«Θεοί και Θνητοί στον Όλυμπο: Αρχαίο Δίον, η πόλη του Δία» στη Νέα Υόρκη

Στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης ταξίδεψαν 90 σπάνιες αρχαιότητες από το Δίον, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο αμερικανικό κοινό

theoi-kai-thnitoi-ston-olumpo-arxaio-dion-i-poli-tou-dia-sti-nea-uorki
|
SHARE THIS
0
SHARES

Στους βόρειους πρόποδες του Ολύμπου δεσπόζει το Δίον, ο ιερός χώρος του Δια στην περιοχή αυτή. Η ύπαρξή του μαρτυρείται στον Θουκιδίδη, ενώ ο Δίων ο Χρυσόστομος, αναφέρει ότι οι Φίλιππος και Αλέξανδρος πανηγύριζαν τις νίκες τους στο Δίον με μεγαλοπρεπείς θυσίες στο Δία και στις Μούσες. 

Αρχαιολογικό Πάρκο Δίον
Αρχαιολογικό Πάρκο Δίον

Η πόλη καταστράφηκε, κάηκε, λεηλατήθηκε, οι εισβολές το αφήνουν με ανεπούλωτες πληγές ενώ  οι πλημμύρες του ποταμού Βαφύρα, οι σεισμοί και ο χρόνος θα καλύψουν με λήθη την πόλη που εγκαταλείφτηκε τελικά κατά τον 5ο αι. μ.Χ. Οι κάτοικοι της μετοίκησαν σε ασφαλέστερες περιοχές στους πρόποδες του Ολύμπου.

Ψηφιδωτό με τη μάσκα του Σειληνού
Ψηφιδωτό με τη μάσκα του Σειληνού

Δεκαπέντε αιώνες αργότερα, το 1928, ξεκινούν οι ανασκαφές στο Δίον. Για να συνεχιστούν και να διανύσουν την πιο λαμπρή περίοδός τους, από το 1973  από τον αρχαιολόγο Δημήτρη Παντερμαλή και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.  

Περισσότεροι από 90 αρχαιολογικοί θησαυροί από τον Δίον, ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την κατοικία των θεών για να φτάσουν στην καρδιά της Νέας Υόρκης προκειμένου να εκτεθούν στην έκθεση που διοργανώνεται από το Θυγατρικό Ίδρυμα Ωνάση στις ΗΠΑ και την Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Δίου, σε συνεργασία με το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας υπό τον τίτλο: Θεοί και Θνητοί στον Όλυμπο: Αρχαίο Δίον, η Πόλη του Δία  (Gods and Mortals at Olympus: Ancient Dion, City of Zeus). 

Αετός αγγελιοφόρος του Δία
Αετός αγγελιοφόρος του Δία

Η έκθεση διερευνά τη σχέση μεταξύ της καθημερινής ζωής στην αρχαία πόλη, που ήταν χτισμένη στις υπώρειες του Ολύμπου και της μυθολογικής κατοικίας των θεών στην κορυφή του. Μέσα σε ένα σαγηνευτικό σκηνικό περιλαμβάνονται περισσότερα από 90 εκθέματα -ανάμεσά τους, ψηφιδωτά, γλυπτά, κοσμήματα, κεραμικά, νομίσματα, γυάλινα αντικείμενα και εργαλεία-, τα οποία χρονολογούνται από το 10ο αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. Κανένα από αυτά τα αντικείμενα δεν έχει εκτεθεί στο παρελθόν στις ΗΠΑ.

Άγαλμα της θεάς Αφροδίτης
Άγαλμα της θεάς Αφροδίτης

Ανάμεσα στα σημαντικότερα εκθέματα είναι τα μαρμάρινα αγάλματα των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, που αναπαριστούν θεότητες όπως ο Δίας, η Δήμητρα και η Αφροδίτη, διακοσμητικά αντικείμενα και σκεύη που ανάγονται στο 1000 π.Χ., καθώς και ένα εντυπωσιακό σύνολο ψηφιδωτών από την «Οικία του Διονύσου», οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των οποίων πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα με τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Ο Δίας στον θρόνο του
Ο Δίας στον θρόνο του

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 45 ετών, με τις εργασίες στην τοποθεσία της αρχαίας πόλης του Δίου, καταφέραμε όχι μόνο να εντοπίσουμε αρχαία κτίσματα και αντικείμενα, αλλά και να χαρτογραφήσουμε τις ζωές πολλών μεμονωμένων ανθρώπων ανά τους αιώνες. Η έκθεση Θεοί και Θνητοί στον Όλυμπο: Αρχαίο Δίον, η πόλη του Δία, έχει στόχο να προσφέρει στους επισκέπτες μια αίσθηση του Δίου, μέσω της παρουσίασης ορισμένων από τα σημαντικότερα ευρήματα, καθώς και να τους συστήσει στο θαύμα του φυσικού περιβάλλοντος που ενέπνευσε τους αρχαίους να διαμορφώσουν ένα ιερό κέντρο στους πρόποδες του Ολύμπου, λέει ο Δημήτρης Παντερμαλής, ο οποίος επιμελήθηκε  την αποκλειστική αυτή έκθεση σπάνιων αρχαιοτήτων από την πόλη του Δίου.

Το ψηφιδωτό του Διονύσου
Το ψηφιδωτό του Διονύσου

«Αυτή η μείζονος σημασίας έκθεση σηματοδοτεί την επαναλειτουργία του εκθεσιακού χώρου του Ωνασείου Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Υόρκης, μετά από τρία χρόνια ανακαίνισης», λέει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου. «Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε το Αμερικανικό, Ελληνο-Αμερικανικό και διεθνές κοινό στο νέο μας χώρο και να φιλοξενήσουμε μια νέα σειρά εκθέσεων. Ακολουθώντας την πάγια παράδοση του Ωνασείου Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Υόρκης, η έκθεση και οι υπόλοιπες ακαδημαϊκές και πολιτιστικές δραστηριότητές μας θα συνεχίσουν να εξερευνούν και να παρουσιάζουν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά σε ένα ευρύτερο κοινό».

 

Από τις 24 Μαρτίου έως τις 18 Ιουνίου, οι επισκέπτες του Ωνασείου Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Υόρκης, λοιπόν, θα έχουν τη δυνατότητα:

·                να εξερευνήσουν τα τοπία και τους ήχους του Ολύμπου

·                να μάθουν για τη ζωή των ανθρώπων που έχουν κατοικήσει και κατοικούν στις πλαγιές του

·                να βιώσουν αποκρίσεις σύγχρονων καλλιτεχνών σε αυτόν τον διαποτισμένο με ιστορία και μυθολογία τόπο

·                να συζητήσουν για την έκθεση και τα ζητήματα που αυτή θέτει για το σήμερα, με τον φιλόσοφο Σάιμον Κρίτσλεϋ

·                να παίξουν το ρόλο του αρχαιολόγου σε ένα βιντεοπαιχνίδι που δημιουργήθηκε  ειδικά για τη συγκεκριμένη έκθεση, με τίτλο Secrets of the Past – Excavating the City of Zeus (Μυστικά του παρελθόντος – Ανασκαφή στην πόλη του Δία)

·                να δουν μια αποκλειστική έκθεση σπάνιων αρχαιοτήτων από την πόλη του Δίου στον Όλυμπο–ορισμένα από τα οποία δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στο παρελθόν στο κοινό, υπό την επιμέλεια του Δρα Δημήτριου Παντερμαλή, Προέδρου του Μουσείου Ακρόπολης και Υπευθύνου Ανασκαφών στο Δίον.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ίδρυμα Ωνάση στις ΗΠΑ και το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του: www.onassisusa.org.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook