Παρά τις ενστάσεις Γερμανών στην Αθήνα η μεγαλύτερη έκθεση σύγχρονης τέχνης

Στην καταχρεωμένη Ελλάδα και μάλιστα με τίτλο «Μαθαίνοντας από την Αθήνα» θα συν-διεξαχθεί η σημαντική έκθεση σύγχρονης τέχνης documenta. Αντιδράσεις και προσδοκίες.

para-tis-enstaseis-germanwn-stin-athina-i-megaluteri-ekthesi-sugxronis-texnis
SHARE THIS
0
SHARES

  Μπορεί να έχει διχάσει τους Γερμανούς που βροντοφωνάζουν «Κάτω τα χέρια από τη documanta μας!», ωστόσο, η σημαντικότερη διεθνής έκθεση Σύγχρονης Τέχνης documenta 14, για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια θα διεξαχθεί ισότιμα σε δεύτερη πόλη εκτός του Κάσσελ και συγκεκριμένα στην ... καταχρεωμένη Αθήνα και μάλιστα με τον τίτλο «Μαθαίνοντας από την Αθήνα»  (εξ' ου και οι αντιδράσεις εκ μέρους πολλών Γερμανών)

  Και ήταν η ανακοίνωση αυτής της έκθεσης που έγινε σήμερα το πρωί στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας από το δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, το δήμαρχο του Κάσελ, Bertram Hilgen τη διευθύνουσα σύμβουλο της documenta, Annette Kulenkampff και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της documental 14, Adam Szymczyk.

 

«Κάσελ και Αθήνα, δύο ευρωπαϊκές πόλεις έρχονται μπροστά σε μια πολύ σημαντική ευκαιρία  πολιτιστικής συνεργασίας» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων και υπογράμμισε ότι «η ισότιμη φιλοξενία και η  δημιουργική συνεργασία αποτελεί μια πρόκληση πολιτισμού που κινητοποιεί την πόλη, τον δήμο και τους κατοίκους της Αθήνας, την Κοινωνία των Πολιτών και βεβαίως τους πολιτιστικούς φορείς».

Η ευκαιρία της Αθήνας παρά την κρίση

Αναφερόμενος στο στοίχημα της Αθήνας με την διεξαγωγή της documenta14 σημείωσε ότι «η πόλη έχει μια εξαιρετική ευκαιρία να δείξει ότι παρά την οικονομική κρίση, η πολιτιστική της έκφραση και δημιουργικότητα παραμένει πλούσια, σταθερά συντονισμένη στις τάσεις αλλά και προδιαγραφές της διεθνούς καλλιτεχνικής πρωτοπορίας, χωρίς να αποποιείται την δική της παράδοση και ιστορία».

Ο κ. Καμίνης δεσμεύτηκε ότι «η δημοτική αρχή θα πράξει το καλύτερο δυνατόν για μια άρτια συνεργασία. Αξιοποιώντας μέσα, δομές, κτήρια, βιβλιοθήκες, αρχεία, φορείς, την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και την Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Κάσελ υπογράμμισε: «Η ιδέα του καλλιτεχνικού διευθυντή της documenta14, κ. Adam Szymczyk,  να επιλέξει την Αθήνα ως ένα επιπλέον εκθεσιακό χώρο μου φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Η Αθήνα είναι η πόλη όπου συναντώνται χιλιάδες έτη του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ήταν η πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1985 και θέλω να πιστεύω ότι η συνεργασία έχει προοπτικές πέρα από το 2017».

Γερμανός δήμαρχος: Η documanta μπορεί να είναι μέρος της ελπίδας οι δυο λαοί να έρθουν πιο κοντά

Αναφερόμενος ο κ. Bertram Hilgen στην κρίση που πλήττει την Ελλάδα και τις δυνατότητες συνεργασίας των ευρωπαϊκών λαών, επεσήμανε:   «Εμείς, ως τοπικοί παράγοντες, δεν μπορούμε να ασκήσουμε εξωτερική πολιτική μπορούμε όμως να σταθούμε μέσα από τις δομές μας αρωγοί στα προβλήματα των πολιτών μας. Η  documenta14 που θα διεξαχθεί στην Αθήνα και στο Κάσελ μπορεί να συμβάλει στο να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον, να έρθουμε πιο κοντά και να χτίσουμε γέφυρες. Η documenta μπορεί να είναι ένα μέρος αυτής της ελπίδας».

Αναλυτικά στους στόχους της documenta14 αναφέρθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της documental 14 κ. Adam Szymczyk, σημειώνοντας ότι «η παράλληλη διοργάνωση της documenta 14 στην Αθήνα και το Κάσελ αποτελεί μια πρόκληση που επιβάλλουν οι συνθήκες. Συνθήκες οι οποίες άλλαξαν από την έναρξη της διοργάνωσης πριν από 60 χρόνια. Η τέχνη αποτελεί το μέσο και συχνά τη δίοδο σε προβλήματα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά. Παρέχει τις δομές αλλά και το χώρο για συγκερασμό διαφορετικών απόψεων. Πεδίο ανταλλαγής αλλά και δράσης».

Σε ότι αφορά την διαχρονική πολιτιστική συμβολή της Αθήνας, σημείωσε : «Η Αθήνα από γεωγραφικής αλλά και ιστορικής θέσης διαδραμάτισε και διαδραματίζει ρόλο σημαντικό στη Δημοκρατία και στην παγκοσμιοποίηση της Τέχνης. Έχει συγκεράσει διαφορετικές τάσεις. Το Κάσελ μπορεί να μάθει από την Αθήνα και η Αθήνα με τη σειρά της να μάθει από το Κάσελ».    

Τι είναι η documenta

Η εικαστική έκθεση documenta διοργανώνεται κάθε πέντε χρόνια στο Κάσελ από το 1955. Στις προηγούμενες δεκατρείς documenta η πόλη φιλοξένησε πολλούς καλλιτέχνες και ανθρώπους του πολιτισμού από ολόκληρο τον κόσμο. Όμως, μετά από τόσα χρόνια αδιατάρακτης λειτουργίας, προέκυψε η ιδέα να αμφισβητηθεί, έστω και προσωρινά, ο ρόλος του μόνιμου οικοδεσπότη, καθώς αυτός ο ρόλος –με όλα τα προνόμια που συνεπάγεται–  μοιάζει να μην μπορεί να βρει έρεισμα στο σημερινό πολιτισμικό περιβάλλον. Με αυτό το σκεπτικό, και υπό τον τίτλο «Μαθαίνοντας από την Αθήνα», ο Szymczyk επέλεξε τη διπλή δομή, που αποφασίστηκε για την documenta 14. Το 2017 η documenta 14 θα διοργανωθεί και σε δεύτερο σημείο –την Αθήνα ως εργαστήριο σύγχρονων ιδεών- καθιστώντας το Κάσελ και την ελληνική πρωτεύουσα ισότιμους τόπους φιλοξενίας της έκθεσης.

Τα εγκαίνια της documenta 14 στην Αθήνα έχουν προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2017, ενώ μετά από δύο μήνες, στις 10 Ιουνίου, θα γίνουν τα εγκαίνια και στο Κάσελ. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει ένας μήνας κατά τον οποίο η έκθεση θα διεξάγεται παράλληλα και στα δύο σημεία. Επιπλέον, παρόλο που κάθε σκέλος της έκθεσης θα διαμορφωθεί αυτόνομα, θα αλληλοεπηρεάζονται ως προς το περιεχόμενο, και θα φιλοξενηθούν σε επιλεγμένους  χώρους στην Αθήνα και στο Κάσελ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook