Το κορίτσι με το μαργαριτάρι και τα αναπάντητα ερωτήματα

Τι μυστήρια κρύβει ο πιο διάσημος πίνακας του Βερμέερ;

to-koritsi-me-to-margaritari-kai-ta-anapantita-erwtimata
SHARE THIS
0
SHARES

Ποιο είναι το κορίτσι με τα τεράστια μάτια, που αναπαριστάται στον διασημότερο πίνακά του Βερμέερ; Είναι ο ερωτισμός ή η αμηχανία που κρύβονται πίσω από το χαμόγελό της; Πώς βρέθηκε στο αυτί της το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι, που τόσο όμορφα σκορπά στο σκοτεινό δωμάτιο το φως κάποιας μακρινής λάμψης;

Παρόλο που έχει δημιουργηθεί μεγάλος ντόρος γύρω από τον πίνακα αυτόν, κανείς δεν γνωρίζει την ταυτότητα του κοριτσιού. Μερικοί υποστηρίζουν ότι ήταν η κόρη του, άλλοι λένε ότι πρόκειται για την ερωμένη του και λίγοι ότι ήταν δημιούργημα της φαντασίας του. Δυστυχώς,  την αλήθεια δεν θα την μάθουμε ποτέ.

Τον συγκεκριμένο πίνακα μάλλον αινιγματικό θα τον χαρακτήριζε κανείς. Η κοπέλα φαίνεται σαν να θέλει κάτι να μας πεί. Το τι θα έλεγε παραμένει μυστήριο.

Η τεράστια μυθολογία γύρω από το πιο διάσημο έργο του Βερμέερ οδήγησε τους υπεύθυνους του μουσείου Mauritshuis στη Χάγη όπου και εκτίθεται να αποφασίσουν να υποβληθεί το έργο σε μια επιστημονική εξέταση δύο εβδομάδων μπροστά σε περίεργους επισκέπτες. Η τελευταία φορά που εξετάστηκε το έργο που ζωγράφισε ο Βερμέερ γύρω στο 1665 ήταν το 1994 κατά τη διάρκεια μιας συντήρησης στο ίδιο μουσείο της Χάγης.

 

"Αν και δεν απαιτείται ακόμη περαιτέρω αποκατάσταση, έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι στη μη επεμβατική τεχνική ανάλυσης τα τελευταία 25 χρόνια", γράφει το μουσείο σε δήλωσή του.

Υπάρχουν "πολλές αναπάντητες ερωτήσεις για το πώς ζωγράφισε ο Vermeer αυτό το έργο τέχνης και ποια υλικά χρησιμοποίησε", ανέφερε το μουσείο.

Έτσι, οι τελευταίες τεχνολογίες, όπως η ακτινοσκοπία φθορισμού, η τομογραφία οπτικής συνοχής και η ψηφιακή μικροσκοπία, θα χρησιμοποιηθούν σε ένα διήμερο πρόγραμμα που ανοίγει τη Δευτέρα, με το όνομα "The Girl in the Spotlight".

Το έργο του Vermeer θα εξεταστεί προσεκτικά "για να ερευνηθεί ο καμβάς, οι χρωστικές ουσίες και το λάδι" που χρησιμοποιήθηκε, όλα μέσα από σε ειδική γυάλινη κλειστή δομή όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων να εργάζονται πάνω στο έργο.

"Για δύο εβδομάδες, το μουσείο θα φιλοξενήσει ένα από τα πιο προηγμένα ερευνητικά κέντρα στον κόσμο", δήλωσε η επικεφαλής ερευνητής του Mauritshuis Abbie Vandivere, και μετά από αυτ’ό, ο περίφημος πίνακας θα είναι "ένα από τα καλύτερα τεκμηριωμένα έργα τέχνης στον κόσμο".

 

Το πολύ αγαπητό αριστούργημα ενέπνευσε μια ταινία του Χόλιγουντ το 2003 με την Scarlett Johansson και τον Colin Firth στο ρόλο του Vermeer. Η ίδια η ταινία ήταν μεταφορά από ένα μυθιστόρημα της Βρετανίδας συγγραφέως Tracy Chevalier.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook