Follow us

Κηδεία Στεφανόπουλου:Τι συμβολίζουν οι 21 «κανονιοβολισμοί»

Με 21 έναν τιμητικούς κανονιοβολισμούς από το Λυκαβηττό η Αθήνα αποχαιρέτισε τον Κωστή Στεφανόπουλο. Τι συμβολίζουν;

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κηδεία Στεφανόπουλου:Τι συμβολίζουν οι 21 «κανονιοβολισμοί»

Με 21 κανονιοβολισμούς έγινε το ύστατο χαίρε στον Κωστή Στεφανόπουλο. Οι τιμητικοί κανονιοβολισμοί ερρίφθησαν από τον λόφο του Λυκαβηττού ως ένδειξη τιμής στον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας που έφυγε από την ζωή το βράδυ της Κυριακής σε ηλικία 90 ετών.

Γιατί όμως 21 κανονιοβολισμοί;

Πρόκειται για ένα έθιμο που χάνεται στην αχλύ του χρόνου και έχουν διατυπωθεί διαφορετικές απόψεις για την προέλευση του. Η επικρατέστερη είναι πως η συνήθεια αυτή ανήκε στο Βρετανικό ναυτικό, του οποίου τα πλοία διέθεταν 7 κανόνια με maximum δυνατότητα 3 βλημάτων ανά κανόνι. Αυτό σήμαινε πως το περισσότερο που μπορούσαν να κανονιοβολήσουν είναι 21 βολές. Όταν μάλιστα έμπαινε κάποιο πλοίο στο λιμάνι του Λονδίνου «άδειαζε» με 21 κανονιοβολισμούς, θέλοντας να δείξει τις καλές και ειρηνικές προθέσεις του.

Το έθιμο φαίνεται πως μεταπήδησε στην Ελλάδα καθώς οι σχέσεις του Ελληνικού και του Βρετανικού Ναυτικού ήταν πολύ στενές, αφού η Βρετανία υποστήριξε την ελληνική επανάσταση κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας τη δεκαετία του 1820, ενώ βοήθησε και στρατιωτικά με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου κατά του τουρκοαιγυπτιακού ο οποίος κατευθυνόταν προς την Πελοπόνησσο.

Η πρώτη φορά μάλιστα που ερρίφθησαν 21 κανονιοβολισμοί στην Αθήνα ήταν κατά τον πρώτο εορτασμό της 25ης Μαρτίου, το 1838. Συγκεκριμένα στις 15 Μαρτίου 1838 με το διάταγμα 980, καθιερώθηκε επίσημα η 25η Μαρτίου ως «παντοτινή, εις το διηνεκές εθνική εορτή των Ελλήνων».

Την πρόταση για την έκδοση του διατάγματος από τον βασιλιά Όθωνα είχε κάνει ο Γεώργιος Γλαράκης, γραμματέας της Επικρατείας επί των Εκκλησιαστικών, Δημοσίας Εκπαιδεύσεως και Εσωτερικών.

Τελικά η Αθήνα σημαιοστολίζεται και δημιουργείται πανηγυρική ατμόσφαιρα. Ο εορτασμός άρχισε την παραμονή το βράδυ με 21 κανονιοβολισμούς. Και την άλλη μέρα το πρωί πάλι οι Αθηναίοι ξύπνησαν με 21 κανονιοβολισμούς, που για κάποιους τότε, εκτός από την ρίζα που αναφέραμε ανωτέρω, είχε και τον συμβολικό αριθμό του έτους που ξεκίνησε η Επανάσταση.

Πηγή Kathimerini.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Στη Νέα Ερυθραία για μια από τις ομορφότερες αυλές των βορείων προαστίων

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.

ΑΝΘΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ 04 Σεπ 2025 | 11:45

Πάτρα: Θρήνος στην κηδεία του 27χρονου Δημήτρη που σκοτώθηκε σε τροχαίο - Πλήθος κόσμου στο τελευταίο αντίο

Το τελευταίο αντίο είπαν συγγενείς και φίλοι στον 27χρονο Δημήτρη που "έφυγε" από τη ζωή μετά από σοκαριστικό τροχαίο στην Πάτρα, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του.

02 Σεπ 2025 | 13:39

Πάτρα: "Μενεξέδες και ζουμπούλια", το τραγούδι που ράγισε καρδιές στην κηδεία της 86χρονης - "Το παιδί ζητάει τη γιαγιά"

Το τραγούδι που ράγισε καρδιές στο τελευταίο αντίο στην 86χρονη Τιτίκα που έγινε ασπίδα για την 8χρονη στην Πάτρα.

ΕΠΕΣΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ΝΕΚΡΟΣ 02 Σεπ 2025 | 12:12

Βόλος: Θρήνος στο τελευταίο αντίο στον 18χρονο Νίκο - Στα λευκά οι φίλοι του [εικόνες - βίντεο]

Το τελευταίο "αντίο" είπαν, σε κλίμα οδύνης, είπαν σήμερα συγγενείς και φίλοι στον άτυχο Νίκο, ο οποίος έπεσε νεκρός μπροστά στα έντρομα μάτια των φίλων του.

ΕΓΙΝΕ Η ΚΗΔΕΙΑ 31 Αυγ 2025 | 23:57
ΘΡΗΝΟΣ 30 Αυγ 2025 | 21:19

Συγκινεί η ανάρτηση της αδελφής του 45χρονου που σκοτώθηκε μαζί με τη σύζυγό του στην Εύβοια: "Να μας προσέχετε από εκεί ψηλά"

Η κηδεία τους θα γίνει από τον Ι.Ν. του Αγίου Τρύφωνα στη Νέα Λάμψακο, αύριο το απόγευμα στις 5μμ.

ΘΛΙΨΗ 30 Αυγ 2025 | 08:33

Τροχαίο στην Καστοριά: Βαρύ πένθος στις κηδείες των δύο 16χρονων - Εξετάζεται η εμπλοκή και τρίτου οχήματος [βίντεο]

Με τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα, συγκλονισμένες οι οικογένειες του Θέμη και της Αλεξάνδρας, φίλοι και συγχωριανοί στο Μαυροχώρι και την Πολυκάρπη Καστοριάς, τα συνόδευσαν στην τελευταία τους κατοικία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ 28 Αυγ 2025 | 21:59

Ρικάρντο Ντα Κόστα: Θλίψη και οργή στην κηδεία του Βραζιλιάνου - Τραγική φιγούρα η σύζυγός του - "Η μάχη τώρα είναι δική μας"

Η σύζυγος του Βραζιλιάνου πρώην ποδοσφαιριστή δήλωσε διατεθειμένη να δώσει τη μάχη της για να πέσει φως στα αίτια θανάτου του 42χρονου και να αποδοθούν ευθύνες

ΝΙΩΘΕΙ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ 27 Αυγ 2025 | 15:18

Συγκινημένος ο Λάμπρος Κωνσταντάρας στην κηδεία του πατέρα του: "Μακάρι να επέστρεφε για λίγο, να έβλεπε όλα αυτά"

"Δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα να σου λένε να είσαι υπερήφανος για τον πατέρα σου", είπε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας

ΘΛΙΨΗ 27 Αυγ 2025 | 13:35

Κηδεία Δημήτρη Κωνσταντάρα: Υποβασταζόμενη η σύζυγός του, Βίκυ - Στο πλευρό της τα παιδιά της, Λάμπρος και Παυλίνα [εικόνες]

Απαρηγόρητη η σύζυγός του Δημήτρη Κωνσταντάρα, Βίκυ, στην κηδεία του - Το ευχαριστώ του Λάμπρου Κωνσταντάρα σε όσους συμπαραστάθηκαν στην οικογένειά του

27 Αυγ 2025 | 12:51

"Γιατί να φύγεις": Το συγκινητικό αντίο του Νίκου Μαστοράκη στην Αλεξάνδρα Νικολαΐδου

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος του "Καληνύχτα μαμά" ράγισε καρδιές με τον αποχαιρετισμό του.

Α' ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ 27 Αυγ 2025 | 11:09

Συγκίνηση στο τελευταίο "αντίο" στον Δημήτρη Κωνσταντάρα - Ποιοι έδωσαν το παρών [εικόνες - βίντεο]

Το τελευταίο "αντίο" είπαν σήμερα, σε κλίμα συγκίνησης, συγγενείς και φίλοι στον δημοσιογράφο και συγγραφέα Δημήτρη Κωνσταντάρα.

Α' ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ 27 Αυγ 2025 | 07:35

Σήμερα η κηδεία του Δημήτρη Κωνσταντάρα - Ποια είναι η επιθυμία της οικογένειάς του

Το τελευταίο αντίο θα πουν σήμερα στο Α' νεκροταφείο συγγενείς και φίλοι στον Δημήτρη Κωνσταντάρα.

ΘΛΙΨΗ 26 Αυγ 2025 | 17:18

Κηδεία Αλεξάνδρας Νικολαΐδου: Απαρηγόρητη η μητέρα της, είχε χάσει τον σύζυγό της πριν λίγο καιρό - Τα δάκρυα της Κατερίνας Καινούργιου

Ανείπωτος είναι ο πόνος της μητέρας της Αλεξάνδρας, Δέσποινας Μανδηλαρά, η οποία έδωσε το "παρών" στην εξόδιο ακολουθία υποβασταζόμενη, έχοντας δίπλα της τις κόρες της και τον εγγονό της.

ΕΣΒΗΣΕ ΣΤΑ 41 ΤΗΣ 26 Αυγ 2025 | 12:42

Ανείπωτη θλίψη στην κηδεία της Αλεξάνδρας Νικολαΐδου - Συντετριμμένος ο Ντέμης Νικολαΐδης [εικόνες - βίντεο]

Συγγενείς και φίλοι είπαν το τελευταίο αντίο στην Αλεξάνδρα Νικολαΐδου που έφυγε έπειτα από μάχη με τον καρκίνο

ΟΔΥΝΗ 26 Αυγ 2025 | 12:25

Ντέμης Νικολαΐδης: Το στεφάνι με τα ροζ και λευκά λουλούδια, από την οικογένειά του, στην κηδεία της Αλεξάνδρας [εικόνα]

Η σύντροφος του Ντέμη Νικολαΐδη διαγνώστηκε με καρκίνο το 2023 και πάλεψε με αξιοπρέπεια και σθένος μέχρι την τελευταία στιγμή.

26 Αυγ 2025 | 06:22

Αλεξάνδρα Νικολαΐδου: Σήμερα το τελευταίο αντίο - Η μάχη με τον καρκίνο και ο τραγικός επίλογος

Σήμερα στο κοιμητήριο του Χολαργού θα γίνει η κηδεία της Αλεξάνδρας Νικολαΐδου, μίας γυναίκας που στα 41 της χρόνια έχασε τη μάχη με τον καρκίνο.

ΣΤΟ Α' ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ 25 Αυγ 2025 | 12:38

Δημήτρης Κωνσταντάρας: Την Τετάρτη η κηδεία του δημοσιογράφου και συγγραφέα - Η επιθυμία της οικογένειας

Η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Δημήτρη Κωνσταντάρα θα ψαλεί την Τετάρτη, 27 Αυγούστου στις 12.00 στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων του Α’ Νεκροταφείου Αθηνών.

ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ 23 Αυγ 2025 | 13:12

Πλήθος κόσμου στο τελευταίο αντίο στον Απόστολο Βεσυρόπουλο - Ποιοι έδωσαν το παρών [εικόνες]

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στην κηδεία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Απόστολου Βεσυρόπουλου, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ 23 Αυγ 2025 | 13:10

Απόστολος Βεσυρόπουλος: "Έφυγε το καλύτερο παιδί - Ψηλέ, θα μας λείψεις" είπε ο Μητσοτάκης στον επικήδειο

Στον επικήδειο που εκφώνησε, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μεγάλο κενό που θα αφήσει πίσω του ο Απόστολος Βεσυρόπουλος.

ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ 23 Αυγ 2025 | 11:03

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον Απόστολο Βεσυρόπουλο – Τυλιγμένο με την ελληνική σημαία το φέρετρό του

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης τελέστηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας η κηδεία του Απόστολου Βεσυρόπουλου.

ΣΤΙΣ 12 23 Αυγ 2025 | 08:55

Απόστολος Βεσυρόπουλος: Η επιθυμία της οικογένειάς του για ενίσχυση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων

Στις 12:00 στην Ημαθία η κηδεία του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολου Βεσυρόπουλου.

Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 22 Αυγ 2025 | 18:31

Απόστολος Βεσυρόπουλος: Το Σάββατο στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας η κηδεία - Το μήνυμα της οικογένειάς του

Στην εξόδιο ακολουθία αναμένεται να είναι παρών και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΚΗΔΕΙΑ 21 Αυγ 2025 | 18:27

Θεσσαλονίκη: Θλίψη στο τελευταίο "αντίο" στον καθηγητή Θεολογίας του ΑΠΘ, Χρυσόστομο Σταμούλη [εικόνες - βίντεο]

Συγκίνηση στην κηδεία του καθηγητή Χρυσόστομου Σταμούλη - Οι συγκλονιστικοί επικήδειοι και οι παρουσίες από τον πολιτικό χώρο

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΗ ΓΙΩΡΓΗ 12 Αυγ 2025 | 12:19

Σοκ στον Λυκαβηττό: 25χρονος έπεσε στο κενό από μεγάλο ύψος - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο [βίντεο ντοκουμέντο]

Ένα σοβαρό ατύχημα με πτώση ατόμου από μεγάλο ύψος στον γκρεμό που υπάρχει μπροστά από την εκκλησία του Άη Γιώργη στον Λυκαβηττό, σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης.

ΒΑΘΙΑ ΟΔΥΝΗ 11 Αυγ 2025 | 20:48

Αντώνης Σαμαράς: Σπαρακτικό μήνυμα μετά την κηδεία της κόρης του, Λένας - "Μαζί της θα’ μαστε συνέχεια"

Λίγες ώρες μετά το τελευταίο "αντίο" στην 34χρονη κόρη του, Λένα, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε μια ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook

ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ «ΑΝΤΙΟ» 11 Αυγ 2025 | 17:22
ΣΥΝΤΕΤΡΙΜΜΕΝΟΣ ΣΤΟ Α' ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ 11 Αυγ 2025 | 14:08
ΣΤΟ Α’ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ 11 Αυγ 2025 | 12:05

Λένα Σαμαρά: Βουβός πόνος για την κόρη του Αντώνη Σαμαρά - Πλήθος συγγενών και φίλων στο τελευταίο αντίο [εικόνες-βίντεο]

Η εξόδιος ακολουθία ψάλλεται στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, εντός του Α' Νεκροταφείου Αθηνών, όπου από νωρίς το πρωί συρρέουν στεφάνια και λουλούδια.

ΣΤΟΝ ΙΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ 10 Αυγ 2025 | 15:08

Τη Δευτέρα στο Α’ Νεκροταφείο η κηδεία της Λένας Σαμαρά: Η επιθυμία της οικογένειας

Η Λένα Σαμαρά έχασε ξαφνικά τη ζωή της, όταν κατέρρευσε από ανακοπή, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης

Η ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 09 Αυγ 2025 | 12:42

Λένα Σαμαρά: Το σπαρακτικό αντίο του Κώστα στην αδερφή του: "Αγγελούδι μου, θα έδινα τη ζωή μου…Πώς να αντέξω"

Η παράκληση της οικογένειας Σαμαρά - Αντί στεφάνων για τη Λένα, ενίσχυση φορέων με κοινωφελείς σκοπούς

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 07 Αυγ 2025 | 22:16

Κλείνει προληπτικά τα μεσάνυχτα ο Λυκαβηττός λόγω αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς

Ο λόφος του Λυκαβηττού κλείνει για κάθε δραστηριότητα απόψε τα μεσάνυχτα βάσει των προβλεπόμενων μέτρων σε καταστάσεις συναγερμού, οι οποίες ισχύουν αύριο στην Αττική