Σάλος στο Μέγαρο: Ενα χορογραφικό αφήγημα για τη... συνέχεια της ΕΕ

«Η τέχνη είναι ένα σοβαρό παιχνίδι κι εγώ συνεχίζω να μαθαίνω πώς παίζεται», λέει στο TOC η χορογράφος Σ. Μαυραγάνη που παρουσιάζει στις 18/2 το «Σάλο» στο Μέγαρο

salos-sto-megaro-ena-xorografiko-afigima-gia-ti-sunexeia-tis-ee
|
SHARE THIS
0
SHARES

   «Aπό τα βουβά κύματα της Ιστορίας» εμπνέεται η Σοφία Μαυραγάνη, και συνεχίζοντας την έρευνά της πάνω στη ταυτότητα του παραστατικού δρώμενου, διερευνά τα χαρακτηριστικά του «Σάλου» (ενός κύματος δηλαδή που υπάρχει χωρίς να αιτιολογείται από τις παρούσες καιρικές συνθήκες, αλλά οφείλεται σε ανέμους που έχουν προηγηθεί χρονικά ή που συνέβησαν σε άλλες περιοχές), στην ιστορική συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σοφία Μαυραγάνη
Σοφία Μαυραγάνη

  Η Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας υποδέχεται, λοιπόν, το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου την παράσταση χορού της Σοφίας Μαυραγάνη με τίτλο «Σάλος» που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το καλοκαίρι της προηγούμενης χρονιάς. «Πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενα ανατρεπόμενη χορογραφική σύνθεση η οποία αφηγείται την αίσθησή μας για την ιστορική συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την εποχή της ίδρυσής της μέχρι τις μέρες μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Το έργο εμπλέκει τρεις ερμηνευτές και συν-δημιουργούς (Νώντας Δαμόπουλος, Χαρά Κότσαλη, Σάνια Στριμπάκου) σε μια ποιητική αλληγορία για την παράδοξη σχέση των γεγονότων με τον χώρο και τον χρόνο. Η παράσταση αυτή μας έδωσε την ευκαιρία μιας μικρής συνομιλίας μαζί της:

- Γιατί γίνεται μια και μόνο παράσταση του «Σάλος» στο Μέγαρο Μουσικής και τι ακριβώς θα δούμε σ' αυτή;

To έργο εμπλέκει τρεις χορευτές σε μια επαναλαμβανόμενη χορογραφική φόρμα η οποία αφηγείται την αίσθησή μας για την ιστορία της Ευρωπαικής Ένωσης από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Η παράσταση επιλέχτηκε να δοθεί για μια μόνο βραδιά για λόγους πρακτικούς και συμβολικούς. 

- Κυρία Μαυραγάνη, που συνίσταται η «επαναλαμβανόμενα ανατρεπόμενη» αίσθηση της παράστασης αυτής;

Κάθε επανάληψη της χορογραφικής φόρμας στην οποία βασίζεται η παράσταση ανατρέπει τη προηγούμενη. Φέρει διαφορετικά σωματικά και εκφραστικά χαρακτηριστικά τα οποία προκαλούν την εναλλαγή των συναισθημάτων διατηρώντας όμως ενιαίο το νήμα/κύμα της κεντρικής αφήγησης.

- Πως αποδίδετε χορογραφικά το θέμα της ιστορικής συνέχειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Ποιο το μήνυμα που περνά τελικά;

Το θέμα της ιστορικής συνέχειας αποδίδεται ακριβώς μέσα από αυτή τη χορογραφική φόρμα που ενώ διατηρεί τα βασικά της χαρακτηριστικά δε σταματά  συνεχώς να μεταλλάσσεται και να εξελίσσεται.

- Που σας έχει οδηγήσει η έρευνα στην ταυτότητα του παραστατικού δρώμενου;

Η έρευνά μου πάνω στη ταυτότητα του παραστατικού δρώμενου συνδέεται στενά με την έννοια του παιχνιδιού και συγκεκριμένα με το τι κάνει ένα παιχνίδι ενδιαφέρον, ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του παίχτη, τι σημαίνει κανόνας και αν είμαστε σε θέση να αναδιαπραγματευτούμε τους κανόνες που ορίζουν τη συμπεριφορά μας. Πολλές είναι παρατηρήσεις και οι συσχετισμοί που έχουν προκύψει. Η τέχνη είναι ένα πολύ σοβαρό παιχνίδι και γω συνεχίζω να μαθαίνω πώς παίζεται.

Συντελεστές

Δημιουργία–σύνθεση: Σοφία Μαυραγάνη

Μουσική σύνθεση: Αντώνης Παλάσκας

Σύμβουλος δραματουργίας: Μιράντα Μανασιάδη

Κοστούμια–σκηνικός Χώρος: Παύλος Θανόπουλος

Φωτισμοί: Bασίλης Κλωτσοτήρας

Φωτογραφίες: Mαργαρίτα Νικητάκη

Συνεργάτης παραγωγής–επικοινωνίας: Γιώργος Κατσώνης

Ερμηνεία–συν-δημιουργία: Νώντας Δαμόπουλος, Χαρά Κότσαλη, Σάνια Στριμπάκου

www,megaron.gr

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook