Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Δυνατό πρόγραμμα και ανησυχία...

Οι δράσεις της ΚΟΑ, που σχεδιάστηκαν από τον νέο διευθυντή, Στέφανο Τσιαλή μέσα σε δύο μήνες, η μείωση της επιχορήγησης, τα «σενάρια» για συγχώνευση με την Καμεράτα.

kratiki-orxistra-athinwn-dunato-programma-kai-anisuxia
|
SHARE THIS
0
SHARES

«Πολύχρωμο» και ελκυστικό το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Στη συνάντηση γνωριμίας που είχε με εκπροσώπους του Τύπου, ο νέος διευθυντής της ΚΟΑ, Στέφανος Τσιαλής, επισήμανε το αίσθημα ευθύνης που προϋποθέτει η ιδιότητα του διευθυντή της πρώτης και αρχαιότερης ελληνικής ορχήστρας και τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες ατενίζει τη νέα χρονιά με αισιοδοξία. 

 

Τα προβλήματα είναι ακόμα εδώ... 

Μέσα σε μία πενταετία η επιχορήγηση της τάξεως των 1.290.450 ευρώ (το 2010) μειώθηκε στα 500.000 ευρώ (το 2014). Το επεσήμανε ο Στέφανος Τσιαλής εκφράζοντας την ευχή το υπουργείο Πολιτισμού να κατανοεί ότι μία τόσο μειωμένη επιχορήγηση θέτει σε κίνδυνο την αποστολή που οφείλει και επιθυμεί να φέρει σε πέρας η πρώτη ορχήστρα της χώρας.

 

Οι ελλείψεις τόσο σε καλλιτεχνικό προσωπικό (παραμένουν κενές 18 οργανικές θέσεις μουσικών, με αποτέλεσμα η συνεργασία με έκτακτους μουσικούς να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον προϋπολογισμό του Ε.Τ.Ο.Σ.), όσο και διοικητικό προσωπικό δυσχεραίνουν επιπλέον τη λειτουργία της Ορχήστρας.

 

Υπό εκκρεμότητα παραμένει και η οριστική διευθέτηση των σχέσεών της με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με το οποίο ωστόσο πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις σε ευνοϊκό κλίμα. 

Ενώ τα «σενάρια» των τελευταίων μηνών περί συγχώνευσης ΚΟΑ - Καμεράτα -πώς είναι δυνατόν, όταν εκτός των άλλων, οι δύο Ορχήστρες έχουν εντελώς διαφορετικό ρεπερτόριο;- παραμένουν ανοικτά. 

«Μιλήστε για μας»

Είναι χαρακτηριστικό ότι, αφού ευχαρίστησε τον Τύπο, ο Στέφανος Τσιαλής έκλεισε την παρουσίαση με την προτροπή: «Αγαπητοί φίλοι και φίλες, βοηθήστε μας κι εσείς. Γράψτε και μιλήστε για εμάς! Διαδώστε ότι στην Αθήνα δρα και δημιουργεί μία υπέροχη ορχήστρα υψηλού επιπέδου, έτοιμη να δώσει σε κάθε συναυλία τον καλύτερο εαυτό της! Γιατί αυτό υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε τη φετινή σεζόν!»

Μεγάλα ονόματα

Ο Τσιαλής κατάφερε να καταρτίσει πρόγραμμα μέσα σε δύο μόλις μήνες. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, η ΚΟΑ εξασφάλισε τη συνεργασία καλλιτεχνών παγκοσμίου φήμης, όπως ο πιανίστας Πιερ Λοράν Αιμάρ, ο κλαρινετίστας Ντμίτρι Ασκενάζυ, οι αρχιμουσικοί Κρίστοφ Πόππεν και Γιούραϊ Βαλτσουχά (που επιστρέφουν στην Αθήνα μετά από την επιτυχημένη περσινή παρουσία τους στο πόντιουμ της Κ.Ο.Α), η αρπίστα Γιάνα Μπόσκοβα, η ανερχόμενη κινέζα βιολονίστα Τιάνγουα Γιανγκ, ο νεαρός ινδονήσιος μαέστρος Αντριάν Πραμπάβα. Ως προς τους έλληνες καλλιτέχνες, η ΚΟΑ διοργανώνει, προς τιμήν του συνθέτη και ακαδημαϊκού, Θόδωρου Αντωνίου, συναυλία-αφιέρωμα στο έργο του -μία από τις πέντε συμπαραγωγές που σχεδιάζονται φέτος με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αλλά και για την επόμενη σεζόν, ένα μεγάλο αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, με αφορμή τα 90α του γενέθλια.

 

Θεματικοί κύκλοι

Με τον Κύκλο «Σλάβικη Ψυχή» αρχίζει επισήμως στις 3 Οκτωβρίου, αλλά και ολοκληρώνεται στις 29 Μαΐου το φετινό πρόγραμμα των μεγάλων συμφωνικών συναυλιών της Κ.Ο.Α. Περιλαμβάνει συνολικά επτά συναυλίες αφιερωμένες σε έργα συνθετών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης με σλάβικες ρίζες.

Από τον Ντβόρζακ και τον Σοπέν μέχρι τον Τσαϊκόφσκυ, τον Προκόφιεφ και τον Σοστακόβιτς, συστεγάζει δημοφιλέστατα έργα δημιουργών διαφορετικών εποχών και τεχνοτροπίας, αποτελώντας μία ιδιαιτέρως ελκυστική, καλειδοσκοπική πρόταση ακόμα και για ακροατές μη μυημένους στην κλασική μουσική.

Ανάλογης λογικής είναι και ο Κύκλος «Γερμανοί Ρομαντικοί» που θα εγκαινιαστεί με την συναυλία της 21ης Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Μαΐου, περιλαμβάνοντας συνολικά επτά συναυλίες με έργα Γερμανών ρομαντικών και μετα-ρομαντικών συνθετών. Ο Κύκλος δίνει τη δυνατότητα στην Ορχήστρα να αναμετρηθεί με έργα που θεωρούνται κορωνίδα της συμφωνικής δημιουργίας (όπως η μνημειώδης Missa Solemnis του Μπετόβεν), καθώς και να συστήσει στο κοινό λιγότερο γνωστούς συνθέτες όπως είναι π.χ. ο σημαντικός Γερμανός Χανς Πφίτσνερ. Η Κ.Ο.Α. υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή πρόκειται μάλιστα να πραγματοποιήσει την πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση έργων του Πφίτσνερ για τη δισκογραφική εταιρεία ΝΑΧΟS, γεγονός ενδεικτικό της διεθνούς αναγνώρισης που χαίρει πλέον η Ορχήστρα.

 

Ο τρίτος Κύκλος του φετινού προγράμματος με τίτλο «Η Γαλλία στη Μουσική» περιλαμβάνει πέντε συναυλίες που εκπροσωπούν διαφορετικές όψεις της γαλλικής μουσικής, κυρίως του 20ου αιώνα. Για την πραγματοποίησή του η Κ.Ο.Α. έχει και εφέτος συμπαραστάτη το Γαλλικό Ινστιτούτο. Με μία από τις συναυλίες του Κύκλου («Από τη Λατινική Αμερική στο Παρίσι») η Ορχήστρα επιστρέφει το Φεβρουάριο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο πλαίσιο της καλής σχέσης συνεργασίας με το Φεστιβάλ «Συμφωνία».

Ως προς το ελληνικό στοιχείο του προγράμματος, εκτός από την συναυλία προς τιμήν του Θόδωρου Αντωνίου, σημειώστε τη συναυλία που θα πραγματοποιήσει η Ορχήστρα με ελληνοκεντρικό χαρακτήρα τον Ιανουάριο υπέρ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και τη συνεργασία με τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου για την πρώτη παγκόσμια παρουσίαση, του, βασισμένου στο «Σατυρικόν» του Πετρώνιου, ομώνυμου έργου του στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Καινοτομίες

Η πειραματική εφαρμογή μιας μικρής στην αρχή σειράς «Συναυλιών για νέους από 8 έως 108 ετών» που θα πραγματοποιηθούν δύο κυριακάτικα απογεύματα στο Μέγαρο Μουσικής, με εναλλακτικό μουσικό περιεχόμενο όπως είναι η «Μουσική από ταινίες επιστημονικής φαντασίας» σε συνεργασία με το περίφημο European Filmphilarmonic Institute του Βερολίνου, καθώς και ένα πρόγραμμα συμφωνικής τζαζ, με τη σύμπραξη του διάσημου Σουηδού τρομπονίστα Νιλς Λάντγκρεν.

Ο σχεδιασμός ενός προγράμματος-έκπληξη που θα συνδυάζει την ακοή με την… όραση, θ’ απευθύνεται σ’ όλη την οικογένεια και θα εγκαινιάσει τη συνεργασία της Ορχήστρας με το Θέατρο Badminton.

Στέφανος Τσιαλής
Στέφανος Τσιαλής

Στο Gazarte, ξανά

Η Κ.Ο.Α. επιστρέφει και φέτος στον ατμοσφαιρικό, πολιτιστικό πολυχώρο του Gazarte με επτά «παιχνιδιάρικα» και… χωροταξικά συνεπή προγράμματα μουσικής δωματίου από ισάριθμα μουσικά σύνολα της Κ.Ο.Α., μια Δευτέρα κάθε μήνα.

Αντιστοίχως, τέσσερις ακόμα -πιο κλασικές- προτάσεις μουσικής δωματίου βρίσκουν για μια ακόμη χρονιά στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας» ένα φιλόξενο χώρο υποδοχής.

Κοινωνικά και εκπαιδευτικά προγράμματα

Στην Αθήνα, συνεχίζεται η συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο των Κυριακάτικων Πρωινών, με συναυλίες με μουσικό περιεχόμενο προσιτό στους νεαρούς ακροατές. Παράλληλα, διατηρείται η προνομιακή πολιτική εισιτηρίων για κρατήσεις σχολείων ή ωδείων στις συναυλίες της Κ.Ο.Α. έναντι συμβολικού αντιτίμου 3 ευρώ. 

Ο Τσιαλής ευχαρίστησε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για την προσφορά του, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το κοινωνικό και εκπαιδευτικό της έργο, μέσω της υλοποίησης του προγράμματος «Δικαίωμα στη Μουσική» για δεύτερη χρονιά.

Προσιτές τιμές

Για τις μεγάλες συμφωνικές συναυλίες καθιερώνονται τέσσερις ζώνες εισιτηρίων, αντί των πέντε, με τιμές από 25 ευρώ (Διακεκριμένη ζώνη) μέχρι 5 ευρώ (εκπτωτικό), ούτως ώστε να αυξηθούν οι οικονομικές θέσεις των 10 ευρώ. 

info: Εναρξη περιόδου για την ΚΟΑ, στις 3 Οκτωβρίου, με τη συναυλία «Χαρά της ζωής - Σλάβικη ψυχή». Μέγαρο Μουσικής, ώρα έναρξης 20:30, τηλ. 210-7282933. Εισιτήρια 5 - 25 ευρώ. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook