Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας στο TOC: «Κάνουμε ένα αντι-σταρ Φεστιβάλ»

Επειδή τραβάμε βιντεάκια στο κινητό είμαστε εν δυνάμει «μικρομηκάδες»; Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας που μόλις σήκωσε αυλαία εξηγεί στο TOC

o-dieuthuntis-tou-festibal-dramas-sto-toc-kanoume-ena-anti-star-festibal
|
SHARE THIS
0
SHARES

   Τι κι ανάμεσα στις 225 ταινίες 58 χώρες που θα προβληθούν συναντά κανείς ονόματα από τον Γιάννη Στάνκογλου (Ελληνικό τμήμα) ως τον Ρίντλεϊ Σκοτ και τον Μάικλ Φασμπέντερ, ή ακόμα και του Αϊνταν Γκίλε από το Game of Thrones (Διεθνές τμήμα); Ο, επί 17 χρόνια, καλλιτεχνικός διευθυντής του 39ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Αντώνης Παπαδόπουλος, επιμένει ότι πρόκειται για ένα αντι - σταρ Φεστιβάλ. Με την ευκαιρία της διοργάνωσης που φέτος σημειώνει ρεκόρ συμμετοχών, έδωσε συνέντευξη στο TheTOC.

 

- Πως θα σχολιάζατε το γεγονός ότι φέτος το Φεστιβάλ Δράμας ακούγεται περισσότερο από άλλες χρονιές;

«Μόνο θετικά. Φέτος πιστεύω ότι είναι η χρονιά της (ταινίας) μικρού μήκους. Κι έχω λόγους που το λέω αυτό, Είναι η χρονιά του Φεστιβάλ με ρεκόρ συμμετοχών – οι πιο πολλές συμμετοχές από ποτέ άλλοτε στην ιστορία του θεσμού. Συγκεκριμένα ήταν 209 ταινίες που υποβλήθηκαν στο ελληνικό τμήμα. Εξ’ αυτών διαγωνίζονται οι 64. Αρα έχουμε ρεκόρ συμμετοχών κι εγώ πιστεύω ότι έχουμε ρεκόρ ποιότητας φέτος». 

-         Πως μπορεί να δημιουργούνται, άραγε, τόσο πολλές ταινίες την εποχή μιας τόσο βαθιάς ύφεση;;

«Πράγματι, είναι λίγο οξύμωρο αυτό. Φαίνεται, ωστόσο, ότι τα φαινόμενα της κρίσης μπορεί να επηρεάζουν και θετικά τους δημιουργικούς ανθρώπους: Οξύνουν το πνεύμα, ενεργοποιούν συνειδήσεις. Ωθούν πολλούς δημιουργούς να εκφραστούν. Ισως είναι ένα από τα θετικά της κρίσης – αν μπορεί να δει κανείς θετικά». 

-         Κι όσο αφορά στο οικονομικό μέρος;

«Συρρικνώνεται διαρκώς η επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού, παρ’ όλα αυτά έχουμε τη συμμετοχή του υπουργείου και τη μεγάλη συμμετοχή του δήμου Δράμας χωρίς την οποία δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί το Φεστιβάλ. Το φεστιβάλ λοιπόν στηρίζεται στην επιχορήγηση του ΥΠΟΑ στον δήμο Δράμας και στους χορηγούς που βρίσκουμε». 

-         Το Φεστιβάλ ξεκίνησε…

«Ναι, ξεκίνησε τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου και διαρκεί 6 μέρες εντός των οποίων θα προβληθούν 225 ταινίες  στα δυο διαγωνιστικά που "τρέχουν" παράλληλα – τα εθνικό και το διεθνές – και σε παράλληλα προγράμματα. Στο διεθνές να τονίσω ότι προβάλλονται 52 ταινίες από 50 χώρες – απ’ όλες τις ηπείρους».

-         Τα brands (τα δυνατά ονόματα , οι σταρ) είναι κάτι που ενδιαφέρει κύριε Παπαδόπουλε εσάς και το Φεστιβάλ;

«Το Φεστιβάλ τα Δράμας έχει αποφύγει σε όλη τη διάρκεια που είμαι εγώ τουλάχιστον να δίνει έμφαση στους σταρ και στους celebrities. Γιατί; Διότι το Φεστιβάλ είναι το βήμα των νέων δημιουργών, των ανθρώπων που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να γίνουν γνωστοί. Βεβαίως αξιοποιούμε και αυτά τα ονόματα, όπως τον Τέρι Γκίλιαμ που κέρδισε το βραβείο μας το 2011 ή φιλοξενούμε συμμετοχές πολύ γνωστών ηθοποιών και σκηνοθετών. Αποτελούν τιμή για εμάς αλλά η έμφαση είναι στους νέους, τους ανώνυμους, τους καινούργιους,

-         Ένα αντι – σταρ δηλαδή Φεστιβάλ;

«Ναι, ακριβώς»

-         Τα σημαίνει για την όλη της Δράμας και πόσο κόσμο θα συγκεντρώσει το Φεστιβάλ;

«Μόνο οι φιλοξενούμενοι του Φεστιβάλ ξεπερνούν τους 300. Υπάρχει και ένα μεγάλο κύμα επαγγελματιών του χώρου που έρχονται από μόνοι τους. Που δεν μπορεί κανείς να έχει σαφή εικόνα για τον αριθμό τους αλλά που θα είναι πολλοί κι αυτοί… Κι αν πάρουμε υπ’ όψη μας και τους θεατές από τους όμορους δήμους, τότε μιλάμε για μεγάλη συμμετοχή. Και η συμμετοχή της πόλης, όμως, είναι πολύ μεγάλη. Να φανταστείτε ότι πάνω από 2.500 μαθητές θα παρακολουθήσουν τις προβολές που έχουμε για τις ηλικίες τους στους δυο κινηματογράφους της πόλης».

-         Τι είναι αυτό που έχει συμβάλλει στο να παραμείνετε τόσα χρόνια – από το 1999 – σ’ αυτή τη θέση;

«Η αγάπη μου για αυτό που κάνω, για την πόλη της Δράμας η προσπάθεια να συνδεθεί μια υψηλή τέχνη με την τοπική κοινωνία και η δυνατότητα να ανανεώνεται αυτός ο θεσμός».

-         ΄Ολοι – ή σχεδόν όλοι – τραβάμε βίντεο με το κινητό μας σήμερα. Είμαστε εν δυνάμει μικρομηκάδες;

«Όχι. ΄Όπως ο καθένας δεν μπορεί να γράψει ένα μουσικό έργο, ένα τραγούδι, ούτε να ζωγραφίσει, όχι δεν είμαστε όλοι εν δυνάμει "μικρομηκάδες" Χρειάζεται εξιδικευμένη γνώση κι όχι αναγκαστικά μέσω σχολών – υπάρχουν πολλά παραδείγματα τέτοιων εμπειριστών. Και μην ξεχνάμε: Ο "μικρομηκάς" δεν είναι υποδεέστερος του σκηνοθέτη…»

Ποιός είναι ο Αντώνης Παπαδόπουλος

Σπούδασε σκηνοθεσία  κινηματογράφου στη Σοβιετική ¨Ενωση. Σκηνοθέτης μικρού και μεγάλου μήκους ταινιών και ταινιών ντοκιμαντέρ. Μέλος της Ευρωπαικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας από το 1999.  

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook