The TOC books: Επιστροφή στους κλασικούς

Ουίλκι Κόλινς: Το θαμμένο μυστικό, Τσαρλς Ντίκενς: Νυχτερινοί περίπατοι, Χένρι Τζέιμς: Έντεκα ιστορίες και ένας αποχαιρετισμός, μια επιλογή για το καλοκαίρι

the-toc-books-epistrofi-stous-klasikous
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ουίλκι Κόλινς Το θαμμένο μυστικό

Οι εκδόσεις Gutenberg, ύστερα από το Η γυναίκα με τα άσπρα, μας φέρνει σε επαφή και με το Θαμμένο μυστικό, προάγγελο, του μυθιστορήματος Η γυναίκα με τα άσπρα. Πρόκειται για ένα γοτθικό και ρομαντικό δράμα στο οποίο ο Κόλινς παραθέτει για πρώτη φορά, με αυτό τον τρόπο, τα αφηγηματικά του όπλα ξεδιπλώνοντάς τα με περισσή μαεστρία.

 

Το Θαμμένο μυστικό είναι το τέταρτο μυθιστόρημα του συγγραφέα, με χρονολογία πρώτης έκδοσης το 1857, και το πρώτο που προδημοσιεύθηκε σε συνέχειες, το πρώτο εξάμηνο του ιδίου έτους, στο Household Words, εβδομαδιαίο περιοδικό που εξέδιδε ο Κάρολος Ντίκενς.

Πρόκειται για ένα μυστικό κρυμμένο στα χαλάσματα ενός πύργου στην Κορνουάλη απειλεί το μέλλον ενός ερωτευμένου ζευγαριού. «Ένας συνδυασμός γκόθικ και ρομαντισμού που μας προετοιμάζει για την επόμενη επιτυχία του Collins, τη “Γυναίκα με τα Άσπρα”»,  γράφει ο Guardian.

Ο Κόλινς, όπως ο ίδιος αναφέρει σε αυτό τον πρόλογο, κατηγορήθηκε από κύκλους ομοτέχνων του και κριτικών για το ότι άφησε να διαφανεί σχετικά νωρίς, ήδη από τον πρώτο τόμο της δεύτερης έκδοσης του βιβλίου, ποιο περίπου ήταν αυτό το μυστικό, δίχως όμως να το αποκαλύψει πλήρως, και δεν το κράτησε κρυφό μέχρι το τέλος της ιστορίας.

Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου Εκδόσεις Gutenberg

***

Τσαρλς Ντίκενς, Νυχτερινοί Περίπατοι

Μια γοητευτική και άκρως αποκαλυπτική περιπλάνηση του Τσαρλς Ντίκενς στο νυχτερινό Λονδίνο, όταν, σαν πλάνης, ένας flanneur βγαλμένος κατευθείαν από τις σελίδες του Μπωντλέρ, συνήθιζε να περπατά μετά τα μεσάνυχτα στους σκοτεινούς δρόμους για να καταπολεμήσει τις βασανιστικές του αϋπνίες. Σύντομα κείμενα που στοιχειώνουν τον αναγνώστη, συλλαμβάνουν με εξαιρετική ακρίβεια και ευαισθησία την αίσθηση της ερημιάς, εσωτερικής και εξωτερικής και, καθώς έγραψε η Τζόυς Κάρολ Όουτς «υπαινίσσονται περισσότερα απ’ όσα αποκαλύπτουν οι λέξεις».

 

Συναντήσεις με άστεγους, μέθυσους, μικροπαραβάτες και προλετάριους στα έσχατα στάδια της ένδειας, αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας, στοχασμοί, οξεία κοινωνική παρατήρηση συνθέτουν ένα εξαιρετικά ζωντανό πορτρέτο ενός μοναχικού, ευάλωτου και βαθιά ανθρώπινου συγγραφέα, και συνάμα την εικόνα ενός Λονδίνου συναρπαστικού αλλά και ερεβώδους.

Μπορεί ένα βιβλίο να αλλάξει τον κόσμο; Και ναι και όχι. Σίγουρα, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Η σειρά Μικρά Διαχρονικά φέρνει στις βιβλιοθήκες μας σημαντικά κείμενα μεγάλων στοχαστών, πρωτοπόρων, ριζοσπαστών και οραματιστών που οι ιδέες τους συγκλόνισαν τις κοινωνίες, αναστάτωσαν τα πολιτισμικά δεδομένα της εποχής τους και διαμόρφωσαν τον κόσμο όπως τον ζούμε σήμερα. Την σειρά διευθύνει η κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια Κατερίνα Σχινά.

Μετάφραση: Νάσος Ταρκαζίκης,  Εκδόσεις Παπαδόπουλος

***

Χένρι Τζέιμς: Έντεκα ιστορίες και ένας αποχαιρετισμός

H παρούσα συλλογή, που περιλαμβάνει έντεκα διηγήματα του Χένρι Τζέιμς –μερικά από τα οποία είναι αρκετά μακροσκελή, πλησιάζοντας, ως προς την έκταση, τη νουβέλα– και έναν «αποχαιρετισμό» (τα τελευταία κείμενα που υπαγόρευσε στην πιστή του γραμματέα Theodora Bosanquet, ενόσω ήταν κατάκοιτος, μετά από σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο που θα αποδεικνυόταν μοιραίο), επιχειρεί να δώσει μια γενική ιδέα για την εξέλιξη του Χένρι Τζέιμς ως διηγηματογράφου, καθώς σταδιακά μεταβαίνει από ένα διαυγές, περιγραφικό, «ρεαλιστικό» ύφος σε ένα πιο σκοτεινό και περίτεχνο, καθώς καθιστά ολοένα και πιο σαφές ότι η γλώσσα, γι' αυτόν, δεν είναι αποκλειστικά μέσο επικοινωνίας, αλλά μια επικράτεια αναπαραστάσεων και πυκνών σημασιοδοτήσεων και η λογοτεχνία, δεν είναι ένα απόθεμα πληροφοριών που παρέχονται σε μια απολύτως προβλεπτή ακολουθία και καλούν σε παθητική ή υποτελή ανάγνωση αλλά ένας τόπος διαδραστικής ερμηνείας και κριτικής πρόσληψης.

 

Ανθολόγηση - μετάφραση - σημειώσεις: Κατερίνα Σχινά, εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Βρείτε όλα τα βιβλία στο Public.gr.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook