Με διθυραμβικές κριτικές ο Μεγάλος Δαμαστής στην Ευρώπη

“Εμείς το ονειρευτήκαμε, ο Παπαϊωάννου το έκανε πραγματικότητα”, Rosita Boisseau, Le Monde.

me-dithurambikes-kritikes-o-megalos-damastis-stin-eurwpi
|
SHARE THIS
0
SHARES

Πάνω από 21.000 θεατές παρακολούθησαν την τελευταία δημιουργία του Δημήτρη Παπαϊωάννου Ο Μεγάλος Δαμαστής σε Αθήνα, Άμστερνταμ, Νάπολη, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Αβινιόν.

© Julian Mommert
© Julian Mommert

«Μια αποκάλυψη που δεν περίμενε πια η Αβινιόν», έγραψε η Anne Diatkine, της Libération, ενώ η Leonetta Bentivoglio, της La Repubblica θεωρεί τον Δημήτρη Παπαϊωάννου τον πιο πρωτότυπο χορογράφο της εποχής μας.

Ο Έλληνας δημιουργός, διαπρέπει στο να πραγματεύεται την αισθητική ως αδιαφιλονίκητα απόλυτη”, γράφει ο Juan Carlos Olivares Padilla, της EL PAÍS.

“Αναμφίβολα  έξοχη απόδειξη του τεράστιου εικαστικού ταλέντου ενός από τους καλύτερους δημιουργούς της Μεσογειακής πρωτοπορίας" είναι τα λόγια του  José Luis Romo, της El Mundo.

Ο Μεγάλος Δαμαστής παρουσιάστηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση  σε παγκόσμια πρεμιέρα από 24 Μαΐου έως 11 Ιουνίου 2017.

© Julian Mommert
© Julian Mommert

Ο Μεγάλος Δαμαστής είναι ένα έργο που δημιουργήθηκε για ένα θίασο δέκα καλλιτεχνών. Λειτουργεί σαν ένα παράδοξο τσίρκο που ζωντανεύει εικόνες οι οποίες συνθέτουν και αποσυνθέτουν την ιστορία του βηματισμού του ανθρώπου στη Γη. Άλλες φορές με χιούμορ και άλλες με μελαγχολική διάθεση, η παράσταση προτείνει ένα ταξίδι με τις αισθήσεις προς τις βασικές δυνάμεις που ο άνθρωπος καλείται να δαμάσει μέσα του για να ολοκληρωθεί.

© Julian Mommert
© Julian Mommert

Η παγκόσμια περιοδεία του Μεγάλου Δαμαστή θα διαρκέσει δυο χρόνια και οι επόμενες στάσεις της περιοδείας είναι: Σεούλ - Seoul Performing Arts Festival | SPAF , 28, 29 + 30 Σεπτεμβρίου 2017, Βασιλεία - CULTURESCAPES Greece 2017, 5, 7 + 8 Οκτωβρίου 2017,  Στοκχόλμη - Dansens Hus Sweden, 8, 9 + 10 Νοεμβρίου 2017, Ταϊπέι - National Performing Arts Center-National Theater & Concert Hall | NPAC-NTCH, 16, 17, 18 + 19 Νοεμβρίου 2017, Λισσαβόνα​ - CCB - Cultural Centre of Belém,  2 + 3 Μαρτίου 2018, Πόρτο - Teatro Municipal do Porto. Rivoli, 9 + 10 Μαρτίου 2018, Βελιγράδι - Belgrade Dance Festival, 15 Μαρτίου 2018, Παρίσι - Théâtre de la Ville at La Villette, 20 - 23 Μαρτίου 2018, Λουξεμβούργο - Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, 29 Μαρτίου 2018.

Πρεμιέρα στο Χοροθέατρο της Πίνα Μπάους

Εν τω μεταξύ, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου θα είναι ο πρώτος καλλιτέχνης που θα δημιουργήσει νέο έργο για το περίφημο Tanztheater της Πίνα Μπάους στο Βούπερταλ. Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί στο Opernhaus Wuppertal, στις 12 Μαΐου 2018.

© Julian Mommert
© Julian Mommert

«Η ζωή με οδήγησε εδώ και με τίμησε να δημιουργώ με καλλιτέχνες που με έκαναν να δακρύζω όταν ήμουν 20 ετών», έγραψε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου. «Καλλιτέχνες που έχω ακολουθήσει σε όλη τη ζωή μου. Η πρώτη γεύση από αριστούργημα ήταν τα έργα της Πίνα Μπάους. Η ζωή μου άλλαξε από τότε για πάντα. Είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν και θα δώσω τα πάντα για να ανταποκριθώ στην πρόκληση».

© Julian Mommert
© Julian Mommert

 

© Julian Mommert
© Julian Mommert

 

© Julian Mommert
© Julian Mommert

 

© Julian Mommert
© Julian Mommert

 

© Julian Mommert
© Julian Mommert

 

© Julian Mommert
© Julian Mommert

 

© Julian Mommert
© Julian Mommert

Αυτή είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του που θα δημιουργήσει ένα έργο για λογαριασμό άλλου. Η προετοιμασία για το νέο έργο του Δημήτρη για το Χοροθέατρο του Βούπερταλ - Πίνα Μπάους ξεκίνησε και ήδη ο δημιουργός συναντήθηκε με τη θρυλική ομάδα. 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook