Σάρωσε η Μ. Χίμαιρα στα θεατρικά βραβεία κοινού. Βραβεύτηκε και η Ντενίση

Εξι βραβεία για τη «Μεγάλη Χίμαιρα», τέσσερα για το «Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές» και δυο για το «Σμύρνη μου αγαπημένη» της Ντενίση. Αναλυτικά οι διακρίσεις

sarwse-i-m-ximaira-sta-theatrika-brabeia-koinou-brabeutike-kai-i-ntenisi
SHARE THIS
0
SHARES

   Η παράσταση που σάρωσε τα βραβεία στα φετινά θεατρικά βραβεία κοινού του περιοδικού «Αθηνόραμα» που απονεμήθηκαν το βράδυ της Τρίτης στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ήταν η «Μεγάλη Χίμαιρα» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου (κεντρική φωτογραφία). 

  ΄Οχι ένα, ούτε δύο, αλλά έξι βραβεία συνολικά απέσπασε η Μεγάλη Χίμαιρα - που, θυμίζουμε, πρωτοπαρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών το 2014 και από πέρυσι τον Νοέμβριο ανεβαίνει στο θέατρο Πορεία. Μεταξύ των βραβείων που απέσπασε ήταν το μεγάλο βραβείο της βραδιάς για την καλύτερη παράσταση της περασμένης χρονιάς, καθώς και το πρώτο βραβείο σκηνοθεσίας για τον Δημήτρη Τάρλοου. Η «Μεγάλη Χίμαιρα» βραβεύτηκε επίσης με το βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για την Αλεξάνδρα Αϊδίνη.

 «Αυτή η παράσταση ξεκίνησε ως μια προσωπική μου δύσκολη αντιπαράθεση με τον Καραγάτση και κατέληξε σε μία συμφιλίωση. Αυτό δεν μπορούσα να το προβλέψω, ήταν ένα ρίσκο το οποίο πήρα και όπως φαίνεται επιβραβεύτηκε», ανέφερε παραλαμβάνοντας το βραβείο σκηνοθεσίας ο Δημήτρης Τάρλοου, ευχαριστώντας τους ηθοποιούς της «Μεγάλης Χίμαιρας» που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε η παράσταση να έχει αυτή την πορεία. «Το βραβείο αυτό ανήκει εν μέρει και στον Χρήστο Δήμα ο οποίος σκηνοθέτησε όλο το κινηματογραφικό κομμάτι της "Μεγάλης Χίμαιρας" και στον Στρατή Πασχάλη ο οποίος παρέδωσε ένα καινούριο θεατρικό έργο βασισμένο στο μυθιστόρημα του Καραγάτση χωρίς να το προδώσει που θα μείνει ως παρακαταθήκη», συμπλήρωσε.

 «Δεν υπάρχει τίποτα ωραιότερο από το να δικαιώνεις την επιλογή ενός ανθρώπου που έρχεται στο θέατρο σήμερα και αυτή η σχέση πρέπει να διατηρηθεί και να μείνει αναλλοίωτη», είπε από την πλευρά της η Αλεξάνδρα Αϊδίνη

  Τέσσερα βραβεία κέρδισε συνολικά το «Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, ενώ το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στον Γιώργο Μιχαλακόπουλο για την ερμηνεία του στην παράσταση. Ο Γ. Μιχαλακόπουλος είπε: «Είμαι συγκινημένος γι' αυτή την ιδιαίτερη τιμή. Ευτύχησα να είμαι μέλος μιας παράστασης με έναν ταλαντούχο σκηνοθέτη, τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, που μας συνδέει μια πολύχρονη φιλία. Σαν σκηνοθέτης κατόρθωσε να οργανώσει μία παράσταση με μέτρο, έμπνευση, ήθος, συνεπικουρούμενος από έναν πολυπληθή δυναμικό θίασο ηθοποιών και μια έξοχη μετάφραση», 

Βραβεία και για το  «Σμύρνη μου αγαπημένη» της Μ. Ντενίση

Το μουσικοθεατρικό θέαμα-φόρος τιμής στις χαμένες πατρίδες διά χειρός Μιμής Ντενίση, «Σμύρνη μου αγαπημένη», κέρδισε για το εντυπωσιακό σκηνικό και τα κοστούμια εποχής του Γιώργου Πάτσα τα πρώτα βραβεία στις κατηγορίες της σκηνογραφίας και της ενδυματολογίας, ενώ ο ο Αλέκος Αναστασίου κέρδισε το 2ο βραβείο για την επιμέλεια των φωτισμών της παράστασης.

Από δύο βραβεία απέσπασαν οι παραστάσεις «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου (3ο βραβείο παράστασης και 2ο βραβείο γυναικείου ρόλου για την Ελένη Ουζουνίδου), «Άμλετ» του Γιάννη Χουβαρδά (2ο βραβείο ανδρικού ρόλου για τον Χρήστο Λούλη, 2ο βραβείο μουσικής σύνθεσης για τον Δημοσθένη Γρίβα), «Κατερίνα» του Γιώργου Νανούρη (3ο βραβείο γυναικείου ρόλου για τη Λένα Παπαληγούρα και 3ο βραβείο μουσικής σύνθεσης για τον Λόλεκ), «Αγαπητή Ελένα» της Ελένης Σκότη (3ο βραβείο σκηνοθεσίας, 3ο βραβείο σκηνογραφίας για τον Γιώργο Χατζηνικολάου) και «Μελωδία της Ευτυχίας» της Θέμιδος Μαρσέλλου (2ο βραβείο σκηνογραφίας για τη Μαίρη Τσαγκάρη και 3ο βραβείο φωτισμών για την Κατερίνα Μαραγκουδάκη ).

  Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το ότι τα βραβεία απένειμαν στους νικητές εκπρόσωποι από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας: ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Ιωάννης Μάνος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός, η αναπληρώτρια διευθύντρια της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Αφροδίτη Παναγιωτάκου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μύρων Μιχαηλίδης και ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Γιάννης Τροχόπουλος.

 Η εκδήλωση που σκηνοθέτησε ο Λάμπρος Φισφής ήταν αφιερωμένη όχι μόνο στο θέατρο και στους ανθρώπους του, αλλά και στα πέντε μεγαλύτερα πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας. ΄Ηταν αφιερωμήν, επίσης, σε μια από τις πιο δυναμικές θεατρικές τάσεις, το stand up comedy,

Ιδού αναλυτικά η λίστα με τα θεατρικά βραβεία κοινού 2015

Παράσταση

1ο Βραβείο - Η μεγάλη χίμαιρα

2ο Βραβείο - Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές

3ο Βραβείο - Σταματία, το γένος Αργυροπούλου

Σκηνοθεσία

1ο Βραβείο - Δημήτρης Τάρλοου: Η μεγάλη χίμαιρα

2ο Βραβείο - Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος: Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές

3ο Βραβείο - Ελένη Σκότη: Αγαπητή Ελένα

Ανδρικός ρόλος

1ο Βραβείο - Γιώργος Μιχαλακόπουλος: Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές

2ο Βραβείο - Χρήστος Λούλης: 'Αμλετ

3ο Βραβείο - Γιώργος Χρυσοστόμου: Λίλιομ

Γυναικείος ρόλος

1ο Βραβείο - Αλεξάνδρα Αϊδίνη: Η μεγάλη χίμαιρα

2ο Βραβείο - Ελένη Ουζουνίδου: Σταματία, το γένος Αργυροπούλου

3ο Βραβείο - Λένα Παπαληγούρα: Κατερίνα

Σκηνογραφία

1ο Βραβείο - Γιώργος Πάτσας: Σμύρνη μου αγαπημένη

2ο Βραβείο - Μαίρη Τσαγκάρη: Η μελωδία της ευτυχίας

3ο Βραβείο - Γιώργος Χατζηνικολάου: Αγαπητή Έλενα

Ενδυματολογία

1ο Βραβείο - Γιώργος Πάτσας: Σμύρνη μου αγαπημένη

2ο Βραβείο - Ελένη Μανωλοπούλου: Η μεγάλη χίμαιρα

3ο Βραβείο - Κλαιρ Μπρέσγουελ: Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές

Μουσική σύνθεση

1ο Βραβείο - Κατερίνα Πολέμη: Η μεγάλη χίμαιρα

2ο Βραβείο - Δημοσθένης Γρίβας: 'Αμλετ

3ο Βραβείο - Λόλεκ: Κατερίνα

Φωτισμός

1ο Βραβείο - Αλέκος Αναστασίου: Η μεγάλη χίμαιρα

2ο Βραβείο - Αλέκος Αναστασίου: Σμύρνη μου αγαπημένη

3ο Βραβείο - Κατερίνα Μαραγκουδάκη: Η μελωδία της ευτυχίας

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook