Παθογένειες, γραφειοκρατία και στο... βάθος ανάπτυξη

Διπλασιάστηκε η κίνηση δεδομένων μέσω δικτύων 4G στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, αγγίζοντας το 32,6% έναντι 14,1% το 2015, αν και παραμένει πολύ χαμηλά,.

pathogeneies-grafeiokratia-kai-sto-bathos-anaptuksi
SHARE THIS
0
SHARES

Διπλασιάστηκε η κίνηση δεδομένων μέσω δικτύων 4G στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, αγγίζοντας το 32,6% έναντι 14,1% το 2015, αν και παραμένει πολύ χαμηλά σε σχέση με την ΕΕ, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στην έκθεσή της για την ευρυζωνικότητα στην Ελλάδα. Σε αυτό συνέβαλε το ότι η πληθυσμιακή κάλυψη των δικτύων 4G αυξήθηκε κατά 10% στο 93% το 2016 έναντι 83% το 2015, ενώ συνδυαστικά με τη διάδοση των smartphone συσκευών, οι χρήστες αποκτούν ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο ανά πάσα στιγμή. Τα στοιχεία της έκθεσης της ΕΕΤΤ για την ευρυζωνικότητα, αποκαλύπτουν ωστόσο ότι οι γραμμές υψηλών ταχυτήτων (30 Mbps και άνω) αποτελούν μόλις το 7,6% των ευρυζωνικών γραμμών της χώρας, ποσοστό που χρειάζεται άμεσα βελτίωση για να υποστηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της ενιαίας Ευρωπαϊκής ψηφιακής αγοράς και της Ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών, που στοχεύει στην ανάπτυξη δικτύων πολύ υψηλών ταχυτήτων, θέτοντας ως στόχο για τα δίκτυα 5G την πιλοτική ανάπτυξή τους σε τουλάχιστον μία πόλη κάθε κράτους μέλους μέχρι το 2020.

Προς κωδικοποιηση νομοθεσίας για αδειοδότηση κεραιοσυστημάτων

Στην Ελλάδα, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών αναπτύσσεται μετ’ εμποδίων, καθώς επενδύει σε ένα γραφειοκρατικό  περιβάλλον, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση των απαραίτητων αδειών  για την ανάπτυξη των δικτύων, οι οποίες ανατρέπουν τον όποιο σχεδιασμό και διογκώνουν το επενδυτικό ρίσκο. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής με θέμα την εξέταση του νομοθετικού πλαισίου για την εγκατάσταση κεραιοσυστημάτων και ενώ όλοι οι εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων, αλλά και φορείς, όπως η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) συμφώνησαν, μεταξύ άλλων ότι οι σχετικοί νόμοι θα πρέπει να κωδικοποιηθούν και η διαδικασία αδειοδότησης να απλοποιηθεί, ώστε  να λειτουργεί αποτελεσματικότερα, προς έκπληξη πολλών ακούστηκαν φωνές που ήθελαν να διογκώσουν το γραφειοκρατικό βάρος. Συγκεκριμένα, ανάμεσά τους, εκπρόσωπος του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, ζητούσε να αυξηθεί περαιτέρω η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, περιπλέκοντας τη διαδικασία αδειοδότησης, στην οποία αυτή τη στιγμή εμπλέκονται ήδη 9 φορείς, όταν σε Δανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελβετία, Αγγλία, Φινλανδία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ελβετία και Αυστρία για την ίδια διαδικασία χρειάζεται μόνο πολεοδομική άδεια.

Επενδύσεις €5,69 δισ. έως το 2020 από τις εταιρείες κινητής

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ωστόσο, συνεχίζουν να επενδύουν και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, μόνο για το 2016 επένδυσαν €340 εκατ. σε νέα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, ενώ για το άμεσο μέλλον, έχουν εξαγγείλει επιπλέον επενδύσεις €1,2 δισ. έως το 2018 και €4,49 δισ. έως το 2020, ώστε η Ελλάδα μέχρι το 2030 να καταφέρει να εισέλθει σε μία νέα εποχή ψηφιακής ωρίμασης.

Αύξηση ΑΕΠ από 2,6% - 4% με τη βελτίωση της ψηφιακής ωριμότητας

Σε ό,τι αφορά στην ψηφιακή ωρίμαση, πρόσφατη μελέτη που εκπόνησε η Accenture για λογαριασμό του ΣΕΒ για την ψηφιακή στρατηγική της Ελλάδας υπολογίζει ότι η βελτίωση της ψηφιακής ωριμότητας της χώρας θα οδηγήσει σε ενίσχυση του ΑΕΠ από 2,6% - 4% (αύξηση κατά €4,9 δισ. - 7,6 δισ.) και σε περισσότερες από 50.000 νέες θέσεις απασχόλησης.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook