Το φεστιβάλ Δράμας ξεκινά σήμερα. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του στο TOC

Ναι, ο όρος "μικρόμηκάδες" έχει και αρνητική χροιά. ΄Οχι, μια ταινία μικρού μήκους δεν υπολείπεται μιας μεγάλης. Είναι σαν το διήγημα σε σχέση με το μυθιστόρημα...

to-festibal-dramas-ksekina-simera-o-kallitexnikos-dieuthuntis-tou-sto-toc
|
SHARE THIS
0
SHARES

    Με νέο ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου κι ολοκληρώνεται στις 23 του μηνός. Εχοντας συγκεντρώσει την αφρόκρεμα της εγχώριας παραγωγής αλλά και αρκετές ξένες ενδιαφέρουσες παραγωγές, το Φεστιβάλ αριθμεί 161 ταινίες από 54 χώρες στα προγράμματα του - εθνικό, διεθνές και παράλληλων ειδικών αφιερωμάτων - κλείνοντας φέτος τα 40 του χρόνια. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Αντώνης Παπαδόπουλος, που βρίσκεται 18 χρόνια στο τιμόνι της διοργάνωσης μίλησε στο TheTOC.

 

 

- Τι διαφορετικό θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει το φετινό φεστιβάλ σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές; 

Δεν αλλάζουν πολλά πράγματα. Μπορώ να επισημάνω, ωστόσο, μερικά ποιοτικά χαρακτηριστικά διότι ο βασικός κορμός παραμένει η ίδιος. Μερικά απ' αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Φεστιβάλ είναι ότι έχει αυξηθεί ραγδαία το ενδιαφέρον των ξένων να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ - κι αυτών που συμμετέχουν με ταινίες - αλλά και των εκπροσώπων άλλων Φεστιβάλ κι οργανισμών. Αυτό είναι μια ευχάριστη σκοτούρα. Ενώ παραμένει ο ίδιος αριθμός φιλοξενουμένων, το ποσοστό των ξένων αυξάνεται...

- Μπορούμε να μιλήσουμε με αριθμούς;

Εχουμε πάνω από 50% αύξηση των ξένων συμμετεχόντων (και εκείνοι που συμμετέχουν και εκείνοι που παρακολουθούν). Αυτό είναι ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό. Ενα άλλο είναι - το έχουμε ξανασυναντήσει και πέρσι - ο μεγάλος αριθμός των καλών ελληνικών ταινιών που συμμετέχουν - σπάμε ρεκόρ συμμετοχής. Φέτος είχαμε 224 αιτήσεις, ενώ πέρσι είχαμε 216. Εξ αυτών θα διαγωνιστούν 66 ταινίες - αριθμός μεγάλος συγκριτικά με άλλες χρονιές. Θεωρούμε ότι και το επίπεδο των ταινιών είναι ιδιαίτερα καλό.

- Πως δικαιολογείται αυτό εν μέσω κρίσης;

Πράγματι, γίνονται περισσότερες ταινίες,. Ισως η κρίση πυροδοτεί, ενεργοποιεί συνειδήσεις. Και στρέφει περισσότερο κόσμο προς την καλλιτεχνική έκφραση ως μια διαφυγή. Η ιστορία μας έχει δείξει ότι και σε άλλες περιόδους κρίσεως αυξάνεται το ενδιαφέρον του κόσμου για την τέχνη. Τον πρώτο χρόνο της Κατοχής (1941 - 1942) διπλασιάστηκαν οι θεατρικές σκηνές στην Αθήνα... Ακούγεται περίεργο, έτσι δεν είναι;

- Τι σηματοδοτεί μια διάκριση για κάποια από τις ταινίες του Φεστιβάλ; 

Το να πάρει κανείς μια διάκριση "μεταφράζεται" σε χρηματικό ποσό ή σε οποιαδήποτε βοήθεια στην επόμενη ταινία του. Εν πάσει περιπτώσει είναι ένα πρόκριμα για τον σκηνοθέτη και σημαντικό βοήθημα στο βιογραφικό του οπωσδήποτε.

- Μια ταινία μικρού μήκους υπολείπεται μιας ταινίας μεγάλου μήκους;

Καθόλου δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη. Το motto του Φεστιβάλ είναι ότι η ταινία μικρού μήκους είναι μια αυτάρκης κινηματογραφική κατηγορία, κάτι αντίστοιχο με το διήγημα στη λογοτεχνία. Κανείς δεν λέει ότι το διήγημα υπολείπεται του μυθιστορήματος. Το καθένα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Είναι μια απόλυτη αναλογία. Κανείς δεν διανοείται να χαρακτηρίσει τον Μπόρχες ή τον Τσέχωφ ως ... "μικρολογοτεχνά" - κατά το "μικρομηκά".

- Εχει αρνητική χροιά ο όρος «μικρομηκάς»;

Ελάχιστα ναι, θα έλεγα. Είναι, ωστόσο, συμπαθητική αυτή η ονομασία...

- Τι σημαίνει για την πόλη της Δράμας αυτό το φεστιβάλ;

Θα μεταφέρω τις απόψεις του Δημάρχου, όχι μόνο του τωρινού. Οτι είναι το σημαντικότερο γεγονός της πόλης - κι όχι μόνο από πολιτιστική σκοπιά. Αλλωστε η πόλη της Δράμας έχει γίνει (και γίνεται) γνωστή μέσα από το Φεστιβάλ. Μεταμορφώνεται η πόλη της Δράμας κατά πολύ παρ' όλο που δεν είναι μια υπαίθρια, παλλαϊκή γιορτή. Μόνο και μόνο το ότι απαιτείται να βρεθεί κανείς μόνος σε μια σκοτεινή αίθουσα για να λειτουργήσει η μέθεξη θεατή τέχνης είναι ένας λόγος παραπάνω που είναι τόσο σημαντική η συμμετοχή τόσο πολλών ανθρώπων σ' αυτό το Φεστιβάλ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook