Οι άγνωστες εικόνες του "εξαφανισμένου" Ανατολικού Λονδίνου

Το όνομα Ιστ Εντ απόκτησε υποτιμητική σημασία σε καθωσπρέπει κύκλους στα τέλη του 19ου αιώνα.

oi-agnwstes-eikones-tou-eksafanismenou-anatolikou-londinou
SHARE THIS
0
SHARES

Σήμερα, ο παλμός του Ανατολικού Λονδίνου είναι αισθητός παντού, στις τέχνες του, στο δυναμισμό των κατοίκων του, στις συνεχείς αστικές αναπλάσεις. Εδώ βρίσκεται η μποέμ περιοχή Σόρντιτς με τα χλιδάτα μαγαζιά της. Πολλά κοκτέιλ μπαρ, παμπ ή εστιατόρια δίνουν τον τόνο σε μια περιοχή που άλλαξε αισθητά μετά τους Ολυμπιακούς του 2012.

Η περιοχή πρωτοεμφανίστηκε ανατολικά της τειχόκλειστης μεσαιωνικής πόλης του Λονδίνου, βόρεια του ποταμού Τάμεση και δυτικά του παραποτάμου του Λι. Το όνομα απόκτησε υποτιμητική σημασία σε καθωσπρέπει κύκλους στα τέλη του 19ου αιώνα, καθώς η μακροχρόνια συσσώρευση εσωτερικών και εξωτερικών μεταναστών και προσφύγων επέφερε υπερπληθυσμό στην περιοχή. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την κατασκευή τόσο των αποβαθρών της Αγίας Αικατερίνης (1827) όσο και των σιδηροδρομικών σταθμών του κεντρικού Λονδίνου (1840-75), με τους εκτοπισμένους κατοίκους κατεδαφισμένων φτωχο-συνοικιών να κινούνται φύρδην μίγδην ανατολικά. Ως αποτέλεσμα, το Ανατολικό Λονδίνο έγινε συνώνυμο με τη φτώχεια, την αθλιότητα, την εγκληματικότητα και τις επιδημίες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα πλάνα του David Granick από τη δεκαετία του 1960 και του 70 αιχμαλωτίζουν έναν ξεθωριασμένο κόσμο με υποβλητικές εικόνες που δεν υπάρχουν πια σε μια έκθεση στην Βιβλιοθήκη και αρχεία τοπικής ιστορίας του Tower Hamlets που θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Μαΐου

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook