Ο Ρέντσο Πιάνο και τα ωραιότερα κτίρια και έργα του

Τα έργα του έχουν διακριθεί για την καινοτόμο τους σύλληψη και έχουν αποσπάσει δεκάδες βραβεία, μεταξύ αυτών το Βραβείο Πρίτσκερ.

o-rentso-piano-kai-ta-wraiotera-ktiria-kai-erga-tou
SHARE THIS
0
SHARES

Τα έργα του, με πιο γνωστό ίσως το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού στο Παρίσι, έχουν διακριθεί για την καινοτόμο τους σύλληψη και έχουν αποσπάσει δεκάδες βραβεία, μεταξύ αυτών το Βραβείο Πρίτσκερ (1998), ενώ ο Πιάνο έχει τιμηθεί από την πατρίδα του με το Μετάλλιο της Τιμής της Δημοκρατίας της Ιταλίας (Ordine al merito della Repubblica Italiana), την υψηλότερη διάκριση της γενέτειράς του.

Centro Botín
Centro Botín

Ο διακεκριμένος Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο γεννήθηκε στη Γένοβα και η δουλειά του δεν ακολουθεί καμία μόδα φόρμας ή θεωρίας, ούτε περιορίζεται σε ένα προσωπικό ιδίωμα. Ανησυχεί για τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητες μιας συγκεκριμένης κατάστασης, συναντώντας τα εμπόδια του προγράμματος, σπρώχνοντας τα όρια της τεχνολογίας, αλλά πάντα ανταποκρινόμενος ευαίσθητα στην τοπογραφία και στον πολεοδομικό σχεδιασμό της τοποθεσίας του κτιρίου. Αυτό που τον ξεχωρίζει από άλλους ταλαντούχους αρχιτέκτονες είναι η ικανότητα του να προσαρμόζει το σχεδιασμό του στις τοποθεσίες των κτιρίων διατηρώντας το ενδιαφέρον για τα υλικά και την κατάλληλη τεχνολογία.

 

Τα έργα του, με πιο γνωστό ίσως το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού στο Παρίσι, έχουν διακριθεί για την καινοτόμο τους σύλληψη και έχουν αποσπάσει δεκάδες βραβεία, μεταξύ αυτών το Βραβείο Πρίτσκερ (1998), ενώ ο Πιάνο έχει τιμηθεί από την πατρίδα του με το Μετάλλιο της Τιμής της Δημοκρατίας της Ιταλίας (Ordine al merito della Repubblica Italiana), την υψηλότερη διάκριση της γενέτειράς του. Στη χώρα μας έχει κάνει Πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη στο Φάληρο ενώ ετοιμάζει το νέο κτίριο που θα ανεγερθεί στη θέση που βρίσκονται σήμερα τα κτίρια «Οίκος Αδελφών» και «Αδελφών Νοσοκόμων» στο χώρο του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, το νέο Νοσοκομείο Παίδων Θεσσαλονίκης και το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής που είναι δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Μερικά από τα ωραιότερα και πιο γνωστά έργα του.

 

Μουσειο Πομπιντού, Παρίσι
Μουσειο Πομπιντού, Παρίσι

 

Parco della Musica, Ρώμη
Parco della Musica, Ρώμη

 

The Shard
The Shard

 

Kansai International Airport
Kansai International Airport

 

Whitney Museum
Whitney Museum

 

Zentrum Paul Klee
Zentrum Paul Klee

 

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

 

 

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook