Ο Σέρτζι Μπελμπέλ στην Αθήνα

Ο κορυφαίος ισπανός δραματουργός θα παρακολουθήσει σήμερα, Τρίτη 11 Μαρτίου, το έργο του «Εκτός Παιδιάς» στο Ινστιτούτο Θερβάντες και θα συνομιλήσει με το κοινό

o-sertzi-mpelmpel-stin-athina
|
SHARE THIS
0
SHARES


 Γεννήθηκε στην Τεράσσα, στην Καταλονία, το 1963. Είναι θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και μεταφραστής. ΄Εχει γράψει πάνω από είκοσι έργα μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα εξής: Έλσα Σνάιντερ, Το αίμα, Τσιγάρο στην ταράτσα, Χάδια, Μετά τη βροχή, Μια στιγμή πριν, Ο καιρός των Πλανκ, Ξένοι, Το κινητό και Στην Τοσκάνη. Η επιτυχία του έχει υπερβεί τα εθνικά σύνορα της Ισπανίας, έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δεκαπέντε γλώσσες και έχουν παιχτεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.

Εργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δεκαπέντε γλώσσες και έχουν παιχτεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.

Αυτός είναι ο 51χρονος ισπανός δραματουργός Σέρτζι Μπελμπέλ ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα προσκεκλημένος της Πρεσβείας της Ισπανίας. Με αφορμή την παρουσίαση του έργου του «Εκτός Παιδιάς» στο Ινστιτούτο Θερβάντες σήμερα, Τρίτη 11 Μαρτίου (ώρα 18.00) στο πλαίσιο του 3ου Ιβηροαμερικανικού Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων, ο Μπελμπέλ θα παρακολουθήσει το έργο και στη συνέχεια θα συνομιλήσει με το κοινό.

Ο Μπελμπέλ που χάρη στο συγγραφικό και το σκηνοθετικό του έργο θεωρείται μία από τις πιο γνωστές και αντιπροσωπευτικές φωνές του καταλανικού θεάτρου, είναι από το 2006 καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Καταλονίας και «μετρά» πολλά βραβεία στην κατοχή του. Μεταξύ άλλων έχει τιμηθεί με το Εθνικό Βραβείο Δραματικής Λογοτεχνίας της Αυτόνομης Κυβέρνησης της Καταλονίας, το Εθνικό Βραβείο Δραματικής Λογοτεχνίας του Υπουργείου Πολιτισμού της Ισπανίας, το Βραβείο Μολιέρου 1999 για την καλύτερη κωμωδία και πολλά άλλα ακόμα. Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τα έργα του: Μετά τη βροχή, Μια στιγμή πριν, Τσιγάρο στην ταράτσα και Είμαι άσχημη (το οποίο έχει γράψει με τον Τζόρντι Σάντσες).

Εκτός παιδιάς (Offside)

Το Εκτός παιδιάς (Offside) είναι μια κωμωδία «υψηλού κινδύνου» για την οικογένεια, το ποδόσφαιρο και την οικονομική κρίση.Ο 82χρονος Ζουζέπ ζει στο σπίτι του με τον Ρίκυ, τον νοτιοαμερικανό γηροκόμο του.  Η κόρη του Ζουζέπ, η Άννα, και ο σύζυγός της Πολ, βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση λόγω της οικονομικής κρίσης, της κρίσης που περνάει ο γάμος τους, αλλά και της επιθυμίας τους να στείλουν τη 18χρονη κόρη τους Λίζα για σπουδές στις ΗΠΑ. Καθώς η απειλή για το μέλλον της οικογένειας μεγαλώνει, η Άννα διαπιστώνει σύντομα πως η μόνη λύση για να χρηματοδοτηθούν οι σπουδές της κόρης της είναι να φύγει από τη μέση ο πατέρας της, να μπει σε ένα δημόσιο γηροκομείο, ώστε να εξοικονομήσουν τα χρήματα που στοιχίζει ο οικιακός βοηθός και να κερδίσουν κι άλλα ενοικιάζοντας το σπίτι του. Αυτό όμως είναι πολύ δυσκολότερο απ’ όσο φαίνεται, και όταν πια η απόγνωση κορυφώνεται… όλα είναι πιθανόν να συμβούν.

Η σκηνοθεσία είναι της Κυριακής Σπανού. Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Μπέσυ Μάλφα, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Χρίστος Μπίρος, Θέμης Καρποδίνης, Ισμήνη Κυρίτση.Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ.

Info:

Τρίτη 11 Μαρτίου

«Εκτός παιδιάς» του Σέρτζι Μπελμπέλ (παρουσία του συγγραφέα )

Ινστιτούτο Θερβάντες Μητροπόλεως 23

Τηλ: 210 3634117 cultate@cervantes.es

Λεπτομέρειες για το 3ο Φεστιβάλ Θεατρικών αναλογίων: http://www.difusionelectronica.institutocervantes.es/read/show.aspx?a=BKeABEwP2dNX8Xl6r1v0zl7C-0*DRUyr.html


 


 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook