ΝΕΡΙΤ: τι οδήγησε στην καθαίρεση Προκοπάκη

Μόνο θετικό δεν στάθηκε το ξεκίνημα της ΝΕΡΙΤ. Στις πρώτες 24 ώρες λειτουργίας της, αποπέμφθηκε ο πρόεδρός της ύστερα από μια έντονη κόντρα εξουσίας με πλούσιο παρασκήνιο και καταγγελίες...

ΝΕΡΙΤ: τι οδήγησε στην καθαίρεση Προκοπάκη

«Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, η ΕΡΤ, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης. Κι αυτό τελειώνει σήμερα…».

Με αυτά τα λόγια τον Ιούνιο του 2013, ο Σίμος Κεδίκογλου είχε ανακοινώσει το κλείσιμο της ΕΡΤ, προαναγγέλοντας ταυτόχρονα τη δημιουργία ενός νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα -«κατά τα πρότυπα των πιο επιτυχημένων δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της Ευρώπης» που θα λειτουργούσε «το ταχύτερο». Εντεκα μήνες μετά, η έναρξη του πρώτου τηλεοπτικού καναλιού του νέου φορέα συνοδεύεται με την καθαίρεση του προέδρου από το Εποπτικό Συμβούλιο, πλούσιο παρασκήνιο, καταγγελίες για σοβαρές παρατυπίες, μικροσυμφέροντα και χειρισμούς που έβαλαν σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον, ενώ οι προσλήψεις προσωπικού έχουν «παγώσει» -έχει προηγηθεί παρέμβαση εισαγγελέα, εξώδικα- και δεν έχει καταστεί δυνατό να στελεχωθεί η εταιρία με διαδικασίες που προϋποθέτουν τον όρο της διαφάνειας...

Το παρασκήνιο της καθαίρεσης

Η αποπομπή του Γιώργου Προκοπάκη, από τη μία πλευρά, δεν ξάφνιασε δεδομένου ότι ήταν γνωστή η κακή σχέση του -που έχει και πολιτικό υπόβαθρο- με τον πρόεδρο του Εποπτικού Θεόδωρο Φορτσάκη, αλλά και η επιστολή παραίτησης της διευθύντριας προγράμματος Κατερίνας Ευαγγελάκου, εξαιτίας παρεμβάσεων του στις αρμοδιότητές της. Είχε επίσης δημοσιοποιηθεί και η θέση μελών του Εποπτικού ότι αν δεν φύγει ο πρόεδρος, θα παραιτηθούν.

Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «έκπληξη» δεδομένου ότι η ΝΕΡΙΤ είχε μόλις κάνει πρεμιέρα με σλόγκαν «κάτι νέο ξεκινά» και άμεση φιλοδοξία να καλύψει επαρκώς την προεκλογική περίοδο και τις εκλογές.

Πίσω από την καθαίρεση Προκοπάκη, βεβαίως, υπάρχει πλούσιο παρασκήνιο -που δεν θυμίζει νέο ξεκίνημα, αλλά παλιές ασθένειες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Εποπτικό, αιτία στάθηκε η διαπίστωση αδυναμίας ομαλής λειτουργίας του Δ.Σ της εταιρίας, με άμεσο αντίκτυπο στην οργάνωση της ΝΕΡΙΤ και κίνδυνο να πληγεί το δημόσιο συμφέρον.

Επί της ουσίας, στον κ. Προκοπάκη καταλογίζεται ότι στο -σύντομο- διάστημα που βρέθηκε στη θέση του προέδρου κατάφερε να ανοίξει κόντρες με πολλές πλευρές, ενώ του χρεώθηκε -μεταξύ άλλων- και η μέχρι στιγμής αδυναμία της ΝΕΡΙΤ να στελεχωθεί μέσα από διαγωνισμούς -για τους οποίους έχει παρέμβει και εισαγγελέας.

Η αφορμή δόθηκε όταν διαφώνησε με την διευθύντρια προγράμματος Κατερίνα Ευαγγελάκου για τις αναθέσεις παραγωγών και συνολικότερα για τη φυσιογνωμία του προγράμματος -για την οποία αποφάσισε πως θα είναι κυρίως ενημερωτική, με τον πλήρη έλεγχο στον Βασίλη Θωμόπουλο. Κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις και οδήγησε στην επιστολή παραίτησης της Κ. Ευαγγελάκου, που κατέληξε την καθαίρεση του προέδρου από το Εποπτικό.

Καταγγελίες και ανοιχτές πόρτες

Από την πλευρά του, ο κ. Προκοπάκης αφήνει αιχμές περί «θυσίας» του για λόγους μικροσυμφερόντων. Οσο για την κόντρα του με την Κ. Ευαγγελάκου, σύμφωνα με αναφορές του που έχουν κατατεθεί στο Εποπτικό, αποδίδεται στις καταγγελίες του ότι επιχειρεί να προκρίνει παραγωγές με τις οποίες σχετίζεται ο σύζυγός της -αλλά και ότι υπάρχουν γενικότερα ανάρμοστες σχέσεις μεταξύ εκπροσώπων παραγωγών και αυτών που τις εγκρίνουν..

Προφανώς, οι θέσεις του δεν έπεισαν τα μέλη του Εποπτικού -που απειλούσαν με παραιτήσεις αν δεν αποπεμφθεί. Ο κ. Προκοπάκης είδε την έξοδο, ενώ παράλληλα το Συμβούλιο ανέθεσε προσωρινά τα καθήκοντά του στην Κατερίνα Ευαγγελάκου, μέχρι να οριστεί ο νέος πρόεδρος. Πληροφορίες αναφέρουν πως η πόρτα που άνοιξε ο κ. Προκοπάκης φεύγοντας δεν έχει κλείσει και πως δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλες απομακρύνσεις.

Δεδομένου ότι αυτές ήταν οι εξελίξεις μόλις το πρώτο 24ωρο λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ, η συνέχεια μπορεί να αναμένεται... συναρπαστική, δυστυχώς όμως όχι επί της οθόνης...

Σοβαρές εκκρεμότητες

Κατά τα άλλα, η ΝΕΡΙΤ λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί με τους εργαζόμενους της ΔΤ -που ξεκίνησαν ως διμηνίτες κι έχουν ήδη πάρει ανανέωση μέχρι τον Δεκέμβριο- ενώ οι διαδικασίες προσλήψεων «πάγωσαν» λόγω εκλογών και ευρωεκλογών. Το πρόγραμμά της αποτελείται κυρίως από ενημερωτικές εκπομπές και αθλητικές μεταδόσεις, ταινίες και ξένες σειρές, ενώ λόγω επικαιρότητας έχει έντονο χρώμα εκλογών αλλά και Eurovision (το βράδυ, στις 10, θα καλυφθεί ο πρώτος ημιτελικός, στον οποίο δεν μετέχει η Ελλάδα).

Αγνωστο παραμένει το πότε θα εκπέμψει δεύτερο κανάλι -υποτίθεται άμεσα- και τι αυτό θα περιλαμβάνει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr