Όλα όσα έγιναν στα εγκαίνια της έκθεσης Δ. Ζαρίφης «Ο παλμός του σχεδίου»

Η Λ. Κονιόρδου θυμήθηκε το τολμηρό ρούχο ποτ της είχε σχεδιάσει, η Ο. Λαζαρίδου την αίσθηση της «μεταξωτής του ενέργειας». Τα εγκαίνια μιας σπουδαίας έκθεσης στο Ω2.

ola-osa-eginan-sta-egkainia-tis-ekthesis-d-zarifis-o-palmos-tou-sxediou
SHARE THIS
0
SHARES

Ένας μαγικά θεατροποιημένος χώρος απέδειξε πώς μπορεί να ζωντανέψει η θεατρική μνήμη αν αξιοποιηθούν με έμπνευση και αγάπη τα απομεινάρια παλιών θεατρικών παραστάσεων από τα βεστιάρια του θεάτρου.

Τα ασπρόμαυρα πορτρέτα του καλλιτέχνη από την Βουβούλα Σκούρα και τον Κώστα Ορδόλη υποδέχονταν το κοινό. Και κάπως έτσι ξεκινούσε το ταξίδι στην έκθεση που με τίτλο «Δαμιανός Ζαρίφης, Ο παλμός του σχεδίου» που εγκαινιάστηκε προσφάτως στον πολυχώρο Ω2 του Ωδείου Αθηνών. 

Ζωγραφική μακέτα για την όπερα Χριστίνα στην Εθνική Λυρική Σκηνή σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου (φωτογραφία Χρήστος Τόλης)
Ζωγραφική μακέτα για την όπερα Χριστίνα στην Εθνική Λυρική Σκηνή σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου (φωτογραφία Χρήστος Τόλης)

Ο λόγος στη συνέχεια ανήκε στα ζωντανά χρώματα των ζωγραφικών μακετών, τα φαντασμαγορικά κοστούμια ιστορικών παραστάσεων που παραχώρησαν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, τις δημιουργικές προβολές πάνω σε τοίχους από τούβλα, τα αποσπάσματα σημαντικών παραστάσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Ολα όσα αποτελούν το εικαστικό υλικό της έκθεσης αλλά και προβάλλονται σε μεγάλες οθόνες δίνοντας μια αντιπροσωπευτική εικόνα της ζωής και του έργου του σκηνογράφου και ενδυματολόγου Δαμιανού Ζαρίφη. 

Η θεατρολόγος και επιμελήτρια της έκθεσης, κα Ελένη Βαροπούλου, με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λυδία Κονιόρδου (φωτογραφία Μαρίλη Ζάρκου)
Η θεατρολόγος και επιμελήτρια της έκθεσης, κα Ελένη Βαροπούλου, με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λυδία Κονιόρδου (φωτογραφία Μαρίλη Ζάρκου)

Το κοινό είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει με τους κινηματογραφιστές Βασίλη Βαφέα, Παντελή Βούλγαρη, Γιάννη Σμαραγδή, που έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση των εγκαινίων και παρουσίασαν τις συνεργασίες τους με τον Δαμιανό Ζαρίφη, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. .

Σε ένα ιδιαίτερα ζεστό και φιλικό κλίμα, η θεατρολόγος και επιμελήτρια της έκθεσης, Ελένη Βαροπούλου περιστοιχισμένη από φίλους του θεάτρου, του κινηματογράφου και της όπερας στο μικρό θεατράκι του πολυχώρου Ω2, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την υλοποίηση της έκθεσης και ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην εκπλήρωση μιας υπόσχεσης απέναντι στον Δαμιανό Ζαρίφη, μια έκθεση για εκείνον.

Κοστούμια από την οπερέτα Χριστίνα σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου στην Εθνική Λυρική Σκηνή 2005-6 (φωτογραφία Χρήστος Τόλης )
Κοστούμια από την οπερέτα Χριστίνα σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου στην Εθνική Λυρική Σκηνή 2005-6 (φωτογραφία Χρήστος Τόλης )

Με θερμά και συγκινητικά λόγια μίλησε για τη συνεργασία της με τον Δαμιανό Ζαρίφη, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου που τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση. Μίλησε για την παράσταση της αριστοφανικής κωμωδίας «Σφήκες» στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν το 1981, όταν ο Δαμιανός Ζαρίφης είχε σχεδιάσει για εκείνη ένα αρκετά τολμηρό ρούχο που κέντρισε τα βλέμματα όλων των θεατών. Το κοστούμι αυτό απεικονίζεται σε ζωγραφική μακέτα στο χώρο της έκθεσης.

Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη σχέση που είχε ο σκηνογράφος και ενδυματολόγος με τους ηθοποιούς, λέγοντας ότι ο Δαμιανός Ζαρίφης «γινόταν ένα με τους ηθοποιούς, δεν ήταν απλός συνεργάτης, ήταν συμπορευτής μας». Ο Δαμιανός Ζαρίφης ήταν για τη Λυδία Κονιόρδου «ένας τρυφερός και ευγενικός πρίγκηπας».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ωδείου Αθηνών, κ. Νικόλαος Τσούχλος συνεχάρει την Ελένη Βαροπούλου για τη δημιουργική αξιοποίηση του χώρου και για την άρτια συνεργασία της ίδιας με το Ωδείο Αθηνών, προκειμένου να υλοποιηθεί η εν λόγω έκθεση.

Κοστούμι από την παράσταση Ηλέκτρα σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη Αρχαίο στο Θέατρο Επιδαύρου 1986 (φωτογραφία Χρήστος Τόλης)
Κοστούμι από την παράσταση Ηλέκτρα σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη Αρχαίο στο Θέατρο Επιδαύρου 1986 (φωτογραφία Χρήστος Τόλης)

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου, αφού θυμήθηκε το ανέβασμα της παράστασης «Σπασμένη στάμνα», όπου συνεργάστηκε με το Δαμιανό Ζαρίφη στα σκηνικά και κοστούμια και με τον Λευτέρη Βογιατζή στη σκηνοθεσία, αναφέρθηκε στις αρετές του «στοχαστικού τεχνίτη».

Με μια συγκινητική παρέμβαση, η Όλια Λαζαρίδου αναφέρθηκε στην παράσταση «Ο υπηρέτης δυο αφεντάδων», όπου η ίδια έπαιξε δίπλα στον Γιώργο Αρμένη, τονίζοντας ότι αυτό που την συνοδεύει ακόμα και σήμερα από τον Δαμιανό ήταν η αίσθηση μιας «μεταξωτής ενέργειας».

Ο Μανόλης Παντελιδάκης, που μαθήτευσε δίπλα του στη Σχολή Βακαλό, κατέθεσε ότι ο Δαμιανός Ζαρίφης ήταν ο λόγος που ξεκίνησε να ασχολείται με την σκηνογραφία. Μίλησε επίσης για τις ποιότητες της σκηνογραφικής και ενδυματολογικής δουλειάς του Ζαρίφη, ειδικότερα για τον τρόπο με τον οποίο αναδείκνυε τα χρώματα, τις υφές και τις ματιέρες.

Ο Δαμιανός Ζαρίφης το 1980 από την Βουβούλα Σκούρα (φωτογραφία Χρήστος Τόλης)
Ο Δαμιανός Ζαρίφης το 1980 από την Βουβούλα Σκούρα (φωτογραφία Χρήστος Τόλης)

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος αναφέρθηκε στην σημασία που είχε για την δική του πορεία στο θέατρο, η συνεργασία του με τον Δαμιανό Ζαρίφη, όταν πρωτοσυναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στην παράσταση «Κεκλεισμένων των Θυρών». Η παράσταση αυτή στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος , ήταν η πρώτη για το Θεόδωρο Τερζόπουλο, μετά τον ερχομό του από την Γερμανία.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ερμηνεία της σοπράνο Τζούλιας Σουγλάκου, η οποία ερμηνεύσε αποσπάσματα από την όπερα Βάιλ - Μπρεχτ «Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόνυ» συνοδευόμενη από τον Δημήτρη Γιάκα στο πιάνο.

Ξεναγήσεις από την επιμελήτρια της έκθεσης, Ελένη Βαροπούλου και συζητήσεις για το ρόλο του σκηνογράφου σήμερα και τις σύγχρονες σκηνογραφικές τάσεις θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες. Φοιτητές από το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, σπουδαστές της Σχολής Βακαλό, του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και του Ωδείου Αθηνών θα επισκεφθούν την έκθεση.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Ιανουαρίου.

Συντελεστές 

Επιμέλεια έκθεσης Ελένη Βαροπούλου

Συντονισμός & προβολή έκθεσης Σταυρούλα Κατσιαμπούλα

Εκτέλεση παραγωγής SUB.URBAN IMAGES & SOUNDSCAPES

Φωτισμοί Αλέξανδρος Πολιτάκης, Χρήστος Τόλης

Προβολές Γιάννης Ντουσιόπουλος

Διαμόρφωση πλαισίων μακετών Νίκος Σδράλης

Info:

ΩΡΑΡΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

17:00- 21:00

ΣΑΒΒΑΤΟ

12:00-16:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΩΔΕΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ Ω2

Ρηγίλλης & Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19
106 75 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 7240673 (καθημερινές 11.00-19.00)
Fax: 210 7211530

(Στην κεντρική φωτογραφία: Κοστούμια από την παράσταση Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόνυ σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου στην Εθνική Λυρική Σκηνή 1999-2000 - φωτογραφία Χρήστος Τόλης)

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook