Μείξη και πειραματισμός από το Amorgo Quintet της Παπαδόδημα σε Afrikana

«Πρόλογος» της παράστασης «Νέκυια» που θα παρουσιαστεί στο θέατρο Τέχνης από τις 12/10, η εμφάνιση του Amorgo Quintet της Παπαδόδημα στην AFRIKANA.

meiksi-kai-peiramatismos-apo-to-amorgo-quintet-tis-papadodima-se-afrikana
SHARE THIS
0
SHARES

Είναι ένα σχήμα που εξελίσσεται διαρκώς και αποτελεί για τους συντελεστές του έναν τόπο συνάντησης και δημιουργικής διαφυγής, έναν τόπο ελευθερίας. Ο λόγος για το Amorgo Quintet της Φένιας Παπαδόδημα το σχήμα που αντανακλά κατά τα λεγόμενα της εμπνεύστριάς του, «όλους τους πειραματισμούς και την δημιουργκή εξερεύνηση που μοιράστηκα με μοναδικούς στο είδος τους μουσικούς τα τελευταία δύο χρόνια». 

 Μια πρώτη γεύση από το Amorgo Quintet και το φρέσκο φωνητικό σύνολο που μόλις δημιουργήθηκε αποτελούμενο από τους Χριστίνα Κωστέα, Χρυσαλένα Χριστοπούλου και Ευθύμη Χαλκίδη θα πάρουν όσοι βρεθούν στην AFRIKANΑ το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου. Η Φένια Παπαδόδημα στη φωνή, στις λούπες και στο γκόνι, ο Γρηγόρης Ντάνης στην κιθάρα, ο Θάνος Χατζηαναγνώστου τύμπανα, ο Γιώργος Παλαμιώτης στο μπάσο και ο Λεωνίδας Σαραντόπουλος στο φλάουτο σμίγουν με τις παραπάνω σε  «Τραγούδια από τον 1ο όροφο» εν όψη της νέας μουσικής παράστασης «Νέκυια» που θα παρουσιαστεί στο θέατρο Τέχνης από τις 12 Οκτωβρίου. 

 

Τι ακριβώς «παίζει» το Amorgo Quintet της Φένιας Παπαδόδημα; Η ίδια εξηγεί μέσα από τα social media: 

«Μέσα από διαφορετικά ακούσματα, brasilian bossa, brasilian jazz, african blues  world jazz αλλά και μουσικές παραδόσεις και μελωδίες της ανατολής, χρησιμοποιώ πάντα την φωνή σαν οδηγό στις μεταμορφώσεις γνωστών θεμάτων ή αυθόρμητων προσωπικών εμπνεύσεων.

Αυτή τη φορά στην AFRIKANA, θα συμμετέχει και το φωνητικό σύνολο που μόλις δημιούργησα "Τραγούδια από τον 1ο όροφο", το οποίο αποτελούν τρείς νέες φωνές η Χριστίνα Κωστέα, η Χρυσαλένα Χριστοπούλου, και ο Ευθύμης Χαλκίδης. Θα γιορτάσουμε μαζί την έναρξη μιας σειράς μουσικών παραστάσεων με κεντρικό άξονα τη Νέκυια της Οδύσσειας και πρώτη στάση στο θέατρο Τέχνης, Φρυνίχου 14, από τις 12 Οκτωβρίου.

Ο φωνητικός αυτοσχεδιασμός και η δημιουργία πολυφωνιών , η ιδιαίτερη χρήση και ενσωμάτωση του n’ goni ( αφρικάνικη άρπα) σε προσωπικές συνθέσεις και διασκευές, δίνουν στο σχήμα ένα πρωτότυπο world jazz χαρακτήρα, όπου ακόμη και γνωστά brasilian standards, ακούγονται μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο και ήχο. 

Έμπνευση μας έδωσαν σπουδαίοι ερμηνευτές και συνθέτες αυτής της απέραντης και ιδιόμορφης jazz που αναπτύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στη Βραζιλία και στην Ευρώπη : Rosa Passos, Gal Costa. Gilberto Joao, Ary Barroso, Lucianna Souza, Joao Bosco, Bruno Martino, Vinicious de Moraes, Jayme Silva, και πολλοί πολλοί άλλοι....”

Η Αφρική αναπόσπαστο κομμάτι της βραζιλιάνικης μουσικής αλλά και των περισσότερων μουσικών ρευμάτων που απορρέουν από την jazz, ενυπάρχει μέσα από τους ρυθμικούς δεσμούς που δημιουργεί το n’ goni, αλλά το ταξίδι δεν περιορίζεται εκεί.

Τα ακούσματα της μεσογειακής παράδοσης ζωντανεύουν μετά από τους πειραματισμούς του καλοκαιριού γιατί θέλουμε να κρατήσουμε ακόμη τον ήλιο μέσα μας και να σας προσφέρουμε τις νέες μας εμπνεύσεις, ακόμη και στα ελληνικά...
Ειδικά μετά το φετινό καλοκαίρι ένας νέος ορίζοντας ανοίγεται στις μίξεις των υλικών και την διαμόρφωση του ήχου μας.
Τα νεότερα στοιχεία συγχωνεύονται μ’ έναν πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο που στόχο έχει την μέθεξη με το κοινό σ’ έναν μουσικό τόπο αληθινής ανάτασης. Εκεί σας περιμένουμε να γεμίσουμε από αυτή τη συνύπαρξη και να γιορτάσουμε ένα νέο, διαφορετικό και μοναδικά φωτεινό φθινόπωρο στις καρδιές μας. 

Info:

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 1(0:30 μ.μ. - 1:30 π.μ)

AFRIKANA

Ιεοροφαντών 13, (συνέχεια οδού Κεραμεικού)

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook