Ελένη Αρβελέρ: Ο Μάνος, η Αριστερά, ο Μίκης...

Είκοσι χρόνια κλείνουν στις 15 Ιουνίου από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι. Το TheTOC.gr, μαζί με 5 δικούς του ανθρώπους, ταξιδεύει ξανά στην αιώνια νεότητα του Μάνου. Αρχή, με την Ε. Αρβελέρ

Ελένη Αρβελέρ: Ο Μάνος, η Αριστερά, ο Μίκης...

Τιμώντας το έργο, αλλά και την προσωπικότητα του συνθέτη - του δημιουργού που πολλοί χαρακτήρισαν ως «μουσική ιδιοφυΐα»- το TheTOC.gr παρουσιάζει από σήμερα, Πέμπτη 12 Ιουνίου έως και την Κυριακή, 15 Ιουνίου, ένα μικρό αφιέρωμα.

Πέντε πρόσωπα, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και σε διαφορετικές στιγμές, βρέθηκαν κοντά του, συνεργάστηκαν μαζί του και μοιράστηκαν ιδέες, μιλούν στον φακό του TheTOC.gr.

Ο Χατζιδάκις απεχθανόταν την αναμνησιολογία. Όπως ο ίδιος έγραφε «... Πρέπει να πω ότι δε μ’ αρέσει η αναμνησιολογία, την απεχθάνομαι. Είναι χειρότερη κι από μνημόσυνο…» (περιοδικό «Λέξη», τεύχος 62, Φεβρουάριος - Μάρτιος 1987).

Το αφιέρωμα δεν έχει χαρακτήρα μνημοσύνου. Έτσι κι αλλιώς, ο Χατζιδάκις, εκτός όλων των άλλων, υπήρξε αεικίνητος, άπιαστος κι ως εκ τούτου, μέχρι το τέλος, νέος.

Αρχής γενομένης από την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, τη διεθνούς κύρους βυζαντινολόγο και πρώτη γυναίκα πρύτανη του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, ο Θάνος Μικρούτσικος, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Μανώλης Μητσιάς και ο Γιώργος Στεφανάκης (φίλος, δικηγόρος του, αλλά και πρόεδρος της Ορχήστρας των Χρωμάτων που ίδρυσε ο Μάνος Χατζιδάκις), φωτίζουν, καθένας με τον δικό του τρόπο, μικρά περιστατικά από τη συνάντηση τους μαζί του.

Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ

Με μία φράση σε ενεστώτα χρόνο, «Τον ξέρω από παιδί» ξεκινά η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ να μιλά για τον Μάνο Χατζιδάκι.

Η γειτονιά του Παγκρατίου, η ΕΠΟΝ, το ορατόριο για την Αντίσταση που είχε συνθέσει ο Μάνος, αλλά και η προτροπή του να κάνουν χορωδία, τα Δεκεμβριανά και η Βάρκιζα, η νέα συνάντηση τους, χρόνια αργότερα στο Παρίσι, η κασέτα με τα τραγούδια «Για την Ελένη», η φιλία με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, η Αριστερά, ο Μίκης και ο Μάνος...

Μοντάζ: Γιάννης Αρχιμανδρίτης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr