Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Αυτό το πολύπαθο Μουσείο ποιος θα το διευθύνει;

Από τις 15/1 που έληξε η θητεία της Κ.Κοσκινά το ΕΜΣΤ πλέει ακυβέρνητο.Οι πιθανοί διάδοχοι, οι δηλώσεις της τελευταίας διευθύντριας και κύκλων του ΥΠΠΟΑ στο TheTOC

mouseio-sugxronis-texnis-auto-to-polupatho-mouseio-poios-tha-to-dieuthunei
|
SHARE THIS
0
SHARES

΄Ενα Μουσείο - δεν περιμένει μόνο να ανοίξει αλλά και - το νέο διευθυντή του... 

΄Αδειο είναι από τις 15 Ιανουαρίου το γραφείο στο οποίο κάθισαν οι κυρίες Αννα Καφέτση (επί 14 χρόνια) και Κατερίνα Κοσκινά (το τελευταίος έτος), δεδομένου του ότι η τελευταία  με το που έληξε η θητεία της μάζεψε, όπως πληροφορηθήκαμε, τα προσωπικά της αντικείμενα και βρίσκεται σπίτι της.   Το «καράβι» που λέγεται Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης πλέει μόνο με το ΔΣ - ουσιαστικά ακυβέρνητο - σε άγνωστα νερά και η πολυσυζητημένη «πρεμιέρα» στο νέο κτήριο Φιξ ολοένα μοιάζει να απομακρύνεται χρονικά στον ορίζοντα...

   Ενδιαμέσως, κι ενώ οι δυο προαναφερθείσες διευθύντριές του έχουν φθάσει μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας με προσφυγές τους, έχει «ακυρωθεί» η, πολύτιμη για το άνοιγμα του Μουσείου, δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος την ώρα που όλα στο ΕΜΣΤ μοιάζουν μετέωρα - κι ακόμα περισσότερο το άνοιγμά του.

Τα τρία σενάρια της επόμενης μέρας

   Ποια θα είναι, όμως, η επόμενη ημέρα για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης; Τρία σενάρια είναι τα επικρατέστερα: Η θα επιστρέψει στη θέση της η ιδρυτική του διευθύντρια, ΄Αννα Καφέτση - την οποία, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι θα «αποκαταστήσει ηθικά» για την απομάκρυνσή της ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, ή θα ανανεωθεί η μονοετής θητεία της Κατερίνας Κοσκινά που την διαδέχτηκε, ή θα επιλεχθεί ένα τρίτο πρόσωπο. Το πρόσωπο αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «γέφυρα» μέχρι την διεξαγωγή διαγωνισμού για τη θέση του διευθυντή του ΕΜΣΤ, κάτι το οποίο έχει επίσης αναφερθεί. 

Τι λένε κύκλοι του ΥΠΟΑ στο The TOC: Λιγότερο δυνατή πιθανότητα η προκήρυξη διαγωνισμού

«Διερευνώνται όλες οι πιθανές εκδοχές για τη διάδοχη κατάσταση και το άνοιγμα του Μουσείου με τις καλύτερες προϋποθέσεις», λένε στο TheTOC κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού αναφέροντας ότι πολύ σύντομα (ίσως και στο τέλος αυτής της εβδομάδας), θα υπάρξει εξέλιξη. «'Ηδη έχουμε αργήσει…», παραδέχονται. Εξ' ου και αναφέρουν _ ανεπίσημα πάντα - ότι ο διαγωνισμός για την ανάδειξη νέου διευθυντή στο ΕΜΣΤ αρχίζει να γίνεται λιγότερο δυνατή πιθανότητα. Για τη θέση του διευθυντή ένα τρίτο πρόσωπο είναι μέσα στις εκδοχές, ενώ επίσης δεν αποκλείεται η επιστροφή της Αννας Καφέτση («καθ’ ότι ο ίδιος ο υπουργός έχει δεσμευθεί για την ηθική της αποκατάσταση...», μας ξαναθυμίζουν από το υπουργείο»). 

Η Κατερίνα Kοσκινά στο TheTOC: Το Μουσείο κινδυνεύει να μείνει ένα όραμα

  Ποια, όμως, είναι η θέση της Κατερίνας Κοσκινά που προτίμησε να φύγει από το Μουσείο αντί να περιμένει μήπως και γίνει η ανανέωση της θητείας της συνεχίζοντας να εξασκεί τα καθήκοντά της;

  «Δεν έχω να κάνω καμία δήλωση. Το υπουργείο φαίνεται να έχει κάποιες επιλογές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο χρόνος πιέζει πάρα πολύ και το υπουργείο θα πρέπει να κινηθεί άμεσα για να μη μείνει το Μουσείο ένα … όραμα», λέει η ίδια στο TheTOC. Υπέβαλλε, άραγε, νέα αίτηση για τη δωρεά την οποία το ΄Ιδρυμα Νιάρχου «απενέταξε» το προηγούμενο έτος διότι δεν είχαν τηρηθεί οι δεσμεύσεις που είχαν δοθεί;

   «Αρνήθηκα να υποβάλλω αίτημα για ανανέωση της δωρεάς Νιάρχου αφ’ ης στιγμής υπάρχουν προαπαιτούμενα που δεν έχουν εκπληρωθεί από το υπουργείο. Το Μουσείο έχει κάνει ότι έπρεπε να κάνει από τη μεριά του. ‘Οποιος διευθυντής και να έρθει δεν θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να κάνει αίτηση για ανανέωση της δωρεάς αν δεν έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα για τη χορήγησή της από το υπουργείο», απαντά. 

Το Συμβούλιο Επικρατείας και οι προσφυγές Καφέτση - Κοσκινά

Το δικό του ρόλο στην υπόθεση θα παίξει το  Συμβούλιο της Επικρατείας όπου έχουν καταθέσει προσφυγές οι δυο πρώην διευθύντριες του ΕΜΣΤ: η πρώτη θεωρεί ότι είναι παράνομη η μετακίνησή της στην Εθνική Πινακοθήκη και η δεύτερη θεωρεί ότι η θητεία της είναι τετραετούς διάρκειας.

  Ερωτήματα προκαλεί, τέλος, το γεγονός ότι εκκρεμεί από τις 21/12/15 η συζήτηση στο Συμβουλίου Μουσείων, της έγκρισης των νέων μουσειολογικών-μουσειογραφικών μελετών που έχει καταθέσει η Κατερίνα Κοσκινά και είναι απαραίτητες για το άνοιγμά του. Το θέμα είχε κατ’ αρχάς ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη και στη συνέχεια αποσύρθηκε ώστε να επανέλθει σε επόμενη συνεδρίασή του. Πότε θα γίνει αυτό; Ουδείς γνωρίζει.  Είναι κάτι περισσότερο από πιθανό ότι την τελική απόφαση θα την πάρει ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς. Ανεξάρτητα ποια θα είναι αυτή ευχή όλων είναι να είναι εκείνη που θα οδηγήσει - επιτέλους! - στο άνοιγμα του Μουσείου. 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook