Το άγνωστο πάθος του Εμίλ Ζολά με τη φωτογραφία

Σε δημοπρασία το σημαντικό έργο του με χιλιάδες φωτογραφίες.

to-agnwsto-pathos-tou-emil-zola-me-ti-fwtografia
SHARE THIS
0
SHARES

Μπορεί να απέτυχε να γίνει νομικός, μπορεί να πέρασε χρόνια μέσα σε στερήσεις και κακουχίες καθώς συχνά το μοναδικό φαγητό του ήταν επί εβδομάδες ξερό ψωμί και λάδι, αλλά ο νεαρός Εμίλ Ζολά επέμεινε σε αυτό που αγαπούσε. Άρχισε να ασχολείται με το γράψιμο, εργαζόμενος στο κρεβάτι για να ζεσταίνεται και κρατώντας ένα κερί στο αριστερό του χέρι για να βλέπει.

Από κλητήρας σ' ένα εκδοτικό οίκο, κατόπιν αρθρογράφος σχετικά με τη λογοτεχνία, την τέχνη και την πολιτική, ο συγγραφέας που αποτύπωσε όσο κανένας άλλος στην εποχή του τη γαλλική ζωή κατάφερε μέχρι τα 30 του χρόνια, από το πρώτο μυθιστόρημά του, την Τερέζ Ρακέν (1867), να φωτίσει με τη διεισδυτική ματιά του τις πτυχές της ζωής όλων των τάξεων.

 

Στα σαράντα του χρόνια ήταν  πλέον μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της λογοτεχνικής αστικής τάξης, κατοικούσε σε μια πολυτελή βίλα στο Μεντάν κοντά στο Παρίσι και  ασκούσε τεράστια κοινωνική επιρροή με το έργο και τις παρεμβάσεις του. Το 1898, διάσημος πια και σεβαστός, ο Ζολά έμελλε να συνταράξει συθέμελα τη γαλλική κοινωνία και να διακινδυνεύσει τη σταδιοδρομία του καθώς ανακατεύτηκε στην περίφημη υπόθεση Ντρέιφους, που έκανε πάταγο εκείνη την εποχή.

 

Ήταν ο μόνος που υπερασπίστηκε το Ντρέιφους στέλνοντας ανοιχτή επιστολή στο Γάλλο πρόεδρο, η οποία δημοσιεύτηκε στις 13 Ιανουαρίου του 1898 στο εξώφυλλο της παριζιάνικης καθημερινής εφημερίδας L'Aurore, του Ζωρζ Κλεμανσώ, υπό τον τίτλο “Κατηγορώ!” Η πρόθεση του Ζολά ήταν να κατηγορηθεί ο ίδιος για συκοφαντική δυσφήμιση ώστε να δημοσιοποιήσει τα νέα αποδεικτικά στοιχεία προς στήριξη του Ντρέιφους. Την αποκάλυψη ακολούθησαν δραματικά γεγονότα. Πολλές γαλλικές εφημερίδες τον χτύπησαν, μποϊκόταραν τα βιβλία του και ο ίδιος μόλις κατόρθωσε να σωθεί από τη μανία του όχλου δραπετεύοντας στην Αγγλία. Το γράμμα του όμως έφερε το αποτέλεσμα που ήθελε. Έγινε αναθεώρηση της δίκης και ο Ντρέιφους αποδείχτηκε αθώος, γεγονός που οδήγησε και στη μεταρρύθμιση του συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του χωρισμού εκκλησίας και κράτους.

 

Ο Ζολά πέθανε το 1902, λόγω  δηλητηρίασης από τις αναθυμιάσεις της σόμπας στην κρεβατοκάμαρά του. Όμως λίγα χρόνια πριν, είχε αποκτήσει ένα νέο πάθος τη φωτογραφία. Καθώς ήταν πλέον εύπορος κατείχε μια σημαντική συλλογή από τουλάχιστον δέκα μηχανές, ενώ τραβούσε φωτογραφίες διαρκώς και στα υπόγεια του σπιτιού του πειραματιζόταν με την επεξεργασία της φωτογραφίας και το τύπωμα.

 

Ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος της λογοτεχνικής σχολής του νατουραλισμού ήταν ένας πειραματιστής, ανήσυχος φωτογράφος του οποίου η εργασία είδε το φως της δημοσιότητας μόνο μια φορά, όταν ο εγγονός του εξέδωσε το 1979, ένα βιβλίο με τίτλο Zola, ο φωτογράφος.

 

Αφορμή για να ασχοληθούν ξανά όλοι με το φωτογραφικό έργο του Ζολά δίνει η δημοπρασία χιλιάδων φωτογραφιών που είχε τραβήξει ο συγγραφέας που θα γίνει στο Παρίσι.

 

Η συλλογή περιλαμβάνει άλμπουμ, εκτυπώσεις, γυάλινες πλάκες και φωτογραφικό εξοπλισμό, καθώς και εργαστηριακές ρόμπες λευκού χρώματος με κεντημένα τα αρχικά του Ζολά. Η συλλογή περιλαμβάνει εικόνες της συζύγου του Alexandrine και των παιδιών που είχε με την ερωμένη του Jeanne, καθώς και σκηνές του Παρισιού κατά τη δεκαετία του 1890 και φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια των 11 μηνών εξορίας του στο Λονδίνο, όταν έζησε εκεί για να αποφύγει τη σύλληψη εξαιτίας της υπόθεσης Ντρέιφους. Ανάμεσα στις φωτογραφίες υπάρχει ένα πορτραίτο του , αφού ο Ζολά έβγαζε «σέλφι» της εποχής, με τις πρώτες αυτόματες μηχανές. Αυτό το συγκεκριμένο πορτραίτο το έχει τυπώσει με μπλέ χρώμα κάτι σπάνιο στην εποχή του.

 

Όταν ο Ζολά πέθανε τη συλλογή κληρονόμησε ο γιός του και μετέπειτα ο εγγονός του. Η συλλογή αναμένεται να «πιάσει περισσότερα από 60.000 ευρώ και τα κέρδη θα μοιραστούν οι κληρονόμοι του εγγονού του που πέθανε το 1989. Οι επιμελητές της φωτογραφικής αυτής δημοπρασίας τονίζουν ότι ο συγγραφέας είχε «μάτι» φωτογράφου και στο κάδρο του τοποθετούσε έτσι τα πρόσωπα ώστε να έχουν μεγάλη δραματική ένταση. 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook