Ποια χώρα απειλεί την Ελλάδα;

Ενας στους τέσσερις Ελληνες πιστεύει ότι η Γερμανία απειλεί τη χώρα μας

Ποια χώρα απειλεί την Ελλάδα;

Σε πρόσφατη δειγματοληπτική έρευνα του ΕΛΙΑΜΕΠ για το πώς βλέπουν οι Έλληνες τους Αλβανούς, η απάντηση στην ερώτηση «ποια χώρα αποτελεί απειλεί για την Ελλάδα» έκρυβε εκπλήξεις.

Περίπου ένας στους τέσσερις Έλληνες πιστεύει Γερμανία αποτελεί απειλή για την Ελλάδα

Ενώ, όπως συνήθως σε τέτοιες ερωτήσεις, το σχετικά μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτώμενων (32%) απάντησε ότι η Τουρκία αποτελεί απειλή για τη χώρα μας, περίπου ένας στους τέσσερις (23%) απάντησε ότι απειλή αποτελεί η Γερμανία. Δηλαδή η Γερμανία συγκέντρωσε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των χωρών που απειλούν την Ελλάδα. Το ποσοστό όσων απάντησαν «οι ΗΠΑ» ήταν ασήμαντο (3%). Παράλληλα, ήδη πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, ο ευρωσκεπτικισμός ήταν σε άνοδο σε όλες τις Χώρες-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και μάλιστα, με βάση στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, μεταξύ 2007 και 2012 η μεγαλύτερη πτώση στην εμπιστοσύνη προς την ΕΕ σημειώθηκε στην Ελλάδα.

Μεταξύ 2007 και 2012 η μεγαλύτερη πτώση στην εμπιστοσύνη προς την ΕΕ σημειώθηκε στην Ελλάδα

Μένει να τεκμηριωθεί το αν ο αντιγερμανισμός και ο ευρωσκεπτικισμός έχουν αντικαταστήσει τον αντιαμερικανισμό στην ελληνική πολιτική κουλτούρα, αλλά οι σχετικές ενδείξεις στον ελληνικό Τύπο και στις αντιδράσεις των διαδηλωτών στις αντιμνημονιακές διαδηλώσεις είναι πολλές.

Δεν είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς τις αιτίες αυτών των τάσεων. Οι μνήμες της γερμανικής κατοχής, τα Μνημόνια, η καθυστέρηση της Γερμανίας να αποφασίσει για το πώς θα διαχειριζόταν την κρίση, ο εύκολος λαϊκισμός πολλών ελληνικών ΜΜΕ και η αντίστοιχη στάση των γερμανικών ΜΜΕ είναι μερικές από τις αιτίες. Ωστόσο, κάτι βαθύτερο κρύβεται κάτω από τη δυσπιστία των Ελλήνων απέναντι στην ΕΕ και στο αντιγερμανισμό τους, κάτι που ίσως μοιράζονται και άλλοι Ευρωπαίοι.

Από την αρχή της κρίσης, όταν φάνηκε η αδυναμία της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της και η Ευρωζώνη βρέθηκε σε περιδίνηση, η Γερμανία δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε να παίξει ηγετικό ρόλο, αντίστοιχο του οικονομικού μεγέθους της. Προκειμένου να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα, αλλά και για να συνεισφέρει στη σωτηρία της Ελλάδας από τη χρεοκοπία, κινήθηκε σε ένα φάσμα αντιδράσεων που εκτεινόταν από τη συμπεριφορά του φιλάνθρωπου σε εκείνην του ιεραπόστολου. Δηλαδή αφενός καθοδήγησε την παροχή υλικής αρωγής, χωρίς την οποία η Ελλάδα τώρα θα είχε γυρίσει στη δραχμή, αφετέρου προσέφερε ηθικά διδάγματα δημοσιονομικής εγκράτειας στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Εν όψει των Ευρωεκλογών, οι ρόλοι του φιλάνθρωπου και του ιεραπόστολου δεν επαρκούν

Τώρα όμως, εν όψει των Ευρωεκλογών, οι ρόλοι του φιλάνθρωπου και του ιεραπόστολου δεν επαρκούν. Για να ανασχέσει τον αντιγερμανισμό και τον ευρωσκεπτικισμό, η Γερμανία χρειάζεται να οραματισθεί κάτι περισσότερο από την εφαρμογή της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», η οποία άλλωστε είχε διαμορφωθεί στα τέλη της δεκαετίας του 2010, προτού η κρίση οξυνθεί, καθώς και κάτι ελκυστικότερο από τους μηχανισμούς σταθερότητας και επιτήρησης που καθιερώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια στην Ευρωζώνη, για την αποτροπή παρόμοιων μελλοντικών κρίσεων.

Χρειάζεται εκ μέρους της Γερμανίας μια εξειδίκευση της φράσης «περισσότερη Ευρώπη», η οποία ακούγεται συχνά ως απάντηση στο ερώτημα πού βαδίζει η Ευρώπη.

Χρειάζεται εκ μέρους της Γερμανίας, η οποία κατεξοχήν έχει συνδέσει τη διατήρηση της δικής της ευμάρειας με τη συνέχιση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μια εξειδίκευση της φράσης «περισσότερη Ευρώπη», η οποία ακούγεται συχνά ως απάντηση στο ερώτημα πού βαδίζει η Ευρώπη. Η απάντηση ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα προχωρήσει βήμα – βήμα με βάση διακυβερνητικές συμφωνίες μεταξύ των ισχυρότερων Κρατών-Μελών, δηλαδή η αναπαραγωγή του παλιότερου μοντέλου διακυβέρνησης ούτε επαρκεί ούτε εμπνέει.

Επιπλέον, αν υπάρχει ακόμα χρόνος για να περιοριστεί η εκλογική επιρροή των σκληρών αντιευρωπαϊκών κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο, που θα αναδειχθεί τον Μάιο του 2014, στο ένα-τρίτο των εδρών του κοινοβουλίου αυτού, όπως διατείνονται οι πιο αισιόδοξοι, τότε ο χρόνος αυτός είναι πολύτιμος.

Η Γερμανία και τα όργανα της ΕΕ έχουν να απαντήσουν σε ένα θεμελιώδες ερώτημα: άραγε αποδέχονται ακόμα τον ευρωπαϊκό δρόμο ανάπτυξης, που συνδυάζει οικονομική μεγέθυνση με κοινωνική προστασία, δηλαδή μια ισορροπία ανάμεσα στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την κοινωνική συνοχή, ή έχουν εγκαταλείψει οριστικά αυτό μοντέλο προς όφελος ενός κακέκτυπου του αμερικανικού ή του ασιατικού καπιταλισμού; Αν συμβαίνει το δεύτερο, τότε το παγκόσμια πρωτότυπο πείραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα περάσει σύντομα από τη δικαιοδοσία των πολιτικών και οικονομικών αναλυτών σε εκείνη των ιστορικών.

*Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ 14 Μαϊ 2021 | 14:01

Δένδιας: Στην συνάντηση με τον Τσαβούσογλου θα προετοιμάσουμε τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

"Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, βεβαίως θα συναντηθώ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου που ποτέ δεν έχω κρύψει πως είναι φίλος μου", είπε ο Νίκος Δένδιας.

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Η SUDDEUTSCHE ZEITUNG 14 Μαϊ 2021 | 10:50

Η Γερμανία χαλαρώνει τα μέτρα για τους τουρίστες στην Ελλάδα- Επιστροφή μόνο με αρνητικό τεστ κορονοϊού και χωρίς καραντίνα

Ως εισιτήριο αρκεί ένα αρνητικό τεστ για τους γερμανούς τουρίστες που θα επιστρέφουν από την Ελλάδα στη χώρα τους.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΩΣ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΟΠΛΑ 14 Μαϊ 2021 | 06:52

ΗΠΑ: Εννέα τραυματίες από ανταλλαγή πυροβολισμών στο Ρόουντ Άιλαντ

Τραυματίες από το αιματηρό περσιατικό ανάμεσα σε ενοίκους σπιτιού και επιβαίνοντες σε αυτοκίνητο.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 14 Μαϊ 2021 | 06:25

Νύχτα τρόμου: Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα - Διαψεύδουν οι ισραηλινοί την εισβολή

Άνδρες των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας. Λίγο αργότερα διέψευσαν την είδηση. Η Χαμάς εκτόξευσε 100 ρουκέτες εναντίον της Ασκελόν.

ΚΛΙΜΑ ΠΡΟΣΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ. 13 Μαϊ 2021 | 19:46

Γερμανικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα "άγκυρα της τουριστικής βιομηχανίας" για τη φετινή χρονιά και λόγω των εμβολιασμών

Εκτενής κάλυψη του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού από τα γερμανικά ΜΜΕ - Ιδιαίτερη μνεία στον εμβολιασμό του πληθυσμού των νησιών

«Η ΧΩΡΑ ΣΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ» 13 Μαϊ 2021 | 18:24

Αγρια κόντρα του γιου Νετανιάχου με τους Τούρκους: Κάνατε γενοκτονία στον ελληνικό πληθυσμό - Σας κυβερνά ένας δικτάτορας

Ο Γιαίρ Νετανιάχου ξεσπάθωσε εναντίον των Τούρκων καθώς μιλάει για γενοκτονία στον ελληνικό πληθυσμό, για Κωνσταντινούπολη και αποκαλεί δικτάτορα τον Ερντογάν

ΕΒΓΑΛΕ ΠΑΛΙ ΤΟ ΣΠΑΘΙ Ο ΕΡΜΠΑΣ 13 Μαϊ 2021 | 17:02

Αγιά Σοφιά: Προκλητική προσευχή για το Μπαϊράμι μετά από 87 χρόνια [Εικόνες-Βίντεο]

Χιλιάδες πολίτες στην Κωνσταντινούπολη καλωσόρισαν το Μπαϊράμι, προσευχόμενοι στην Αγιά Σοφιά μετά από 87 χρόνια.

ΕΧΑΣΕ ΕΔΑΦΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ 13 Μαϊ 2021 | 14:55

Ο Ακάρ θύμωσε με την Ελληνική Επανάσταση: Όσοι μας κατηγορούν για επεκτατισμό, να δουν τον χάρτη του 1821 και τον σημερινό...

Ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε πως "όσοι μας κατηγορούν για επεκτατισμό, ας κοιτάξουν στον χάρτη και να κάνουν τη σύγκριση του 1821 με το 2020".

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ FORBES 13 Μαϊ 2021 | 11:04

Με drone - "ιπτάμενους ελεύθερους σκοπευτές" εξοπλίζει ο τουρκικός στρατός τα θωρακισμένα οχήματά του

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία παρουσίασε ένα νέο drone - Eίναι εξοπλισμένο με πολυβόλα - Eλέγχεται μέσα από θωρακισμένα οχήματα.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ 13 Μαϊ 2021 | 10:47

Βαρβιτσιώτης: Δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύσει τους πολίτες του

"Κανείς δεν μπορεί να στερήσει το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύσει τους πολίτες του από 1500 ρουκέτες που στόχευαν αμάχους", σημείωσε ο Μ. Βαρβιτσιώτης.

ΖΗΤΑ ΛΗΨΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 13 Μαϊ 2021 | 10:25

Νέα παρέμβαση Τουρκίας κατά Ισραήλ: Οι μουσουλμάνοι έχουν καθήκον να δράσουν υπέρ των Παλαιστινίων

"Τρομοκρατικό κράτος" χαρακτηρίζει ο Ερντογάν το Ισραήλ - Οι μουσουλμάνοι έχουν καθήκον να δράσουν λέει ο Οκτάι.

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΝΥΧΤΑ ΕΝΤΑΣΗΣ 13 Μαϊ 2021 | 09:41

Εκτός ελέγχου η σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς: Κόλαση με δεκάδες νεκρούς - Βροχή από ρουκέτες και βομβαρδισμούς

Το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας- Πολλές περιοχές στο νότιο Ισραήλ χτυπήθηκαν και πάλι, ενώ ο OHE προειδοποιεί για "πόλεμο ευρείας κλίμακας".

ΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΔΟΣΗ ΕΜΒΟΛΙΟΥ 13 Μαϊ 2021 | 07:04

Εμβόλιο... τζακ ποτ: Στο Οχάιο όσοι εμβολιάζονται θα συμμετέχουν αυτόματα σε λοταρία με έπαθλο 1 εκατομμύριο δολάρια

Στο Οχάιο, όσοι εμβολιάζονται για την COVID-19 θα συμμετέχουν αυτόματα σε λοταρία με έπαθλο 1 εκατομμύριο δολάρια