ΤOC BOOKS: Αμερικανικός εμφύλιος, Γ΄ Ράιχ και ο Παλαμάς στο...περιθώριο

Διαβάζουμε τα Σημειώματα στο Περιθώριο του Κ. Παλαμά (εκδόσεις Πατάκη), τις Μέρες δίχως τέλος (εκδόσεις Ικαρος) και Κάτω από τον πορφυρό ουρανό (εκδόσεις Οξύ).

toc-books-amerikanikos-emfulios-g-raix-kai-o-palamas-stoperithwrio
SHARE THIS
0
SHARES

 Ποια ήταν η ... συνεπτυγμένη ποιητική που έγραφε στο περιθώριο των σημειώσεών του ο Κωστής Παλαμάς; Πως μπορούν να ζήσουν οικογενειακές στιγμές ο Τόμας ΜακΝάλτι, μόλις δεκαεπτά ετών, και ο σύντροφός του Τζον Κόουλ που κατατάσσονται στον αμερικανικό στρατό τον 19ο αιώνα; Πως καταλήγει να φυγαδεύει Εβραίους ο ήσυχος Ιταλός Πίνο Λέλα που δεν έχει καμία σχέση με τον πόλεμο ή τους Ναζί; Αναζητήστε απαντήσεις στις αναγνώσεις της εβδομάδας:

 

 

Κωστή Παλαμά, Σημειώματα στο περιθώριο (εκδόσεις Πατάκη)

Τα Σημειώματα στο περιθώριο δημοσιεύονται αρχικά στον περιοδικό τύπο, στο μεγαλύτερο μέρος τους στο περιοδικό Ο Νουμάς και, δευτερευόντως, στα περιοδικά Οι Νέοι, Καλλιτεχνία και Παντογνώστης, καλύπτοντας ένα διάστημα δεκατεσσάρων ετών (1909-1923). Στην Εισαγωγή του βιβλίου από τη Μάρα Ψάλτη προτείνεται η ανάγνωσή τους ως δυνητικών εγγραφών τριών διακριτών ημερολογίων (σύστοιχων προς την τριπλή παλαμική ποιητική), εκτιμάται το ιδιαίτερο στίγμα και η θέση τους στην εργογραφία Παλαμά και αναπτύσσονται οι εκδοτικές αρχές που ακολουθούνται με αναδρομή στις πρώτες δημοσιεύσεις των κειμένων.

Μετά το κύριο μέρος των 180 «Σημειωμάτων» του Παλαμά, το οποίο συμπληρώνεται από Παράρτημα με αθησαύριστα σημειώματα, ακολουθεί η ενότητα των Σημειώσεων με επεξηγήσεις όρων και ονομάτων, παραπομπή στις παλαμικές πηγές και σύνδεση των αναφερομένων στα «Σημειώματα» με άλλα παλαμικά κείμενα.

Από τη σημερινή σκοπιά, στα «Σημειώματα στο περιθώριο» μοντέρνες δεν είναι μόνο οι απόψεις του Παλαμά, αλλά και η φόρμα με την οποία μας παραδίδονται. Αν ποιητικά είναι ο χαμηλόφωνος Παλαμάς των σύντομων λυρικών ποιημάτων εκείνος που φαίνεται να κερδίζει τις τελευταίες δεκαετίες το αναγνωστικό ενδιαφέρον, τότε μπορούμε να στραφούμε στον Παλαμά της «συνεπτυγμένης ποιητικής», την οποία συνθέτουν τα σημειώματα αυτά, αρθρωμένης σπονδυλωτά σε παραγράφους.

Επιμέλεια, εισαγωγή, σημειώσεις: Μαρίνα Ψάλτη

 

Σεμπάστιαν Μπάρι, Μέρες δίχως τέλος (εκδόσεις Ικαρος)

«Το Μέρες δίχως τέλος είναι ένα έντονο και ταυτόχρονα λυρικό βιβλίο που προσφέρει μια εντυπωσιακή εικόνα της Αμερικής κατά τον 19ο αιώνα. Η πιο συναρπαστική πρωτοπρόσωπη αφήγηση που έχω συναντήσει εδώ και χρόνια». Kazuo Ishiguro, συγγραφέας του βιβλίου Τα απομεινάρια μιας μέρας

Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας επιστρέφει με ένα μυθιστόρημα τοποθετημένο στην Αμερική κατά τα μέσα του 19ου αιώνα, προσφέροντας στους αναγνώστες μια συγκλονιστική ιστορία δύο ανδρών που ζουν κάποιες από τις πιο κρίσιμες στιγμές στην ιστορία της Αμερικής.

Ο Τόμας ΜακΝάλτι, μόλις δεκαεπτά ετών, και ο σύντροφός του Τζον Κόουλ κατατάσσονται στον αμερικανικό στρατό τη δεκαετία του 1850 και παίρνουν μέρος στους ινδιάνικους πολέμους και στη συνέχεια στον αμερικανικό εμφύλιο. Ορφανοί, έχοντας βιώσει και οι δυο τρομερές κακουχίες, και παρά τις φρικαλεότητες που αντικρίζουν, βρίσκουν τις μέρες που διανύουν γεμάτες φως και ζωντάνια. Στη συνέχεια συναντούν μια μικρή Ινδιάνα, και μια πιθανότητα ευτυχίας διαφαίνεται, αρκεί να μπορέσουν να επιβιώσουν. Παρά τη βία που κυριαρχεί, διαμορφώνεται το πορτρέτο μιας απρόσμενης και συγκινητικής οικογένειας.

Το βιβλίο τιμήθηκε με τα Costa Book Award for Novel 2016, Costa Book of the Year 2016 και Walter Scott Prize 2017. Επιπλέον, βρέθηκε στη μακρά λίστα των The Man Booker Prize

Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
 
 

 

 
Μαρκ Σάλιβαν «Κάτω από τον πορφυρό ουρανό» (εκδόσεις Οξύ / σειρά Floral)
 

Τι είναι αυτό που έχει συμβάλλει στο να εκτοξευτούν οι πωλήσεις αυτού του βιβλίου στο 1 και βάλε εκατομμύριο αντίτυπα, να έχει παραμείνει στο Amazon Charts 47 εβδομάδες, στο USA Today 28 εβδομάδες και στο Wall Street Journal bestseller lists 9 εβδομάδες; Ισως το ότι είναι «Μία απίστευτη ιστορία, ένα μοναδικό, εξαίσιο βιβλίο;», σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τζέιμς Πάττερσον, των New York Times.

Οπως και να έχει, η ιστορία που αφηγείται είναι συναρπαστική - κι αληθινή (το μεγαλύτερό της ατού). Ιδού:

«Πίνο Λέλα δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τον πόλεμο ή τους Ναζί. Είναι ένας συνηθισμένος ιταλός έφηβος που λατρεύει τη μουσική, το φαγητό και τα κορίτσια, αλλά οι ημέρες αθωότητάς του είναι μετρημένες. Όταν το σπίτι της οικογένειάς του στο Μιλάνο καταστρέφεται από τις βόμβες των Συμμάχων, ο Πίνο καταλήγει να φυγαδεύει Εβραίους από τις Άλπεις και ερωτεύεται την Άννα, μια όμορφη χήρα έξι χρόνια μεγαλύτερή του.

Σε μια προσπάθεια να τον προστατεύσουν, οι γονείς του τον αναγκάζουν να καταταγεί ως γερμανός στρατιώτης, μια κίνηση που νομίζουν ότι θα τον κρατήσει εκτός μάχης. Αλλά μετά τον σοβαρό τραυματισμό του, προσλαμβάνεται στην ηλικία των δεκαοκτώ ετών ως προσωπικός οδηγός του στενού συνεργάτη του Αδόλφου Χίτλερ στην Ιταλία, του στρατηγού Χανς Λέγιερς, ενός από τους πιο μυστηριώδεις και ισχυρούς διοικητές του Τρίτου Ράιχ.

Ο Πίνο κατασκοπεύει τη γερμανική υψηλή διοίκηση για χάρη των Συμμάχων, υπομένει τις φρίκες του πολέμου και της ναζιστικής κατοχής αγωνιζόμενος μυστικά, με το θάρρος του να δυναμώνει από την αγάπη του για την Άννα και τη ζωή που ονειρεύεται να ζήσουν κάποτε μαζί». Η συνέχεια επί των σελίδων του βιβλίου....»

Μετάφραση: Νοέλα Ελιασά

Μπορείτε να βρείτε όλα τα βιβλία στο www.public.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook