Γιάννης Σμαραγδής: Ο Σαμαράς, η Ντενέβ, το Φεστιβάλ κι εγώ

Ο νέος πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η φιλία με τον Αντώνη Σαμαρά, η Κατρίν Ντενέβ και το χαβιάρι, η νέα του ταινία «Νίκος Καζαντζάκης», ο Βούδας, το Αγιον Ορος

SHARE THIS

Λίγο μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων στη θέση του προέδρου του ΔΣ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής μιλά εφ' όλης της ύλης.

 Η θέση του προέδρου που ανέλαβε αμισθί, τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει, οι φήμες περί κακοδιαχείρισης στο Φεστιβάλ προ κρίσης, η δήλωση του «έχουν γίνει πολλά εκεί πάνω, ιδιοτελή πράγματα και δεν θέλω να είμαι κομμάτι αυτών που έχουν συμβεί στο παρελθόν...», αλλά και η απόφαση του να μην προβληθεί ταινία του στο Φεστιβάλ όσο διατηρεί θεσμικό ρόλο (ήταν και παραμένει, αντιπρόεδρος του ΔΣ), είναι μερικά θέματα για τα οποία μιλά χωρίς περιστροφές. 

  Ακόμη, αφηγείται πως η Κατρίν Ντενέβ έφτασε για τα γυρίσματα της ταινίας του «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» και «πριν μπει στο πλατό, γύρισαν τα κεφάλια», αναφέρει την ιστορία της ταλαιπωρημένης από το υπερατλαντικό ταξίδι σταρ, που ήρθε με τζετ λαγκ και παχύτερη κατά επτά κιλά, «...τις μοδίστρες που προσπαθούσαν όλη νύχτα να της ανοίξουν το φόρεμα», αλλά και τί έγινε με το χαβιάρι από την Πρέβεζα: «Υπήρχαν σκηνές που η Ντενέβ έπρεπε να τρώει χαβιάρι. Δοκίμασε, τής άρεσε και εμείς, δεν τής είπαμε ότι είναι ελληνικό... Όταν τελείωσαν τα γυρίσματα, ρώτησε «έχει μείνει καθόλου χαβιάρι;». Τής λέω «ένα βαζάκι». Το πήρε μαζί της φεύγοντας για τη Γαλλία...»

Ο Γιάννης Σμαραγδής μιλά για την εμμονή του με τις βιογραφίες, τη νέα ταινία του με τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης», τα γυρίσματα της οποίας θα γίνουν σε Γαλλία, Αυστρία, Ρωσία, Αίγυπτο, Κίνα, Κρήτη και Άγιον Όρος, για τα δικαιώματα του βιβλίου «Αναφορά στον Γκρέκο», στο οποίο βασίζεται το σενάριο και τα οποία του παραχώρηση η Νίκη Σταύρου, για τον τρόπο που επηρέασε η φιλοσοφία του Βούδα τον Νίκο Καζαντζάκη, τις «ταινίες ελληνικού αισθήματος» και τους χρηματοδότες. 

Επίσης, απαντά σε ερώτηση για τη σχέση του με τον Αντώνη Σαμαρά, για τη μαντινάδα που του αφιέρωσε το περασμένο καλοκαίρι και προκάλεσε τα φαρμακερά σχόλια του Τύπου και της συντεχνίας του, για τη  σχέση της Τέχνης με την εξουσία και πολλά άλλα. 

TOC Studio

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook