Γιατί φοβόμαστε το σκοτάδι - Τι δείχνει για την προσωπικότητα μας

Μία από τις πιο συνηθισμένες φοβίες είναι αυτή που σχετίζεται με το σκοτάδι. Οι επιστήμονες έχουν νέα στοιχεία. Πώς εξηγείται λοιπόν η συγκεκριμένη φοβία;

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γιατί φοβόμαστε το σκοτάδι - Τι δείχνει για την προσωπικότητα μας

Όλοι έχουμε φοβίες. Κάποιες είναι πιο συνηθισμένες και κάποιες πιο ασυνήθιστες. Άλλοι φοβούνται τους κλόουν και άλλοι τα ζουζούνια.

Μία από τις πιο συνηθισμένες φοβίες είναι αυτή που σχετίζεται με το σκοτάδι. Σε έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπιστώθηκε πως σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων φοβάται να περιπλανηθεί στο σπίτι του με τα φώτα σβηστά, ενώ το 10% παραδέχθηκε πως φοβάται πολύ το σκοτάδι.

Αν ανήκετε και εσείς σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων, η επιστήμη έχει νέα για εσάς. Ο φόβος σας για το σκοτάδια σημαίνει απλά πως έχετε πολύ μεγάλη φαντασία.

Ο Τόμας Ολεντικ, ψυχολόγος και διευθυντής του Κέντρου Μελέτης Παιδιού στο Virginia Tech University αναφέρει:

«Αυτό που μας εκπλήσσει πάντα είναι οι σκέψεις ή πεποιθήσεις που έχουν τα παιδιά. Τα παιδιά πιστεύουν πως στο σκοτάδι υπάρχουν τα πάντα. Ληστές που θέλουν να τα αρπάξουν ή κάποιοι που θέλουν τα παιχνίδια τους. Ουσιαστικά, οι φοβίες πηγάζουν από το απροσδόκητο».

«Το σκοτάδι προκαλεί ανατριχίλα επειδή αρκετοί το έχουν συνδέσει με τον κίνδυνο. Οι πρόγονοί μας ανακάλυψαν αρπακτικά ζώα, που προτιμούν να επιτίθενται στο σκοτάδι. Έτσι, με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει ένα φυσικό ένστικτο και υποσυνείδητα φοβούνται», προσθέτει.

Παράλληλα, ο κ. Όλεντικ υποστηρίζει πως το σβήσιμο της πηγής του φωτός προκαλεί άγχος το οποίο κάνει πολλούς να δρουν απερίσκεπτα.

Αυτό που προτείνει είναι πως αντί να πλέξετε με την φαντασία σας τέρατα και ληστές, να σκεφτείτε κάτι πιο απλό κάτι που να θυμίζει αγαπημένα ζωάκια.

Πηγή: thestival.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr