Στο φως τοιχογραφίες και ψηφιδωτά στην Αγία Σοφία Τραπεζούντας {Βίντεο}

Μετά από 52 χρόνια λειτουργίας ως Μουσείο, η Αγία Σοφία Τραπεζούντας μετατράπηκε σε τζαμί. Τώρα οι βυζαντινές εικόνες ξαναβγαίνουν στο φως χάρη του ... τουρισμού

SHARE THIS
0
SHARES

  Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών πρακτορείων, την ανάδειξη των τοιχογραφιών και των ψηφιδωτών που βρίσκονται στην Αγία Σοφία Τραπεζούντας θα επιτρέψουν οι εργασίες που ξεκίνησαν οι τουρκικές αρχές.


Ο ναός λειτουργούσε ως μουσείο μέχρι το 2013, οπότε και μετατράπηκε ως τζαμί. Στο εσωτερικό είχαν γίνει εργασίες για να μην φαίνονται οι βυζαντινές εικόνες. Όμως τώρα,  η τοπική διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού αποφάσισε να προχωρήσει σε εργασίες, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για την αύξηση των αριθμών των περιοχών που μπορούν να επισκεφθούν ντόπιοι και ξένοι τουρίστες. 
 
Τα έργα θα είναι παρόμοια με αυτά που γίνονται στο Φατίχ Τζαμί, που τα αρχαία ψηφιδωτά δάπεδα καλύπτονται από γυαλί. Ο χώρος που σήμερα γίνεται η προσευχή των μουσουλμάνων θα ανοίξει για τους επισκέπτες, ενώ ένας άλλος χώρος θα  διατεθεί για την προσευχή. Στόχος είναι να αφαιρεθούν οι παρεμβάσεις που έγιναν για να μην φαίνονται τα βυζαντινά έργα και να καλυφθεί ο χώρος από γυαλί. 
 
Σημειώνεται ότι μετά την αναχρονιστική απόφαση επαναλειτουργίας της βυζαντινής εκκλησίας της Αγιάς Σοφιάς της Τραπεζούντας ως τζαμί το 2013, οι τουρκικές αρχές δαπάνησαν τεράστια χρηματικά ποσά να καλύψουν τις βυζαντινές αγιογραφίες.
 
Όπως είχε αναφέρει η Hurriyet, η εκκλησία διέθετε ηλεκτρονικό σύστημα με το οποίο θα αποκρύπτονται οι βυζαντινές εικόνας την ώρα της προσευχής για να «μην ενοχλούνται» οι πιστοί. 

Η ιστορία της εκκλησίας 

Στα χρόνια του Μανουήλ Α' Μεγάλου Κομνηνού οικοδομήθηκε ο περικαλλής βυζαντινός ναός, πρώτο μισό του 13ου αιώνα, στα πρότυπα της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης. Είναι σύνθετος σταυροειδής, εγγεγραμμένος με τρούλο, νάρθηκα και τρία εντυπωσιακά πρόπυλα.

Διακοσμήθηκε με εξαιρετικές τοιχογραφίες, οι περισσότερες από τις οποίες ανήκουν στην περίοδο της παλαιολόγειας αναγέννησης, τέχνη που έδινε έμφαση στην ανθρώπινη υπόσταση των εικονιζομένων, με πολυπρόσωπες συνθέσεις και τοπία που τονίζονται εμφατικά. Ο επισκέπτης βλέπει σκηνές από την Καινή Διαθήκη – όσες εν πάση περιπτώσει έχουν διασωθεί.

Η ανάδειξη των αγιογραφιών έγινε μετά από σκληρή δουλειά της ομάδας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου μεταξύ 1958 και 1964, αφού σχεδόν όλο το εσωτερικό του ναού σοβαντίστηκε όταν ο ναός έγινε τζαμί, μετά την εκδίωξη της ορθόδοξης κοινότητας της Τραπεζούντας. Όπως όμως δήλωσε ειδικός που ενεπλάκη στη διαδικασία τότε, μόνο το ένα έκτο των τοιχογραφιών επιβίωσαν στο χρόνο και στο σοβά.

Δείτε ένα υπέροχο βίντεο του pontosnews για τις δυο όψεις της περιφημης εκκλησίας της Τραπεζούντας: 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook