Μνημειακή γλυπτή ζωφόρος του Χρ. Καπράλου δώρο της Παπαστράτος στη Βουλή

Ενα μνημειακό έργο τέχνης, τη γλυπτή ζωφόρο με θέμα «Η καλλιέργεια και η επεξεργασία του καπνού», του γλύπτη Χρήστου Καπράλου θα αποκτήσει η Βουλή.

mnimeiaki-glupti-zwforos-tou-xr-kapralou-dwro-tis-papastatos-sti-bouli
SHARE THIS
0
SHARES

 

Ενα μνημειακό έργο τέχνης, τη γλυπτή ζωφόρο με θέμα  «Η καλλιέργεια και η επεξεργασία του καπνού», του γλύπτη Χρήστου Καπράλου θα αποκτήσει η Βουλή.

Το έργο δωρεά της εταιρίας Παπαστράτος θα τοποθετηθεί μονίμως στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, το κτίριο δηλαδή επί της οδού Λένορμαν 218 που στεγάζει σήμερα υπηρεσίες της Βουλής και κυρίως τη Βιβλιοθήκη της. 

Φιλοτεχνημένη το 1954, αποτελείται από εννέα τμήματα, ύψους 60 εκατοστών και συνολικού μήκους 9,8 μέτρων, σε πωρόλιθο.

Πρόκειται για έργο ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας, ενός από τους πλέον σημαντικούς γλύπτες και γενικότερα νεοέλληνες εικαστικούς δημιουργούς.

Η εντοίχισή του στο παλαιό Καπνεργοστάσιο συνάδει απόλυτα με τον συγκεκριμένο χώρο, λόγω ακριβώς της θεματογραφίας του αναγλύφου με μορφές εργατών και εργατριών σε σκηνές που αποτυπώνουν όλα τα στάδια των καπνικών εργασιών.

Πριν από την τελική τοποθέτησή του στο ιστορικό βιομηχανικό κτίριο, η ζωφόρος του Καπράλου θα παρουσιαστεί στο ισόγειο του Μεγάρου της Βουλής.

Η Βουλή των Ελλήνων διαθέτει ήδη δύο σημαντικά μνημειακά γλυπτά του Χρήστου Καπράλου, το εμβληματικό άγαλμα της Μάνας, στον περίβολο του Μεγάρου της, και την ιστορική ζωφόρο Το Μνημείο της Μάχης της Πίνδου, στο Περιστύλιο.

Το νέο απόκτημα, ευγενική δωρεά της εταιρείας Παπαστράτος, έρχεται να εμπλουτίσει καλλιτεχνικά τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Βουλής και να αναβαθμίσει αισθητικά τους χώρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook