20:00 - 22:00

ΛΙΓΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 12 Ιαν 2026 | 13:07

Η πιο ανατρεπτική "Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων' επιστρέφει στο Θέατρο Ροές για 4 παραστάσεις

Το έργο αναδύθηκε σε εποχή κομβική κι έχει αφήσει έως και σήμερα το αποτύπωμά του στη συλλογική μνήμη, ως μύθος, που φέρει πολύπλευρες σημασίες.

ΑΠΟ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2026 12 Ιαν 2026 | 12:46

"Το δέντρο που ματώνει": Ενα έργο - γροθιά για την ενδοοικογενειακή βία, στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα

Μια μικρή κοινωνία που βλέπει, ακούει και γνωρίζει, αλλά σιωπά.

12 Ιαν 2026 | 12:43

"Δύο ή τρία πράγματα που ξέρω γι’ αυτόν": Το νέο έργο του Ανέστη Αζά στο Θέατρο Προσκήνιο

Πέντε ηθοποιοί προσπαθούν να καταλάβουν γιατί δυσκολεύονται τόσο πολύ τα αγόρια να βρούνε τη θέση τους σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα και προσπαθεί να απαλλαγεί από τους παραδοσιακούς κανόνες της πατριαρχίας.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 12 Ιαν 2026 | 12:43

Borodin Quartet: Το ιστορικό Κουαρτέτο επιστρέφει στο Μέγαρο

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου, 20:30 - Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΠΥΛΟΝ 12 Ιαν 2026 | 12:39

O Γιώργος Παπαγεωργίου αναμετριέται με το εμβληματικό "1984" του Τζ. Οργουελ

Μέσα σ’ έναν τερατώδη κόσμο, πώς γίνεται να μην μετατραπείς σε τέρας;

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΗΘΟΠΟΙΟΣ 12 Ιαν 2026 | 11:08

Σαν σήμερα γεννιέται η Τζένη Καρέζη: Ο έρωτας και ο γάμος με τον Καζάκο και μια παρτίδα τάβλι που κράτησε 26 χρόνια

Σαν σήμερα, στις 12 Ιανουαρίου 1932, γεννήθηκε η Τζένη Καρέζη, μια από τις πιο εμβληματικές μορφές που ανέδειξε ποτέ ο ελληνικός κινηματογράφος και το θέατρο.

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 12 Ιαν 2026 | 08:29

Καποδίστριας: Πόσο κόστισε και ποια είναι ως τώρα τα έσοδα της ταινίας που σαρώνει στις αίθουσες

Η κινηματογραφική παραγωγή, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Γιάννη Σμαραγδή, έχει "κόψει" 474.815 εισιτήρια από την πρεμιέρα της στις 25 Δεκεμβρίου 2025.

ΛΑΜΠΕΡΗ ΒΡΑΔΙΑ 12 Ιαν 2026 | 07:46

Χρυσές Σφαίρες: Σάρωσε το "One Battle After Another" με τον Ντι Κάπριο, καλύτερος ηθοποιός ο Τιμοτέ Σαλαμέ -Ολοι οι νικητές

Οι νικητές στις σημαντικότερες κατηγορίες στην 83η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών, η οποία διεξήχθη στο Μπέβερλι Χιλς.

ΨΥΧΕΔΕΛΙΚΟ ΡΟΚ 11 Ιαν 2026 | 18:40

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο Μπομπ Γουέιρ, κιθαρίστας των Grateful Dead

Μπομπ Γουέιρ, ο κιθαρίστας που συνίδρυσε τους Grateful Dead, πέθανε σε ηλικία 78 ετών.

ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ 11 Ιαν 2026 | 11:08

Σέλεϊ Γουίντερς: Η μεγάλη ηθοποιός, παράδειγμα ανθεκτικότητας, θάρρους και ερωτικής τόλμης

Η ακαταμάχητη ηθοποιός και πάντα ζωηρή στην προσωπική της ζωή, θα συνάψει πραγματικά αμέτρητους ερωτικούς δεσμούς

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 09 Ιαν 2026 | 15:43

Θέατρο ΦΙΛΙΠ: Mε τις επιτυχημένες παραστάσεις "Terror" και "Βότκα Μολότοφ" και το 2026

Το δικαστικό θρίλερ του Φέρντιναντ φον Σίραχ και η κωμωδία της Ελένης Ράντου συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους στο θέατρο "ΦΙΛΙΠ"

ΜΙΚΡΟΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ 09 Ιαν 2026 | 10:46

Η ιστορία που σόκαρε το πανελλήνιο αποκαλύπτεται στη σκηνή - Ο συνθέτης, το κρυφό παιδί και η θαμμένη κασέτα

Μια νεαρή γυναίκα φέρνει στον κόσμο, παράνομα το παιδί ενός μεγάλου συνθέτη, την εποχή της Χούντας... Στη σκηνή ο Νίκος Θεοδωράκης.

ΔΗΛΩΣΗ 09 Ιαν 2026 | 09:50

Μενδώνη για την απώλεια του Χρ. Πολίτη: "Ακάματος εργάτης του θεάτρου, σεμνός υπηρέτης της τέχνης

Πληροφορούμενη την απώλεια του Χρίστου Πολίτη, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε δήλωση.

ΕΦΤΑΣΕ ΤΑ 75 ΚΙΛΑ 08 Ιαν 2026 | 18:06

Η "τρελή" δίαιτα του Ματ Ντέιμον για να παίξει στην "Οδύσσεια" - Έφτασε τα κιλά που είχε στο Λύκειο

Ο Κρίστοφερ Νόλαν ήθελε από τον Ματ Ντέιμον να είναι "λεπτός, αλλά δυνατός" για τον ρόλο του Οδυσσέα και ο ηθοποιός πήρε... τα μέτρα του

3200–2000 Π.Χ. 08 Ιαν 2026 | 12:38

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στη Ραφήνα - Βρέθηκε ταφή σε πίθο της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού [εικόνες]

Ο πίθος είχε τοποθετηθεί σε λάκκο διανοιγμένο στο αργιλόχωμα της νότιας όχθης του ρέματος.

ΕΝΑ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ ΜΕ ΠΟΛΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, ΓΕΛΙΟ, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ 08 Ιαν 2026 | 12:33

Το πιο φωτεινό και συγκινητικό παραμύθι έγινε μιούζικαλ - Παρατείνονται οι παραστάσεις

Λόγω της μεγάλης ζήτησης θα δοθούν δύο ακόμα παραστάσεις τα Σάββατα 10 και 17 Ιανουαρίου

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΚΩΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 08 Ιαν 2026 | 12:31

"Φαίδρα" του Γιάννη Ρίτσου: Μία υπαρξιακή προσέγγιση στο Θέατρο Αλκμήνη

Η Φαίδρα του Ρίτσου, προχωρά σε έναν ωμό και ειλικρινή μονόλογο απευθείας προς τον Ιππόλυτο. Δεν προσπαθεί απλώς να τον αποπλανήσει, αλλά χρησιμοποιεί τον λόγο ως μέσο κάθαρσης και αυτογνωσίας.

ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΙΑΡΤ 08 Ιαν 2026 | 12:26

"THE LOOP": Μια σύγχρονη ντραμεντί για τις λούπες που μας κρατούν και εκείνες που μας απελευθερώνουν

Το νέο έργο του Μίμη Καπέρδου "The Loop" συνδυάζει χιούμορ, τρυφερότητα και σκληρές αλήθειες μέσα από τη ζωή μιας νεαρής φοιτήτριας που προσπαθεί να βρει τον εαυτό της.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 08 Ιαν 2026 | 12:22

Σαρώνει το "Cleansed": Sold out ο Ιανουάριος - Με ελάχιστες θέσεις ο Φεβρουάριος, άνοιξε η προπώληση για Μάρτιο

Η πολυσυζητημένη παράσταση "Cleansed" της Σάρα Κέιν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, συνεχίζει την επιτυχημένη της διαδρομή, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

ΣΕ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΛΙΑΝΗ 08 Ιαν 2026 | 12:20

​"Ήμερη – Η Ανατομία μιας Πτώσης"​ του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στο θέατρο Θησείον

Η παράσταση, εμπνευσμένη από το έργο, τη ζωή και τη φιλοσοφία του κορυφαίου Ρώσου συγγραφέα, επιχειρεί μια σύγχρονη, εσωτερική ανάγνωση πάνω στην έννοια της πτώσης — σωματικής, ηθικής και υπαρξιακής.

ΑΠΟ ΤΙΣ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 08 Ιαν 2026 | 12:17

"Ένα κάποιο κενό" της Βαλέριας Δημητριάδου στο θέατρο Εμπορικόν

Με λιτότητα, χιούμορ και συγκίνηση, οι σκηνές του έργου ισορροπούν ανάμεσα στην καθημερινότητα και την υπαρξιακή αναζήτηση, εστιάζοντας στον σύγχρονο άνθρωπο που πασχίζει να βρει φωνή και νόημα.

ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΑΜΟΣ 07 Ιαν 2026 | 22:33

Ασύλληπτα νούμερα για την ταινία "Καποδίστριας" - Στα 5.000.000 ευρώ τα έσοδα

Ο "Καποδίστριας" σπάει τα... ταμεία και τα ρεκόρ στους ελληνικούς κινηματογράφους

ΣΑΡΩΝΕΙ 07 Ιαν 2026 | 14:18

"Η μεγάλη χίμαιρα" έσπασε το φράγμα του 1.000.000 θεάσεων στο Ertflix- Ανεβαίνει το 3ο επεισόδιο την Παρασκευή

Νέο ρεκόρ θεάσεων στο ERTFLIX σημείωσε η σπουδαία σειρά "Η μεγάλη χίμαιρα", καθώς έσπασε το φράγμα του 1.000.000 views μέσα σε μόλις μία εβδομάδα από την πρεμιέρα των πρώτων δύο επεισοδίων.

ΥΠΠΟ 07 Ιαν 2026 | 12:19

Αρχαία Τενέα: Εντοπίστηκε χώρος που συνδέεται με μυστηριακές τελετές ίασης - Εντυπωσιακά τα ευρήματα [εικόνες]

Πέριξ του Ταφικού Μνημείου ΙΙΙ αποκαλύφθηκε εκτεταμένο συγκρότημα με χρήση από τους αρχαϊκούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΣ 07 Ιαν 2026 | 10:56

"Σαββόπουλος Long Play": Η μεγάλη εκδήλωση του ΣΚΑΪ - Φόρος τιμής στον σπουδαίο δημιουργό [εικόνες]

Μια ξεχωριστή εκδήλωση, αφιερωμένη στον Διονύση Σαββόπουλο, πραγματοποίησε ο ΣΚΑΪ στο Θέατρο Άλσος ΔΕΗ, παρουσία πλήθους κόσμου από τον καλλιτεχνικό και πνευματικό χώρο.

ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 06 Ιαν 2026 | 18:23

"Σαββόπουλος long play": Απόψε το 3ο επεισόδιο - Ο Μπάλλος και το Βρώμικο Ψωμί [τρέιλερ]

Το "Σαββόπουλος Long Play", το ιδιαίτερο αφιέρωμα στον σπουδαίο δημιουργό, έρχεται, απόψε, στις 23.00, στον ΣΚΑΪ, με το 3ο επεισόδιο - "Ο Μπάλλος και το Βρώμικο Ψωμί".

ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ ΟΥΓΓΡΙΚΟΥ ΚΙΝ/ΦΟΥ 06 Ιαν 2026 | 15:35

Πέθανε στα 70 του ο εμβληματικός Ούγγρος σκηνοθέτης Μπέλα Ταρ

"Πέθανε ο πιο ελεύθερος άνθρωπος που γνώρισα ποτέ", δηλώνει ο δήμαρχος της Βουδαπέστης Γκέργκελι Καρασόνι.

ΘΕΑΤΡΟ 104 05 Ιαν 2026 | 11:37

"Κέλλυ": Αγνή Χιώτη και Βασιλική Βλάχου ενώνουν το 2026 θεατρικά τις δυνάμεις τους

Οι πολυσχιδείς Αγνή Χιώτη και η Βασιλική Βλάχου ενώνουν το 2026 θεατρικά τις δυνάμεις

ΕΡΤ 05 Ιαν 2026 | 11:00

Η "Μεγάλη Χίμαιρα" σαρώνει - Ρεκόρ θεάσεων στο Ertflix με πάνω από 600.000 views

Η τηλεοπτική πρεμιέρα στην ΕΡΤ1, έγινε το βράδυ της Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2026, στις 22:00, ενώ κάθε Κυριακή, την ίδια ώρα, θα προβάλλεται και ένα νέο επεισόδιο.

ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ 70 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ 04 Ιαν 2026 | 11:54
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 04 Ιαν 2026 | 08:16

Γιάννης Σμαραγδής στο TheTOC: "Ο Καποδίστριας είναι η ελεύθερη φωνή ενάντια σε όσους θέλουν την Ελλάδα προτεκτοράτο"

Σε μια χειμαρρώδη συνέντευξη στο TheTOC μιλά για τον "πόλεμο" που δέχεται και καταγγέλλει οργανωμένα κέντρα που επιδιώκουν τον "εθνομηδενισμό"

ΑΙΩΝΟΒΙΟΣ 03 Ιαν 2026 | 21:02

Ο Γιάννης Βογιατζής έκλεισε τα 100! Το βίντεο-αφιέρωμα της Finos Film με τις χρυσές εποχές του ελληνικού σινέμα

Ο Γιάννης Βογιατζής έχει συμμετάσχει σε 68 ταινίες, κυρίως κωμωδίες, κομεντί και φαρσοκωμωδίες

ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ 03 Ιαν 2026 | 16:39

Ο Σμαραγδής για την κριτική στον Καποδίστρια: "Μου κάνουν πόλεμο... Nα παραμερίσουμε την αρνητικότητά μας"

Ο Έλληνας σκηνοθέτης ανέφερε χαρακτηριστικά πως δέχεται πόλεμο και ο πόνος του γι’ αυτό ξεπερνά την πικρία που νιώθει.