Ο Μαντζαβίνος έβαλε χρώμα. Κι έλαμψε ακόμα περισσότερο

Ενα φως, μια άλλη οπτική στη δουλειά του συνήθως «σκοτεινού» κι εσωστρεφούς καταξιωμένου εικαστικού καλλιτέχνη.

o-mantzabinos-ebale-xrwma-ki-elampse-akoma-perissotero
|
SHARE THIS
0
SHARES

 Οι θεματικές «εμμονές» του Τάσου Μαντζαβίνου παραμένουν σταθερές: Καράβια, κάστρα, ναοί, φλάμπουρα, καβαλάρηδες, σκύλοι, δράκοι και δρακόφιδα προβάλλουν γύρω από τη μορφή του ζωγράφου ή απηχούν όψεις του ψυχισμού του. Αυτό, όμως, που εντυπωσίασε όσους είδαν την καινούργια δουλειά του καταξιωμένου εικαστικού στη γκαλερί Σκουφά, δεν είναι άλλο από το ότι ο συνήθως "σκοτεινός" κόσμος του καλλιτλεχνη που αντλεί από τη λαϊκή μας παράδοση ως άλλος Θεόφιλος φωτίστηκε με χρώμα, με πολύ χρώμα.

 

... κι έλαμψε ο χώρος της γκαλερί Σκουφά όπου ο Τάσος Μαντζαβίνος παρουσίασε τη δουλειά του με τίτλο:«Το παιχνίδι, το Φιδάκι.». Φωτισμένος με χρώμα, ο κόσμος του Τάσου Μαντζαβίνου - όπου η αποδοχή της μοναξιάς και η πρόσληψή της ως άλλη μυστική δύναμη επικοινωνίας,είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά της τέχνης του - έγινε ακόμα εναργέστερος, πιο βιωματικός και κατανοητός. 

Λέει ο επιμελητής της έκθεσης Γιώργος Μυλωνάς: «Τούτη τη φορά ο  ζωγράφος "διασκεδάζει" τη μοναξιά μέσα από το παιχνίδι....Μέσα από την αγάπη του για τα λαϊκά υφαντά, δείχνει για πρώτη φορά στην Γκαλερί Σκουφά ζωγραφική σε μια σειρά από μετωπικούς, κρεμασμένους από την οροφή καμβάδες, δίνοντάς τους πλέον θέση στο χώρο και όχι απλώς στην επιφάνεια του τοίχου. Όλη η διαδικασία της ζωγραφικής πράξης στο έργο του Μαντζαβίνου μοιάζει με άσκηση, που προϋποθέτει την εσωστρέφεια, την ερήμωση. Για να το δείξει αυτό ο ζωγράφος, κάνει αντιβολή με το κλασικό παιχνίδι της νιότης του, το φιδάκι».

 

Και συμπληρώνει: «Σκοπός του "παιχνιδιού" στο φιδάκι του Μαντζαβίνου, είναι να φτάσεις ψηλά, ν’ ανυψωθείς δηλαδή, σε ένα κτίσμα που μοιάζει με ναό: Η εκκλησία είναι το "εγώ" του ζωγράφου και η εικαστική του πραγμάτωση έχει τα χαρακτηριστικά τελετουργικού, μιας μύησης».  

Info:

ΓΚΑΛΕΡΙ ΣΚΟΥΦΑ  Σκουφά 4, Κολωνάκι, 10673

Τηλ. 210-3643025, 210-3603541

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook