Κορεάτης στην Κίνα διδάσκει οστεομαντεία

Ο Κου Γιανγκ Χόι έφερε στην τάξη που διδάσκει οστά βοδιού. Ο 55χρονος διδάσκει οστεομαντεία στο πανεπιστήμιο της πόλης Χενάν στην κεντρική Κίνα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κορεάτης στην Κίνα διδάσκει οστεομαντεία

Ο Κου Γιανγκ Χόι έφερε στην τάξη που διδάσκει οστά βοδιού. Ο 55χρονος διδάσκει οστεομαντεία στο πανεπιστήμιο της πόλης Χενάν στην κεντρική Κίνα.

Ο Κου αγόρασε τα οστά σε τοπική αγορά για 20 γιουάν (3 δολάρια ΗΠΑ) και αφού αφαίρεσε τη σάρκα με ένα μαχαίρι, τα έβρασε τέσσερις ημέρες για να φύγει εντελώς το λίπος και στη συνέχεια, τα άφησε να «στεγνώσουν» για άλλες πέντε μέρες.

Για πάνω από 3.000 χρόνια οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν την ίδια μέθοδο καθαρισμού των οστών ώστε να χαράζουν στη συνέχεια επιγραφές επάνω σε αυτά.

Τα οστά αυτά προέρχονταν από βόδι ή χελώνα και χρησιμοποιούνταν στην μαντεία στη διάρκεια της δυναστείας Σάνγκ (1600-1046 π.Χ.). Επάνω τους έχει καταγραφεί ο παλαιότερος κορμός της αρχαίας κινεζικής γραφής και περιέχουν σημαντικές ιστορικές πληροφορίες για τη δυναστεία Σανγκ.

Μεταξύ των 4.500 χαρακτήρων που βρέθηκαν στα οστά για την μαντική μέχρι στιγμής έχουν μεταφραστεί μόνο 1.500 χαρακτήρες. Ο Κου μπορεί να διαβάσει και να γράψει 1.000 από αυτούς.

«Δείχνοντας στους μαθητές πραγματικά οστά τους είναι εύκολο να καταλάβουν το θαυμάσιο επίτευγμα των προγόνων τους στη δημιουργία της πρώιμης μορφής κινεζικών χαρακτήρων» λέει Κου.

Πριν πάει στο Πανεπιστήμιο της Χενάν τον Νοέμβριο του 2015, ο Kου δίδασκε την αρχαία τέχνη της οστεομαντείας στο πανεπιστήμιο Ανγιάνγκ, αρχαία πρωτεύουσα της ύστερης δυναστείας Σανγκ, ενώ στο χωριό Σιαοτούν στην Ανγκιάνγκ ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά τα οστά αυτά.

Στην Ανγιάνγκ ο Κου είχε την ευκαιρία να αγγίξει και να εξετάσει 200 οστά που χρησιμοποιούνταν στη μαντική, ενώ προηγούμενως είχε διαβάσει πάνω από 70.000 αντίγραφα για να ολοκληρώσει τη διδακτορική διατριβή του σχετικά με τη σχέση μεταξύ της οστεομαντείας και της λατρείας στο θείο την εποχή της δυναστείας Σανγκ.

Η εμφάνιση του Κου, με ένα ελαφρύ μπλουζάκι, τζιν και αθλητικά παπούτσια, προκαλεί αναταραχή στην παραδοσιακά συντηρητική τάξη αρχαιολογίας ενώ τα Μανδαρίνικά του έχουν μία παράξενη κορεατική προφορά.

«Αμφέβαλα εάν θα μας μάθαινε κάτι» λέει ο 23χρονος μεταπτυχιακός φοιτητής Τζου Πενκγιού. « Ασφαλώς, προσθέτει, αποδείχθηκε οτι έκανα λάθος».

Η πορεία του Κου προς την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία δεν ήταν εύκολη. Ακόμα και στην Κίνα η μελέτη της οστεομαντείας θεωρείται « χαμένη γνώση» την οποία ελάχιστοι Κινέζοι είναι πρόθυμοι να μάθουν.

«Οντας ξένος, το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν η γλώσσα» λέει ο Γουάνγκ Γιουσίν, διάσημος μελετητής της οστεομαντείας. Ο Κου ήταν ο τελευταίος διδακτορικός φοιτητής που εκπαίδευσε πριν συνταξιοδοτηθεί.

«Στην αρχή πρέπει να μεταφράσει τα απροσδιόριστα κείμενα της οστεομαντείας από τα αρχαία στα σύγχρονα κινεζικά και στη συνέχεια στα κορεατικά, ώστε να τα σκεφθεί και να τα γράψει τέλος στα κινεζικά» εξηγεί ο Γουάνγκ.

«Αυτό που τον βοήθησε να ξεπεράσει τις αδιανότητες δυσκολίες και να εκπληρώσει το όνειρό του είναι η αγνή αγάπη του για την κινεζική παραδοσιακή κουλτούρα» προσθέτει ο Γουάνγκ.

Το 1997 ο 35χρονος τότε Κου πουλά το διαμέρισμα του και το αυτοκίνητο του στη Σεούλ και με 200.000 γιουάν ως κεφάλαιο εκκίνησης, φεύγει για την Κίνα με την γυναίκα του και τις δύο μικρές του κόρες.

«Ο πατέρας μου είχε στην Κορέα μία παραδοσιακή ιατρική κλινική και απ΄αυτόν έμαθα το «Βιβλίο των Αλλαγών» και τον «Εσωτερικό Κανόνα του Κίτρινου Αυτοκράτορα» τις δύο μεγάλες θεωρητικές αρχές της κινεζικής ιατρικής» λέει ο Κου. «Αυτή είναι η ρίζα της αγάπης μου για τον κινεζικό παραδοσιακό πολιτισμό».

Ο Κου σπούδασε πολιτικός μηχανικός στην πατρίδα του και στη συνέχεια υπηρέτησε στο στρατό τεσσεράμιση χρόνια, πριν αρχίσει να δουλεύει σε μία εταιρία λογισμικού η οποία κατασκεύαζε συστήματα συναλλαγών για τις τράπεζες.

«Αν και ο μισθός μου ήταν αξιοπρεπής δεν ήταν αυτό που ήθελα» λέει Κου.

Τα πρώτα τρία χρόνια στην Κίνα σπούδασε αρχαία και σύγχρονα Κινεζικά, Ιστορία και Βελονισμό σε πέντε πανεπιστήμια στο Τιαντζίν και το Πεκίνο και το 2003 πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα CASS στην αρχαία κινεζική ιστορία.

Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του ο Κου ερωτεύθηκε την τέχνη της οστεομαντείας με αποτέλεσμα να πάρει διδακτορικό το 2007 πάνω στο θέμα αυτό.

Εξηγεί όμως οτι χωρίς την υποστήριξη του πατέρα του δεν θα είχε τελειώσει ποτέ τις σπουδές του καθώς χρειαζόταν 150.000 γιουάν ετησίως για να ζει και να σπουδάζει στο Πεκίνο.

«Κάποτε, όπως λέει, εξαιτίας των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετώπιζα τόσο στις σπουδές, όσο και στα οικονομικά, σκέφθηκα να τα παρατήσω».

«Δεν ήθελα όμως, εξηγεί, να απογοητεύσω ούτε τον μέντορά μου, τον κ. Γουάνγκ, ούτε τον πατέρα μου».

Μετά από σπουδές δέκα χρόνων στην Κίνα ο Κου επέστρεψε στη Σεούλ, αλλά ανακάλυψε ότι δεν υπήρχε καλή δουλειά γι 'αυτόν. Εργάστηκε δύο χρόνια ως μεταφραστής σε κυβερνητική υπηρεσία προτού τον προσκαλέσει το πανεπιστήμιο της Ανγιάνγκ ως διδακτορικό ταλέντο, μετά από συστάσεις του μέντορά του κ.Γιάνγκ.

Το 2013 ο Κου δημοσίευσε το πρώτο βιβλίο του σχετικά με την οστεομαντεία. Δύο χρόνια αργότερα προσελήφθηκε από το Πανεπιστήμιο της Χενάν ως Yellow River Scholar, μία θέση για κορυφαίους μελετητές.

Ο Κορεάτης είναι πλέον απασχολημένος με την προετοιμασία του δεύτερου βιβλίου του «120 Χρόνια Μελέτης της Οστεομαντείας στην Κίνα» το οποίο συν-γράφει με τον καθηγητή του. Για τη συγγραφή του βιβλίου, το οποίο θα δημοσιευθεί φέτος, μελέτησε κάθε βιβλίο σχετικό με την οστεομαντεία από την δεκαετία του 1930.

Ο Κου πιστεύει ότι η Κίνα είναι η ρίζα των μελετών για την οστεομαντεία και η μόνη χώρα στην οποία μπορεί εκείνος να εφαρμόσει όλα όσα έχει μάθει.

«Οσο με χρειάζονται στο Πανεπιστήμιο, θα μείνω στην Κίνα όσο μπορώ» λέει ο Κου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΣΥΡΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ 24 Ιαν 2021 | 12:22

Συγκλονιστικές εικόνες: Διασώθηκαν 11 μεταλλωρύχοι που είχαν παγιδευτεί σε χρυσωρυχείο της Κίνας

Συνολικά 22 μεταλλωρύχοι παγιδεύτηκαν στις 10 Ιανουαρίου στις στοές του χρυσωρυχείου, σε βάθος περίπου 600 μέτρων, έπειτα από έκρηξη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ 23 Ιαν 2021 | 09:32

Κορονοϊός: Ανατροπή από ΠΟΥ - Πολύ νωρίς για συμπεράσματα για τον αν προέρχεται από την Κίνα

"Όλες οι υποθέσεις βρίσκονται στο τραπέζι. Είναι σαφώς υπερβολικά νωρίς για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα" λέει ο ΠΟΥ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ 22 Ιαν 2021 | 12:54

ΑΠΘ: Συγκλονίζει η περιγραφή φοιτήτριας για τη σεξουαλική παρενόχληση- Δεν μπορούσα να αντιδράσω

Ο καθηγητής Γυναικολογίας καλούσε τις φοιτήτριες στο ιατρείο του. Με πρόσχημα την εξέταση μαστού, άρχισε να θωπεύει την κοπέλα του σε όλο της το σώμα.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ 21 Ιαν 2021 | 08:44

Συγκλονιστικές καταγγελίες από πρώην φοιτήτριες για τον καθηγητή του ΑΠΘ: Για δύο δεκαετίες όλοι γνώριζαν...

Ανοίγουν στόματα μετά τις καταγγελίες πρώην φοιτητριών του ΑΠΘ, οι οποίες έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από καθηγητή του Πανεπιστημίου.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 20 Ιαν 2021 | 14:48

ΑΠΘ: Στα χέρια του πρύτανη η πρώτη επώνυμη καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση φοιτήτριας από καθηγητή

Η καταγγελία, που έγινε από απόφοιτη του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, αφορά τον συνταξιούχο καθηγητή του τμήματος που αρνείται όλες τις κατηγορίες.

ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ 20 Ιαν 2021 | 13:22

Κίνα: Εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα μετάλλαξης του κορονοϊού

Πρώτα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού εντοπίστηκαν στην Κίνα.

ΟΙ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ 20 Ιαν 2021 | 07:18

ΑΠΘ: Βροχή οι καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις γνωστού καθηγητή - Πώς εκβίαζε τις φοιτήτριες

Το θάρρος της Σοφίας Μπεκατώρου προκάλεσε "τσουνάμι" καταγγελιών για καθηγητή του ΑΠΘ - Τι περιγράφουν οι φοιτήτριες, τι απαντά ο ίδιος.

"ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ" Η ΥΠΟΘΕΣΗ 19 Ιαν 2021 | 21:13

ΤΕΙ Θεσσαλονίκης: Ανατριχιαστική περιγραφή φοιτήτριας που κακοποιήθηκε από καθηγητή της - "Έζησα την φρίκη"

Σοκάρουν τα λόγια της φοιτήτριας που καταγγέλλει σεξουαλική κακοποίηση από καθηγητή της στο ΤΕΙ μαιευτικής

ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ 19 Ιαν 2021 | 18:06

Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση: Αυτός είναι ο πρώην καθηγητής του ΑΠΘ [Βίντεο]

Παρερμήνευσαν την επιθυμία μου να βοηθήσω υποστηρίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ που καταγγέλλεται για σεξουαλική παρενόχληση

«OUTBREAK: THE VIRUS THAT SHOOK THE WORLD» 19 Ιαν 2021 | 15:48

Κορονοϊός: Γιατροί από την Ουχάν αποκαλύπτουν τι έγινε το 2019 - "Μας πήραν τα διαβατήρια, μας είπαν να μην μιλήσουμε" [Βίντεο]

Νέα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα για τον κορονοϊό υποδηλώνουν ότι η Κίνα έκρυψε το ξέσπασμα του ιού.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 19 Ιαν 2021 | 15:17

ΑΠΘ - "Τα είχα σαν παιδιά μου" - Τι απαντά ο καθηγητής στις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση [Βίντεο]

"Βοηθούσα τα παιδιά να περάσουν το μάθημά μου" υποστηρίζει ο πρώην καθηγητής του ΑΠΘ, εναντίον του οποίου υπάρχουν καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση.

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ 19 Ιαν 2021 | 14:01

"Βόμβα" στο ΑΠΘ: Πάνω από 100 καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση- Στο στόχαστρο δυο καθηγητές

Επιβεβαιώνει και η πρόεδρος του ΣΕΓΕ τις καταγγελίες. "Για τον συγκεκριμένο άνθρωπο υπάρχουν εδώ και 30 χρόνια πάνω από 100 καταγγέλλουσες", λέει. Παρέμβαση της εισαγγελίας.

ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 19 Ιαν 2021 | 08:29

ΑΠΘ - Θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από καθηγητή αποκαλύπτει: "Πολλές φοιτήτριες υπέφεραν για πάρα πολλά χρόνια"

Συγκλονίζουν οι καταγγελίες για καθηγητή του ΑΠΘ - Τι λέει πρώην φοιτήτρια για τη σεξουαλική παρενόχληση.