Εαρινή ισημερία την Τετάρτη με υπερπανσέληνο

Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη έχουμε τη φετινή εαρινή ισημερία και λίγες ώρες αργότερα, στις 3.43 συγκεκριμένα, μία νέα υπερπανσέληνο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Εαρινή ισημερία την Τετάρτη με υπερπανσέληνο

Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη έχουμε τη φετινή εαρινή ισημερία και λίγες ώρες αργότερα, στις 3.43 συγκεκριμένα, μία νέα υπερπανσέληνο. Δεν θα υπάρξει άλλη έως το τέλος της χρονιάς.

Η εαρινή ισημερία σηματοδοτεί επίσημα την Άνοιξη του 2019 στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο. Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Μετά τις 20 Μαρτίου, η μέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας έως το θερινό ηλιοστάσιο.

Η Άνοιξης αναμένεται να είναι πιο σύντομη κατά σχεδόν ένα λεπτό της ώρας σε σχέση με πέρυσι. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η 'Ανοιξη μικραίνει στο βόρειο ημισφαίριο και ό,τι χάνει, το κερδίζει σε διάρκεια το καλοκαίρι.

Όσον αφορά την Υπερ-Σελήνη ή υπερπανσέληνο, συμβαίνει όταν υπάρχει πανσέληνος και ταυτόχρονα η τροχιά του φεγγαριού το φέρνει πιο κοντά στη Γη (περίγειο), με αποτέλεσμα ο δορυφόρος του πλανήτη μας να φαίνεται μεγαλύτερος και πιο φωτεινός από ό,τι συνήθως.

Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόσταση της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο. Ο όρος Υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη δεν είναι επιστημονικός, αλλά μάλλον δημιουργήθηκε από αστρολόγους.

Φωτό: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr