Το κλειδί της φυλακής του Όσκαρ Ουάιλντ για πρώτη φορά σε έκθεση

Αυτό είναι το κλειδί που «κρατούσε» φυλακισμένο ένα από τα μεγαλύτερα πνεύματα της παγκόσμιας λοτεχνίας και διανόησης. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά.

to-kleidi-tis-fulakis-tou-oskar-ouailnt-gia-prwti-fora-se-ekthesi
SHARE THIS
0
SHARES

Εζησε δυο χρόνια της ζωής του κλεισμένος σε ένα κελί καταδικασμένος για «προσβολή δημόσιας αιδούς». Ο συγγραφέας, ποιητής, διανοητής και δραματουργός Όσκαρ Ουάιλντ καταδικάστηκε για ομοφυλοφιλική συμπεριφορά - που ήταν ποινικό αδίκημα εκείνη την εποχή. Και ήταν η παραμονή του στη φυλακή που γέννησε το «Εκ βαθέων» (De Profundis) το 1897, μία επιστολή περίπου 80 πυκνογραμμένων σελίδων που εκδόθηκε το 1905 και αποτέλεσε ένα από τα μανιφέστα των δίκαιων και πονεμώνω ανθρώπων που αγαπούν. 

Το κλειδί της φυλακής του Ο. Ουάιλντ
Το κλειδί της φυλακής του Ο. Ουάιλντ

Το κλειδί του κελιού της φυλακής Reading Gaol στο Μπερκσάιρ όπου ο Οσκαρ Ουάιλντ πέρασε αυτά τα δυο χρόνια της ζωής του αλλά και η επιστολή που απέστειλε στην εφημερίδα «Pall Mall Gazette» παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε έκθεση στη Μάλτα. Ο λόγος για την επιστολή του 1894 όπου ο ΄Οσκαρ Ουάιλντ αρνείται ότι είναι ο ανώνυμος συγγραφέας του αμφιλεγόμενου βιβλίου «Το Πράσινο Γαρύφαλλο» (The Green Carnation).

Η επιστολή του Οσκαρ Ουάιλντ προς την Pall Mall Gazette
Η επιστολή του Οσκαρ Ουάιλντ προς την Pall Mall Gazette

Ο κάτοχος του κλειδιού και της επιστολής, Φράνσις Σπίτερι Πάρις, ιδρυτής εταιρείας ακινήτων στη Μάλτα, συλλέγει αντικείμενα που ανήκαν στον Όσκαρ Ουάιλντ ή συνδέονται με τον συγγραφέα. «Έπαθα εμμονή με τον Όσκαρ Ουάιλντ το 1996, όταν ήμουν σε επαγγελματικό ταξίδι στη Βρετανία και παρακολούθησα το θεατρικό έργο "Ένας ιδανικός σύζυγος"» ανέφερε ο Πάρις.

Τα αντικείμενα θα εκτεθούν μαζί με άλλα αναμνηστικά του Ουάιλντ στην πόλη Ατάρντ, από το Ίδρυμα Storm Petrel, μη κυβερνητικό εθελοντικό Οργανισμό. Το κλειδί, το οποίο πωλήθηκε σε δημοπρασία του Οίκου Sotheby's άνοιγε την πόρτα του κελιού με αριθμό 3, στην πτέρυγα Γ΄ της φυλακής στην οποία ο Ουάιλντ εξέτισε ποινή φυλάκισης. 

 

Η φυλακή του Οσκαρ Ουάιλντ
Η φυλακή του Οσκαρ Ουάιλντ

Την επιστολή στην «Pall Mall Gazette» έγραψε ο Ουάιλντ στις 2 Οκτωβρίου 1894, για να διαψεύσει τους ισχυρισμούς ότι ήταν ο συγγραφές του βιβλίου «Το Πράσινο γαρύφαλλο» που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά ανώνυμα.   Οι κύριοι χαρακτήρες του μυθιστορήματος είναι εμπνευσμένοι από τον Ουάιλντ και τον εραστή του, Λόρδο Άλφρεντ Ντάγκλας - τον δεύτερο γνώριζε προσωπικά ο πραγματικός συγγραφέας, Ρόμπερτ Χίτσενς. Το βιβλίο, το οποίο προκάλεσε σκάνδαλο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αποτέλεσε μέρος των αποδεικτικών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του Ουάιλντ κατά τη διάρκεια της δίωξής του για απρέπεια.

Οσκαρ Ουάιλντ
Οσκαρ Ουάιλντ

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook