Θεσσαλονίκη, ένα εμπορικό κέντρο ενός αιώνα (1870 - 1970) - Μοναδικές φωτο

Δώδεκα δρόμοι, δύο πλατείες, δύο εμπορικές γειτονιές και δύο αγορές. Το εμπόριο που χάρισε στη Θεσσαλονίκη ανάπτυξη μια ταραγμένη 100ετία αφηγείται έκθεση του ΠΙΟΠ

SHARE THIS
0
SHARES

 Από την ίδρυσή της έως τις μέρες μας, και παρά τις αναπόφευκτες ανακατατάξεις, η Θεσσαλονίκη υπήρξε, για μεγάλα διαστήματα, οικονομικό κέντρο ενός εκτεταμένου παραγωγικού χώρου. Ακόμα και κατά την ταραγμένη εκατονταετία 1870-1970, η πόλη γνώρισε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης χάρη κυρίως στο εμπόριο. Το τμήμα της πόλης που βρίσκεται βορειοανατολικά από το λιμάνι και νοτιοδυτικά από τη διασταύρωση της Εγνατίας και της οδού Βενιζέλου ορίζεται ως το παλαιό εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. 

 

Πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό

  Κια είναι αυτό το παλαιό εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης που ζωντανεύει μέσα από την περιοδική έκθεση «Θεσσαλονίκης εμπόριον 1870 - 1870-1970» η οποία εδώ και λίγες μέρες φιλοξενείται στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, στη Θεσσαλονίκη. Πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό ζωντανεύει την παραγωγική ιστορία του παλαιού εμπορικού κέντρου της πόλης κατά την περίοδο 1870-1970. Η έκθεση, η οποία βασίστηκε στο ερευνητικό πρόγραμμα που εκπόνησε ο δρ Ευάγγελος Χεκίμογλου, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Η περιοχή ενσωμάτωσε σταδιακά και άλλες χρήσεις, δραστηριότητες και ανάγκες, οι οποίες διαφοροποίησαν την παραδοσιακή της λειτουργία και τον αρχικό της χαρακτήρα. Στα χρόνια αυτά δραστηριοποιήθηκαν εκεί πολυάριθμες επιχειρήσεις, στις οποίες εργάστηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Τρόφιμα, ενδύματα, υπηρεσίες αποτέλεσαν βασικό κορμό του εμπορίου της πόλης, τόσο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όσο και μετά. Τα ειδικά χαρακτηριστικά αυτών των επαγγελμάτων οδήγησαν στη δημιουργία άλλοτε κλειστών αγορών, και άλλοτε καταστημάτων και εργαστηρίων.

 

Μια πόλη, μια ιστορία

Αυτή, λοιπόν, είναι η ιστορία που φιλοδοξεί να αφηγηθεί η έκθεση ρίχνοντας φως σε δώδεκα δρόμους γύρω από δύο πλατείες, δύο εμπορικές γειτονιές και δύο αγορές. Οι επισκέπτες περιηγούνται νοερά το ιστορικό κέντρο, γνωρίζουν τις διαδοχικές επαγγελματικές χρήσεις όλης αυτής της περιόδου  κι αφουγκράζονται τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης.

 

Μια έκθεση σε δυο ενότητες

Η πρώτη από τις δύο ενότητες της έκθεσης εντοπίζει σημαντικούς σταθμούς στην οικονομική ιστορία της Θεσσαλονίκης, εξετάζοντας παράλληλα τον χώρο, τις υποδομές, τη βιομηχανία και τους ανθρώπους, δυνάμεις δηλαδή που αλληλοεπιδρούν στην εμπορική δραστηριότητα. Η δεύτερη ενότητα παρουσιάζει το παλαιό εμπορικό κέντρο και αναδεικνύει τις εμπορικές δραστηριότητες που επικράτησαν σε κάθε δρόμο, για πρώτη φορά με βάση τα μητρώα των επιμελητηρίων και τις εγγραφές των εμπορικών οδηγών.

Το φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζεται στην έκθεση προέρχεται από το φωτογραφικό αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, από τη συλλογή καρτ-ποστάλ Άγγελου Παπαϊωάννου/ ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης, από το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, καθώς και από τους ιδιώτες συλλέκτες Αλέξη Λαπούρτα, Άρη Παπατζίκα, Νίκο Πολίτη και τους ερευνητές Ευφροσύνη Ρούπα και Ευάγγελο Χεκίμογλου. Προβάλλονται, επίσης, αποσπάσματα της σειράς της ΕΡΤ «Πανόραμα του αιώνα», σε σκηνοθεσία Φώτου Λαμπρινού, τα οποία παραχωρήθηκαν στο ΠΙΟΠ.

Info:

«Θεσσαλονίκης εμπόριον 1870 - 1970»

Εγκαίνια έκθεσης στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς

στη Θεσσαλονίκη

Διάρκεια έκθεσης: ως 31 Μαρτίου 2018

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-17:00

Σάββατο-Κυριακή 10:00-16:00

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς

Κατούνη 12-14, 546 25, Θεσσαλονίκη

Τ: 2310385662 | www.piop.gr

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook