Θ. Μικρούτσικος: Η γενναιοδωρία του Χατζιδάκι

Είκοσι χρόνια κλείνουν στις 15 Ιουνίου από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι.Το TheTOC.gr, μαζί με 5 δικούς του ανθρώπους, ταξιδεύει ξανά στην αιώνια νεότητα του Μάνου. Σήμερα ο Θ. Μικρούτσικος

Θ. Μικρούτσικος: Η γενναιοδωρία του Χατζιδάκι

H επεισοδιακή γνωριμία με τον Μάνο Χατζιδάκι, το 1975, όταν ήταν γενικός διευθυντής της Ε.ΡΑ., η επιστολή Μικρούτσικου στον Τύπο της εποχής, η προσέγγιση Χατζιδάκι στον Μικρούτσικο δύο χρόνια αργότερα, η φιλία.

«Η φιλία μας έγινε πολύ στενή» λέει ο Θάνος Μικρούτσικος στον φακό του TheTOC.gr. «Αγαπούσα τον Χατζιδάκι και γνωρίζοντας τον τον αγάπησα ακόμη περισσότερο, γιατί, εκτός των άλλων, ήταν απόλυτα γενναιόδωρος, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο στο σινάφι μας».

Ο Θάνος Μικρούτσικος θυμάται να επισκέπτεται τον Χατζιδάκι στο νοσοκομείο «όταν είχε πάθει ένα πρώτο επεισόδιο» και, ενώ ήταν ασθενής, να του ζητάει να αναλάβει, ως υπουργός Πολιτισμού, το θέμα της Ορχήστρας των Χρωμάτων. «Ο Χατζιδάκις πέθανε προτού μπορέσω να νομοθετήσω για την Ορχήστρα, κάτι που έκανα 4 μήνες αργότερα κι έτσι, η Ορχήστρα, που ήταν όχι απλά δημιούργημα του, αλλά το θέμα που τον ενδιέφερε περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο, εκείνη τη στιγμή, πήρε σάρκα και οστά τον Δεκέμβριο του 1994, λίγους μήνες μετά τον θάνατο του».

Ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος παραδέχεται ότι αγαπά πολλά έργα του Χατζιδάκι και για διαφορετικούς λόγους το καθένα, κάνοντας μνεία στους Όρνιθες, στο Χαμόγελο της Τζοκόντας, στον λεπτεπίλεπτο, όπως λέει Μεγάλο Ερωτικό, στη Ρυθμολογία, στη Μικρή, λευκή αχιβάδα ...

Μοντάζ: Γιάννης Αρχιμανδρίτης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 30.000 ΕΥΡΩ 15 Ιουν 2020 | 10:06

Στη μνήμη Θάνου Μικρούτσικου: Ολοκληρώθηκε η δωρεά για τα 350 παιδιά της Μόριας

Η "'δωρεά Μικρούτσικου' αποτέλεσε τον κύριο πόρο της Συνύπαρξης αυτό το οδυνηρό εξάμηνο του 2020.