Οι τουλίπες του Τζέφ Κουνς διχάζουν το Παρίσι

Οι Γάλλοι διαμαρτύρονται και το θεωρούν "τοποθέτηση προϊόντος".

oi-toulipes-tou-tzef-kouns-dixazoun-to-parisi
SHARE THIS
0
SHARES

Ένα μπουκέτο από τουλίπες πρόκειται να στηθεί μπροστά στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Πόλης του Παρισιού και στο Palais de Tokyo, διχάζει τους Γάλλους και προκάλεσε τη διαμαρτυρία καλλιτεχνών σχετικά με την τοποθέτησή του.

Επικριτές του έργου του Τζεφ Κουνς, είναι ιδιοκτήτες γκαλερί, διάσημοι εικαστικοί, ανάμεσά τους και ο Κριστιάν Μπολτάνσκι, ο σκηνοθέτης  Olivier Assayas και ο πρώην πολιτισμό υπουργός Frédéric Mitterrand, οι οποίοι θεωρούν πως το γλυπτό του Κουνς είναι «μια τοποθέτηση προϊόντος». Έγραψαν μια ανοικτή επιστολή με την οποία καλούν την πόλη του Παρισιού και τη δήμαρχο να μην εγκαταστήσει το μπουκέτο με τις τουλίπες ύψους 12 μέτρων έξω από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

 

Ο αμφιλεγόμενος σταρ της σύγχρονης τέχνης Τζεφ Κουνς ένα χρόνο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έπληξαν το Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, δήλωσε ότι θα δώριζε στην πόλη ένα μνημειακό γλυπτό για να τιμήσει τα θύματα .

Το έργο - ένα γιγαντιαίο χέρι που κρατά πολύχρωμα λουλούδια - έχει ως στόχο να μιμηθεί το άγαλμα της ελευθερίας.  να πιάσει τη φλόγα του, αλλά καταγγέλθηκε ως "τοποθέτηση προϊόντων", σύμφωνα με την επιστολή στην οποία αναφέρουν για τον Κουνς πως "Ένας λαμπρός και εφευρετικός δημιουργός στη δεκαετία του 1980, ο Jeff Koons έχει γίνει από τότε το έμβλημα της βιομηχανικής τέχνης για λόγους θεάματος και κερδοσκοπίας». Αν στόχος μας είναι να τιμήσουμε τα θύματα της πιο θανατηφόρας επίθεσης που έχει γίνει ποτέ σε γαλλικό έδαφος δε θα έπρεπε να γίνει ένας διαγωνισμός υποβολής έργων όπως συμβαίνει συνήθως και να δοθεί η ευκαιρία να υποβάλλουν έργα και οι Γάλλοι καλλιτέχνες;» αναρωτιούνται στην επιστολή.

Επίσης διατυπώνουν την απορία με ποια λογική το έργο δεν τοποθετείται κοντά στα σημεία των επιθέσεων, αλλά μπροστά στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από ιδιώτες χορηγούς με 3 εκ. ευρώ αλλά οι εργασίες θα βαρύνουν τους Γάλλους φορολογούμενους αναφέρεται στην επιστολή.

Ο Τζεφ Κουνς δήλωσε ότι το μνημεικαό γλυπτό σχεδιάστηκε ως προσφορά στη μνήμη των θυμάτων και ως σύμβολο αισιοδοξίας, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους Παριζιάνους να ξεπεράσουν την τραγωδία. 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook