«Πάνω από 45 εκ. δολάρια θα φτάσει έργο του Κλιμτ που βγαίνει στο σφυρί»

Φιλοτεχνήθηκε κατά τη διάρκεια των χρυσών χρόνων της καριέρας του Κλιμτ. Ο λόγος για το έργο Bauerngarten από τα αριστουργήματα που βγαίνουν στο σφυρί την 1η Μαρτίου

panw-apo-45-ek-dolaria-tha-ftasei-ergo-tou-klimt-pou-bgainei-sto-sfuri
|
SHARE THIS
0
SHARES

 «Είναι ένα από τα σπουδαιότερα έργα του καλλιτέχνη που έχουν παρουσιαστεί ποτέ σε δημοπρασία».

Ο λόγος για τον πίνακα Bauerngarten του Γκούσταβ Κλιμτ που, όπως μας πληροφορεί ο οίκος Sotheby's, θα ηγηθεί της υψηλότερης σε αξία απογευματινής δημοπρασίας Ιμπρεσιονιστών και Μοντέρνας Τέχνης του Οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο, την 1η Μαρτίου 2017.

Το Bauerngarten φιλοτεχνήθηκε κατά τη διάρκεια των χρυσών χρόνων της καριέρας του Κλιμτ και αποτελούσε ένα από τα highlights της διεθνώς αναγνωρισμένης έκθεσής του με τίτλο Painting the Modern Garden που είχε πραγματοποιηθεί στη Royal Academy of Arts στο Λονδίνο πέρυσι.   

 Κι όσο για την τιμή εκτίμησής του, οι εκπρόσωποι του οίκου στην Ελλάδα αναφέρουν στο TheTOC ότι «αναμένεται να ξεπεράσει τα 45 εκατομμύρια δολάρια». 

 Η Helena Newman, Global Co-Head του τμήματος Ιμπρεσιονιστών & Μοντέρνας Τέχνης του Οίκου Sothebys & Πρόεδρος του Οίκου Sothebys Ευρώπης δηλώνει: 

«Ο Γκούσταβ Κλιμτ είναι ένας από τους πλέον περιζήτητους καλλιτέχνες σήμερα και τα αριστουργήματά του τυγχάνουν παγκόσμιας αναγνώρισης. Πρωταγωνιστής στην τωρινή μας δημοπρασία είναι αναμφισβήτητα το φωτεινό έργο του Κλιμτ “Bauerngarten”, το οποίο χρονολογείται από την χρυσή περίοδο του καλλιτέχνη, η οποία έχει αγαπηθεί πολύ, ενώ δημιουργήθηκε την ίδια χρονιά με το διάσημο χρυσό Πορτρέτο της Adele Bloch-Bauer I. Καινοτόμο στη σύνθεσή του με μια εξαιρετικά φλογερή χρήση χρωμάτων που το κάνουν να μοιάζει με κόσμημα, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του καλλιτέχνη που έχουν εμφανιστεί ποτέ σε δημοπρασία. Οι περισσότερες ελαιογραφίες του καλλιτέχνη αυτού του βεληνεκούς βρίσκονται σε σημαντικά μουσεία σε όλο τον κόσμο, με λίγα μόνο έργα τέτοιας σπουδαιότητας να έχουν εμφανιστεί σε δημοπρασία την τελευταία δεκαετία».  

Τα χρυσά χρόνια του Κλιμτ

Αν και ο Κλιμτ είναι αναγνωρισμένος για τα πολυτελή πορτρέτα της βιενέζικης αστικής τάξης, φορτωμένα με σύμβολα, αυτά ήταν μονάχα μια πλευρά της καλλιτεχνικής του έκφρασης. Κατά γενική ομολογία, ο Κλιμτ βρήκε την ελευθερία να εκφραστεί και να πειραματιστεί μέσα από τα τοπία. Συνεπώς, οι τοπιογραφίες του όχι μόνο αντιπροσωπεύουν μια σπουδαία αλλά και ιδιαίτερα προσωπική πτυχή της καριέρας του, αλλά είναι επίσης σημαντικές για να αντιληφθούμε και να εκτιμήσουμε σε βάθος τον καλλιτέχνη.

Ένα από τα καλύτερα τοπία του Γκούσταβ Κλιμτ, το Bauerngarten είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην έκθεση-ορόσημο Kunstschau το 1908 στη Βιέννη. Η έκθεση αυτή υπήρξε σημαδιακή για τον Κλιμτ – ο οποίος δεν είχε παρουσιάσει τα έργα του στο κοινό για τρία χρόνια. Η έκθεση προκάλεσε φοβερή αίσθηση και επιβεβαίωσε τον Κλιμτ ως έναν από τους πλέον μοντέρνους καλλιτέχνες της εποχής του. Ακόμα και τότε ο φωτεινός αυτός πίνακας θεωρείτο σημαντικός και αγοράστηκε μετά από δυο χρόνια από την National Gallery στην Πράγα.  

Η ιστορία που έχει να «αφηγηθεί» ο πίνακας

Η χαρούμενη διάθεση του πίνακα έχει επίσης και μια ιστορία να αφηγηθεί. Κάθε καλοκαίρι ο Κλιμτ αποσυρόταν στις ακτές της λίμνης Attersee για τρεις μήνες προκειμένου να χαλαρώσει και να ζωγραφίσει, συνοδευόμενος από οικογένεια και φίλους, καθώς και τη σύντροφό του, τη διάσημη σχεδιάστρια Emilie Flöge. Υπήρξε μια χαρούμενη περίοδος και η έμπνευση για τον πίνακα Bauerngarten προέρχεται από τον κήπο ενός ντόπιου αγρότη, όπου η αφθονία από παπαρούνες, μαργαρίτες και τριαντάφυλλα μεταμορφώθηκε σε μια αστραφτερή αψίδα χρωμάτων. 

Τοπία με «ηχώ» φιγούρας

Οι τοπιογραφίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του έργου του Κλιμτ αποκαλύπτοντας μια πιο προσωπική και πειραματική πτυχή της ζωγραφικής του που διαφέρει από τα πορτρέτα τα οποία αποτελούσαν, κατά βάση, παραγγελίες. Ταυτόχρονα, ακόμα και στα τοπία του υπάρχει συχνά μια «ηχώ» κάποιας φιγούρας – εδώ η μορφή μια γυναίκας είναι σχεδόν χειροπιαστή κάτω από την τριγωνική σύνθεση των εκτυφλωτικών χρωμάτων των λουλουδιών. 

Γκούσταβ Κλιμτ: Εργα του έχουν ξεπεράσει τα 100 εκ. δολάρια

 Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους λίγους καλλιτέχνες που τα έργα τους έχουν ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια). Ο Γκούσταβ Κλιμτ είναι ευρέως γνωστός ως ένας από τους πατέρες της Μοντέρνας Τέχνης. Γνωστός για το ιδιαίτερα διακοσμητικό του ύφος – ένα στυλ που πατάει πάνω στους σύγχρονούς του Μονέ και Βαν Γκογκ αλλά την ίδια στιγμή είναι μοναδικό  - ο Κλιμτ έχει μια άφθαρτη δημοτικότητα που στηρίζεται όχι μόνο στα καθολικά θέματα με τα οποία δούλευε (έρωτας, ομορφιά και θάνατος), αλλά και στις περίτεχνες και σαν κόσμημα επιφάνειες που δημιουργούσε, χάρη και στην – όχι και τόσο μικρή - επιρροή της ιαπωνικής τέχνης.

Το τρομερό παιδί της Βιέννης, σπούδασε στη Vienna School of Arts and Crafts, προτού δημιουργήσει τις δικές του εκλεκτές συνθέσεις του παλιού με το καινούργιο, οι οποίες είχαν βαθύ αντίκτυπο. Το εμβληματικό Πορτραίτο της Adele Bloch-Bauer I του Κλιμτ φιλοτεχνημένο, όπως αναφέρθηκε, την ίδια «χρυσή» περίοδο όπως και το Bauerngarten, υπήρξε πρόσφατα και το θέμα ενός έργου, του Woman in Gold, όπου πρωταγωνιστούσε η Helen Mirren και ο Ryan Reynolds. Ο πίνακας που αποτελεί και το θέμα του έργου είναι πλέον ο πρωταγωνιστής της Neue Galerie στη Νέα Υόρκη.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook