Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών

Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να βγάλει το θέμα από τη δημόσια συζήτηση αλλά δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα των πρόωρων εκλογών - Εντείνει την κόντρα με τον Τσίπρα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών

Ανοικτό παραμένει το σενάριο των πρόωρων εκλογών, παρά την προσπάθεια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την χθεσινή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, να κλείσει τη σχετική συζήτηση που επιδρά αποπροσανατολιστικά για την κυβέρνηση του.

Δεν είχε άλλη επιλογή από την απόρριψη των διαφόρων εκλογικών σεναρίων

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν είχε άλλη επιλογή από την απόρριψη των διαφόρων εκλογικών σεναρίων, καθώς η χώρα θα βάδιζε σε μια δύσκολη συγκυρία σε προεκλογικό τέμπο, αν και στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου η συζήτηση περί εκλογικού αιφνιδιασμού καλά κρατεί.

Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να μην έχει εγκαταλείψει την ιδέα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ενώ είναι εμφανές το άγχος και του ιδίου να πείσει ότι δεν επιθυμεί εκλογές, αν και στον δημόσιο λόγο του έχει αλλάξει σε ένα μήνα τέσσερις φορές τον χρόνο των εκλογών. Και αυτό διότι ο ίδιος όρισε το 2016 ως τον χρόνο των εκλογών, μετά πήγε στο 2015 οπότε και είναι η προεκλογική εκλογή, κάποια στιγμή άφησε να εννοηθεί πως όλα είναι ανοικτά ακόμα και το 2014, ενώ χθες στην ΚΟ της ΝΔ θυμήθηκε εκ νέου το 2016, έτος που εξαντλείται η τετραετία.

Στον δημόσιο λόγο του έχει αλλάξει σε ένα μήνα τέσσερις φορές τον χρόνο των εκλογών

Η επιλογή του να ξεκόψει, όσο αυτό είναι εφικτό, τη δημόσια συζήτηση για τις εκλογές ήταν αναμενόμενη, καθώς όπως παραδέχονται κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης, ο κεντρικός στόχος είναι τουλάχιστον ο Πρωθυπουργός να φθάσει έως το 2015, αλλά είναι σαφές ότι μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν προαναγγέλλεται.

Δημοσκοπήσεις και σκάνδαλα επιβαρύνουν το κλίμα

Μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις είναι πολύ αρνητικές και σε συνδυασμό με την σκληρή στάση των εταίρων και τα σκάνδαλα που επιβαρύνουν το πολιτικό κλίμα, επανεργοποιούν τα σενάρια πρόωρων εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές ή και νωρίτερα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του Μεγάρου Μαξίμου με την συνδρομή ορισμένων συστημικών μέσων σε συνδυασμό με ένα τμήμα του διαδικτύου (σαιτ και μπλογκ) που ελέγχεται από τα υπόγεια του πρωθυπουργικού μεγάρου, αρχίζει και υπερβάλλει τον... ατρόμητο, τον εργασιομανή, τον ακούραστο, τον φιλολαϊκό πρωθυπουργό που εργάζεται ακατάπαυστα για το...καλό του Λαού.

Η στόχευση είναι προφανής και οι κινήσεις αυτές, αλλά και άλλες όπως οι φιλολαϊκές εξαγγελίες για ανεργία, για επιστροφή παρακρατηθέντων ποσών σε αναξιοπαθούντες, κ.α. εξυπηρετούν τον εκλογικό σχεδιασμό, παρά τις διαψεύσεις και τις δημόσιες διακηρύξεις περί του αντιθέτου.

Επιθυμούσε να υποβαθμίσει την πολιτική σημασία της επερχόμενης «δίδυμης» κάλπης

Ουσιαστικά η χώρα έχει εισέλθει σε άτυπη προεκλογική περίοδο καθώς το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και όλα τα υπόλοιπα κόμματα, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, κινούνται με ορίζοντα την κρίσιμη διπλή αναμέτρηση των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.

Ακόμη και αν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιθυμούσε να υποβαθμίσει την πολιτική σημασία της επερχόμενης «δίδυμης» κάλπης, τούτο δεν είναι εφικτό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΑλέξηςΤσίπρας έχει ήδη προσδώσει στις εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και είναι σαφές πως τους επόμενους μήνες θα επιδιώξει τη δημιουργία κλίματος έντονης πόλωσης.

Ο σχεδιασμός του Μαξίμου

Ετσι, ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπει ως απάντηση στην «πρόκληση» του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταξη ενός ισχυρού διλήμματος προς τους ψηφοφόρους, που θα συνοψίζεται στο «ποιες πολιτικές δυνάμεις θα διαπραγματευθούν την οριστική ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που θα δώσει τεράστια ανάσα στην πραγματική οικονομία και θα απομακρύνει τελεσίδικα τα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ».

Το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου προβλέπει η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους να τεθεί με ένταση τον Απρίλιο

Επί της ουσίας, το δίλημμα, λοιπόν, θα είναι μεταξύ της παρούσας κυβέρνησης που έχει ήδη επιτύχει το 2012 το «κούρεμα» – για δεύτερη φορά – του ελληνικού χρέους και τυγχάνει της πλήρους εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων και του ΣΥΡΙΖΑ, ένα σημαντικό τμήμα του οποίου φλερτάρει ανοιχτά με την επιστροφή της χώρας στη δραχμή.

Το βασικό σενάριο που ήδη επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου προβλέπει η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους να τεθεί με ένταση στην πολιτική ατζέντα τον Απρίλιο, όταν θα πιστοποιηθεί ότι η χώρα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Οι εκτιμήσεις και οι προσδοκίες

Τότε, εκτιμάται πως η Αθήνα μπορεί να αποσπάσει από τους εταίρους μια ρητή δέσμευση ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο, ενώ οι σχετικές διαβουλεύσεις θα εκταθούν χρονικά μέχρι και τον Ιούλιο, δηλαδή θα υπερκαλύψουν την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθιστώντας το διακύβευμα των δύο αναμετρήσεων ιδιαίτερα ισχυρό.

Ενα δεύτερο σενάριο, που επίσης δεν αποκλείουν οι επιτελείς του πρωθυπουργού, είναι σε συνεννόηση με τους εταίρους η συνολική συζήτηση για το χρέος να ανοίξει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά με τη Ν.Δ. να διεξάγει, όπως και το ΠΑΣΟΚ, την προεκλογική της εκστρατεία με την ίδια κεντρική «ατζέντα».

Παράλληλα, βεβαίως, ο πρωθυπουργός επενδύει και σε μια σειρά από θετικές ειδήσεις που αναμένονται το τρέχον εξάμηνο:

  • στην ολοκλήρωση του επερχόμενου νέου κύκλου διαπραγμάτευσης με την τρόικα χωρίς τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων και δίχως ανατροπές στο υφιστάμενο καθεστώς απολύσεων.
  • στη σταδιακή επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
  • στη διανομή του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος στους ασθενέστερους και
  • στη διαμόρφωση των απαραίτητων όρων και προϋποθέσεων για τη σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Mε βάση το ανωτέρω πλέγμα κινήσεων και την προβολή ενός ισχυρού πολιτικού διλήμματος στην πορεία προς τις κάλπες του Μαΐου, όπως είναι η ρύθμιση του χρέους, ο πρωθυπουργός ελπίζει η Ν.Δ. να είναι πρώτο κόμμα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την κοινωνική κόπωση από την πενταετή ύφεση, όπως υποστηρίζει σε συνομιλητές του, δεν εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να αναπτύσσει ισχυρή δυναμική, ενώ ο ίδιος λέει πως προηγείται σταθερά του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ 17 Ιαν 2022 | 19:05

Γαλλία: Καταδίκη του ακροδεξιού Ζεμούρ για ρατσισμό - Ο ίδιος μιλά για φίμωση της ελευθερίας του λόγου

Με καταδίκη για υποκίνηση φυλετικού μίσους βαρύνεται πλέον ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας ενώ το 64% των Γάλλων τον θεωρεί επικίνδυνο.

ΣΤΟ 12,3% ΤΟ ΚΙΝΑΛ 13 Ιαν 2022 | 10:49

Δημοσκόπηση Interview: 10,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Το 57,4% διαφωνεί με το αίτημα Τσίπρα για πρόωρες εκλογές

Σταθερό προβάδισμα Ν.Δ έναντι ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνία με Τσίπρα στο αίτημα για πρόωρες εκλογές, σταθερή δυναμική του ΚΙΝΑΛ. Τι δείχνει η δημοσκόπηση της Interview.

ΠΡΩΤΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ 11 Ιαν 2022 | 21:32

Ανδρουλάκης: Στόχος να προκύψει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση από τις επόμενες εκλογές

Ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για "τοξικό δικομματισμό" - Το νέο ηγετικό σχήμα του ΚΙΝΑΛ.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 07 Ιαν 2022 | 22:15

Αντώνης Σαμαράς: Η απάντηση σε δημοσίευμα για την υγεία του- "Ο κ. Φιλιππάκης ας κοιμηθεί ήσυχος"

"Είναι γνωστή η ιδιαίτερη αδυναμία που έχει ο εκδότης της συγκεκριμένης ιστοσελίδας στον κ. Σαμαρά", αναφέρει η ανακοίνωση με αφορμή δημοσίευμα της ιστοσελίδας newsbreak.

ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 07 Ιαν 2022 | 12:42

Θετικός στον κορονοϊό ο Αντώνης Σαμαράς με ήπια συμπτώματα - Είναι πλήρως εμβολιασμένος

O Αντωνης Σαμαρας νόσησε με κορονοϊό αλλά εμφανίζει ήπια συμπτώματα.

ΣΚΛΗΡΟ ΡΟΚ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΞΙΑ ΣΤΟΝ ΜΑΚΡΟΝ 04 Ιαν 2022 | 16:10

Γαλλία: Πυρ ομαδόν δεξιάς και ακροδεξιάς στον Μακρόν γιατί "τόλμησε" να βάλει τη σημαία της ΕΕ στην Αψίδα του Θριάμβου

Το 2022 ξεκίνησε στη Γαλλία με μια πρώτη γερή πολιτική κόντρα με αφορμή... μια σημαία. Πώς αποτυπώθηκε στις δημοσκοπήσεις.

ΑΠΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ 30 Δεκ 2021 | 12:51

ΗΠΑ: Αυτοί είναι οι εν δυνάμει υποψήφιοι του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων για το 2024

Παρά το γεγονός ότι κανένας δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για το 2024, αρκετοί είναι οι εν δυνάμει υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για το 2024

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 30 Δεκ 2021 | 12:50

Τσίπρας: Το αίτημα είναι εκλογές και πολιτική αλλαγή - Αθεράπευτα κυνικός ο Μητσοτάκης

"Το 2022 μπορεί και πρέπει να γίνει η χρονιά της αλλαγής", αναφέρει σε άρθρο του ο Αλέξης Τσίπρας.

ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΕΙ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 27 Δεκ 2021 | 08:34

Γιατί ζήτησε εκλογές τώρα ο Αλέξης Τσίπρας - Ο φόβος για τον Ανδρουλάκη και το όπλο παρά πόδα για πρόταση μομφής

Έπειτα από εξαντλητικές συζητήσεις του κ. Τσίπρα εντός και εκτός κομματικών οργάνων, ο κύβος ερρίφθη το περασμένο Σάββατο, οπότε και ζήτησε εκλογές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 26 Ιαν 2022 | 21:39

Το υπ. Υποδομών καλεί την Αττική Οδό για τις αποζημιώσεις: Πληροφορίες για 2.000 ευρώ ανά όχημα, όχι ανά επιβάτη

Αύριο η συνάντηση των δύο πλευρών - Θα συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες για τις αποζημιώσεις των 2.000 ευρώ.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 26 Ιαν 2022 | 20:34

Οργή ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή επίθεση σε Μητσοτάκη και Alpha για την πρώτη δημοσκόπηση μετά το φιάσκο στην Αττική Οδό

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει πανικό στον πρωθυπουργό και επιρρίπτει ευθύνες στον Alpha, λέγοντας πως δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα.

ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΟΣ 26 Ιαν 2022 | 19:25

Στην αντεπίθεση ο Πατούλης: Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του- Είμαι 3 μέρες στους δρόμους...

Υπερασπίστηκε το έργο της Περιφέρειας Αττικής ο Γιώργος Πατούλης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 26 Ιαν 2022 | 19:17

Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Πέμπτη

Με θέμα τις τακτικές κρίσεις για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό