«Τώρα, αλλού ζούμε κι αλλού ονειρευόμαστε»

Ξεκίνησε από βιβλία για παιδιά. Μετά από βραβεία και διακρίσεις, η Μαρία Παπαγιάννη υπογράφει το πρώτο της βιβλίο για «μεγάλους», με τίτλο «Εκεί και πάντα αλλού».

|
SHARE THIS
0
SHARES

Με τη φράση «Εγώ από το μια φορά κι έναν καιρό ξεκίνησα, δεν ενηλικιώθηκα, πιστεύω πολύ στην παιδική λογοτεχνία, οι ήρωες μου με πάνε, οι ιστορίες μου...», η βραβευμένη συγγραφέας, Μαρία Παπαγιάννη, μιλά με αφορμή το βιβλίο της «Εκεί και πάντα αλλού» (εκδόσεις Πατάκη), το πρώτο της μυθιστόρημα για «μεγάλους».

 

Η μετάβαση από τα βιβλία για παιδιά στα βιβλία για μεγάλους, η ιστορία του «Εκεί και πάντα αλλού» -μέσα από τις σελίδες του οποίου περνά, εκτός από τους ήρωες της, και η Αθήνα των αρχών του 20ού αιώνα (η οδός Αιόλου, τα Αναφιώτικα, το νερό που ήρθε στην πρωτεύουσα από τον Μαραθώνα, η μεγάλη «άφιξη», της σοκολάτας), αλλά και η έρευνα που προηγήθηκε. 

Ακόμη, σχολιάζει την ερώτηση χωρίς απάντηση, τελικά πού είμαστε -εδώ, εκεί, ταυτόχρονα σε δύο σημεία;- καταλήγει στη διαπίστωση «Τώρα, αλλού ζούμε κι αλλού ονειρευόμαστε», ομολογεί ότι είναι δύσκολο αλλά «Πάντα υπάρχει μία ρωγμή για να δεις καθαρό ουρανό» και αναφέρεται στη φράση του βιβλίου της, «Καλύτερα μεγάλα όνειρα παρά μικρή πραγματικότητα». 

Τέλος, υπό την έτερη ιδιότητα, της συζύγου -του Θάνου Μικρούτσικου- και της μητέρας της Αλεξάνδρας και του Στέργιου, μοιράζεται τη διάθεση της οικογένειας της απέναντι στις ιστορίες της, και απαντά εάν έχει ενδώσει στον πειρασμό να εντάξει στα βιβλία της προσωπικές εμπειρίες. 

Τέλος, η Μαρία Παπαγιάννη μιλά για τη δημοσιογραφία, που κάποια στιγμή εγκατέλειψε, αλλά, που με έναν τρόπο, την οδηγούσε πάντα στο ίδιο, αγαπημένο μονοπάτι, στις ιστορίες... 


 


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook