Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής στην Κ.Ο.Α.

Τον Στέφανο Τσιαλή διόρισε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος στο τιμόνι της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, με τη λήξη της θητείας του Βασίλη Χριστόπουλου

neos-kallitexnikos-dieuthuntis-stin-koa
|
SHARE THIS
0
SHARES

«Αναλαμβάνω την ορχήστρα σε πολύ καλό επίπεδο μετά από το σημαντικό  καλλιτεχνικό έργο του απερχόμενου διευθυντή» είναι η πρώτη δήλωση του Στέφανου Τσιαλή, μετά τον διορισμό του.

Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου τοποθετείται ως νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ο Στέφανος Τσιαλής.

Η ανάθεση έγινε με την ολοκλήρωση της θητείας στην ίδια θέση, του Βασίλη Χριστόπουλου,  η θητεία του οποίου έληξε (μόλις) χθες, Παρασκευή 9 Μαϊου 2014.

Ο Στέφανος Τσιαλής, είχε σήμερα συνάντηση με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο και την πρώτη σύσκεψη εργασίας με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, καθηγητή Νομικής, Θεόδωρο Φορτσάκη.

Οι Στέφανος Τσιαλής, Θεόδωρος Φορτσάκης και Πάνος Παναγιωτόπουλος

Στη δήλωση του ο Στέφανος Τσιαλής αναφέρει ότι, θα ανακοινώσει «σε εύλογο χρόνο» τον προγραμματισμό της επόμενης καλλιτεχνικής περιόδου και τους βασικούς στόχους της θητείας του.

Μέχρι τότε, ίσως βρεθούν λύσεις και για τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της Κ.Ο.Α., τόσο από τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής προς την Ορχήστρα, όσο και το  ΥΠΠΟΑ από το υπόλοιπο της τακτικής επιχορήγησης των ετών 2011 – 2013, που δεν έχει ακόμη καταβληθεί.

Ο Στέφανος Τσιαλής

Ποιος είναι ο Στέφανος Τσιαλής

Γεννήθηκε στην Ερμούπολη το 1964. Μετά από σπουδές πιάνου στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, αποφοίτησε με διακρίσεις από την Ακαδημία Μουσικής της Βιέννης, όπου σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας, ενώ παρακολούθησε και σεμινάρια των Leonard Bernstein, Vaclav Neumann και Rolf Reuter.

Η πρώτη του ανάθεση έργου τον οδήγησε στο Κρατικό Θέατρο του Meiningen ως διευθυντή Σπουδών και βοηθό μαέστρου, θέατρο στο οποίο επέστρεψε από το 2005 ως το 2009, ως μόνιμος μαέστρος και αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής. Το 1996 έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Richard Wagner.

Το 1995 διηύθυνε στο Meiningen τη γερμανική πρεμιέρα της όπερας «Μήδεια» του Μίκη Θεοδωράκη, αρχή μιας μακροχρόνιας συνεργασίας με τον συνθέτη.

Μεταξύ 1997 και 2004 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Δωματίου της Κεντρικής Γερμανίας. Η ορχήστρα έγινε η επίσημη πρέσβειρα μουσικής του Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας υπό την εποπτεία του Γερμανού Προέδρου Johannes Rau, σε περιοδείες στην Κούβα και τη Νότια Αφρική.

Από το 2009 μέχρι το 2013 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής και κύριος αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Θουριγγίας στο Gotha.

Μεταξύ 2001 - 2004, ήταν μόνιμος προσκεκλημένος μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Βερολίνου. Μία μακρόχρονη και διαρκής καλλιτεχνική συνεργασία τον συνδέει με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Αμβούργου, όπως και με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Έχει επίσης συνεργαστεί μεταξύ πολλών άλλων, με τις Φιλαρμονικές Ορχήστρες της Στουτγάρδης και της Κοπεγχάγης, τις Συμφωνικές του Γουίνιπεγκ και του Μόντρεαλ στον Καναδά, την Κρατική Ορχήστρα της Βαϊμάρης, την Tonkunstlerorchester της Βιέννης, τις Συμφωνικές Ορχήστρες του Ωρχους, της Νυρεμβέργης και του Σταβάνγκερ, την Φιλαρμονική George Enescu του Βουκουρεστίου, την Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Βουκουρεστίου, την Φιλαρμονικές της Κρακοβίας και του Βελιγραδίου, την Φιλαρμονική Ορχήστρα Natal στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, την Εθνική Ορχήστρα της Κούβας, ενώ έχει εμφανιστεί με διάφορες ορχήστρες στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., καθώς επίσης και σε Η.Π.Α., Καναδά, Ρωσία, Τουρκία και Καζακστάν.

Έχει ηχογραφήσει για τις δισκογραφικές εταιρείες Genuin και Centaur. Τον Δεκέμβριο του 2014 θα ηχογραφήσει έργα του Γερμανού συνθέτη Hans Pfitzner για την εταιρία Νaxos.

Στη διάρκεια της τρέχουσας καλλιτεχνικής περιόδου, συνεργάστηκε με τις Συμφωνικές Ορχήστρες του Αμβούργου και της Νυρεμβέργης, τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Νέου Βρανδεμβούργου στη Γερμανία. Επίσης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Λυρική Σκηνή και τον ερχόμενο Ιούλιο θα έχει το ντεμπούτο του με την ορχήστρα της Όπερας της Μπολόνιας.

Έχει εμφανιστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών, το Φεστιβάλ Χαίντελ στο Χάλλε, το Φεστιβάλ Τίβολι στην Κοπεγχάγη, το Φεστιβάλ Braunschweig Classix, το Festival de la Habana και το Μουσικό Φεστιβάλ του Αμβούργου. Εδώ και αρκετά χρόνια ασχολείται με την ερμηνεία και ηχογράφηση κινηματογραφικής μουσικής. Μιλάει οκτώ γλώσσες.

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook