Μπουλμέτης για το 1968: Τη βραδιά που όλη η Ελλάδα έγινε μια ομάδα

Τι ήταν αυτό που ενέπνευσε τον σκηνοθέτη της «Πολίτικης κουζίνας» και του «Νοτιά» να στρέψει το βλέμμα του στις 4 Απριλίου του 1968;

SHARE THIS
0
SHARES

   Ηταν 4η Απριλίου του 1968 όταν στο Παναθηναϊκό Στάδιο του Καλλιμάρμαρου η ΑΕΚ νίκησε τη Σλάβια Πράγας και κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων. 

  Ο ...δηλωμένος ΑΕΚτζής, Τάσος Μπουλμέτης, φτιάχνει μια ταινία γεμάτη συγκίνηση για τη βραδιά που βρήκε την Ελλάδα να έχει γίνει όλη «μια ομάδα», όπως λέει. «Τα ήθη και τα συστήματα έχουν αλλάξει από τότε. Υπήρχαν εκείνη τη βραδιά πανό που τα κρατούσαν Ολυμπιακοί και λέγανε "ΑΕΚ, οι Ολυμπιακοί μαζί σου" ή αντίστοιχα "ΑΕΚ, οι Παναθηναϊκοί μαζί σου". Εκείνος ο αγώνας ένωσε όλη την Ελλάδα κάτω από το καθεστώς της χούντας», έχει πει στο «Βήμα» ο σκηνοθέτης της Πολίτικης κουζίνας» και του «Νοτιά» για τη νέα του ταινία.

  Ο λόγος για τη μυθοπλασία με στοιχεία ντοκιμαντέρ που «ντύνει» τις ιστορικές στιγμές με μικρές ιστορίες γύρω από τον αγώνα. Συγχρόνως υπάρχουν μάρτυρες της βραδιάς που μιλούν on camera για την εμπειρία και τους παίκτες.

  Προτού ακόμη μπει η ιδέα της ταινίας «1968» στο τραπέζι,ο σκηνοθέτης είχε αρχίσει να παίρνει συνεντεύξεις από όλους τους επιζώντες παράγοντες που είχαν άμεση γνώση του γεγονότος, ανάμεσα στους οποίους παίκτες όπως ο Χρήστος Ζούπας και ο Γιώργος Τρόντζος, ή ο σπορτσκάστερ Βασίλης Γεωργίου του οποίου η χαρακτηριστική φωνή στη μετάδοση του αγώνα έχει χαραχθεί στη μνήμη όσων τον παρακολούθησαν. Του μίλησαν και τσέχοι παίκτες που είχαν παίξει στον αγώνα, για να φανεί και η δική τους ματιά.

Η έρευνα του Μπουλμέτη υπήρξε γόνιμη και αποκαλυπτική. Ο ίδιος πιστεύει ότι ακριβώς λόγω του ιστορικού παρελθόντος της ΑΕΚ η ομάδα έχει οπαδούς που διαθέτουν τρομερό υλικό, από το οποίο μεγάλο μέρος διατέθηκε στην παραγωγή. Στο σύνολό του το οπτικοακουστικό υλικό που έχει στα χέρια του ο Μπουλμέτης σε σχέση με τη δημιουργία του αρχείου ξεπερνά τις 24 ώρες...

Η ταινία «1968» θα βγει στις αίθουσες στις 25 Ιανουαρίου

Δείτε το trailer της ταινίας: 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook