Follow us

Όσο αυξάνεται η αϋπνία, μειώνεται η συμμετοχή στις εκλογές

Διάφοροι παράγοντες «συνωμοτούν» για να μην πάνε οι άνθρωποι να ψηφίσουν, όταν φθάσει η ώρα. Μια νέα έρευνα φέρνει στο φως έναν άλλον παράγοντα, την αϋπνία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Όσο αυξάνεται η αϋπνία, μειώνεται η συμμετοχή στις εκλογές

Διάφοροι παράγοντες «συνωμοτούν» για να μην πάνε οι άνθρωποι να ψηφίσουν, όταν φθάσει η ώρα. Μια νέα αμερικανο-γερμανική επιστημονική έρευνα φέρνει στο φως έναν μάλλον αφανή τέτοιο παράγοντα: την αϋπνία και την εξαιτίας της κούραση.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, η αϋπνία, που εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας στις ανεπτυγμένες χώρες, δεν επηρεάζει αρνητικά μόνο την προσωπική σωματική και ψυχική υγεία, τη δουλειά ή το σχολείο (περισσότερες απουσίες, μειωμένη απόδοση), αλλά φαίνεται να υποσκάπτει την ίδια την κοινωνία και τη δημοκρατία.

Όσο λιγότερες κοιμάται κανείς, τόσο μειώνεται η πιθανότητα να πάει στις κάλπες, αλλά και γενικότερα να εμφανίσει κοινωνική δραστηριότητα υπέρ των συμπολιτών του, όπως να συνυπογράψει εκκλήσεις διαμαρτυρίας ή να κάνει δωρεές αλληλεγγύης. Με άλλα λόγια, οι άυπνοι άνθρωποι είναι πιο εγωκεντρικοί και πιο αμέτοχοι πολιτικά, έχοντας συμπεριφορές που εξασθενούν τον ιστό της κοινωνικής συνοχής (μείωση πολιτικής συμμετοχής, εθελοντισμού, φιλανθρωπικής δράσης κ.α.).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Χολμπάιν του αμερικανικού Πανεπιστημίου Μπρίγκαμ Γιανγκ της Γιούτα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης συμπεριφοράς "Nature Human Behaviour", μελέτησαν δειγματοληπτικά 1.117 ανθρώπους από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία και συσχέτισαν τις ώρες ύπνου τους με το βαθμό κοινωνικής και πολιτικής υπευθυνότητας τους.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι όσοι ξυπνούν πριν καν ξημερώσει και κοιμούνται λίγες ώρες, είναι λιγότερο πιθανό να δωρίσουν χρήματα (π.χ. στον Ερυθρό Σταυρό) ή να υποστηρίξουν μια πρωτοβουλία υπέρ της ανακύκλωσης. Και, ακόμη, είναι πιθανότερο να μην κάνουν τον κόπο να πάνε ως το εκλογικό τμήμα. Για παράδειγμα, όσοι κοιμούνταν 40 λεπτά λιγότερα, είχαν 4% μικρότερη πιθανότητα να ψηφίσουν. Γενικότερα και ανάλογα με το βαθμό της αϋπνίας και της κόπωσης, η πιθανότητα συμμετοχής ενός ανθρώπου στις εκλογές μπορεί να μειωθεί έως κατά 14% γι' αυτό και μόνο το λόγο.

«Η απώλεια του ύπνου φαίνεται να έχει ευρύτερες συνέπειες από το επηρεάζει μόνο τη δουλειά ή την ψυχική διάθεση κάποιου. Μπορεί να τον κάνει να θεωρεί τον ίδιο τον εαυτό του ως προτεραιότητα, αντί να κάνει πράξεις που ωφελούν την κοινωνία», δήλωσε ο Χολμπάιν.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα ολοένα μειούμενα επίπεδα συμμετοχής στις εκλογές, καθώς επίσης του εθελοντισμού και της κοινωνικής ενεργοποίησης υπέρ των συνανθρώπων, εν μέρει μπορούν να αποδοθούν στο γεγονός ότι οι κοινωνίες είναι ολοένα περισσότερο στερημένες από ύπνο.

«Με απλά λόγια, πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην προσφέρουν το χρόνο, τα χρήματα και την ενέργεια τους για κοινωνικές υποθέσεις, επειδή είναι πολύ κουρασμένοι για κάνουν κάτι τέτοιο», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Έρευνες έχουν δείξει ότι κατά τα τελευταία 60 χρόνια στις ΗΠΑ ο αριθμός των ανθρώπων που κάνουν ανεπαρκή ύπνο, έχει τετραπλασιασθεί. Περίπου 50 έως 70 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από χρόνια αϋπνία, κάτι που συμβαίνει σε πολλές ακόμη χώρες.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://www.nature.com/articles/s41562-019-0543-4

φωτό PIXABAY

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Λένε πως αυτά είναι τα πιο μερακλίδικα παϊδάκια σε ολόκληρη την Αθήνα

Είναι από αρνάκι γάλακτος που έρχεται εδώ από το Αγρίνιο ή τη Βόνιτσα, είναι τρυφερά κι εκφραστικά, κι έχουν σάρκα αέρινη και βαθιά κρεάτινη, χάρη στη σωστή ισορροπία ελαφρού dry aging, μαστόρικου σχαρίσματος και μετρημένου αρτύματος με αλατορίγανη και τίποτε άλλο.

ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 04 Νοε 2025 | 18:10

Νέα Υόρκη: Ο Τραμπ θέλει να φρενάρει τον "κομμουνιστή" Μαμντάνι - "Όποιος Εβραίος τον ψηφίσει, είναι χαζός"

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει βάλει τον υποψήφιο δήμαρχο Νέας Υόρκης με τους Δημοκρατικούς περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στο στόχαστρό του το τελευταίο διάστημα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 04 Νοε 2025 | 13:27

Κρίσιμες κάλπες στη Ν.Υόρκη: Γιατί το early voting δείχνει Μαμντάνι και μεγάλο εκλογικό "χαστούκι" στον Τραμπ

Αλλαγές στον πολιτικό χάρτη των ΗΠΑ ενδέχεται να φέρουν οι κάλπες που στήνονται σε Νέα Υόρκη αλλά και Νιου Τζέρσεϊ, Βιρτζίνια και Καλιφόρνια

34ΧΡΟΝΟΣ 03 Νοε 2025 | 15:49

Ο αντι-Τραμπ Μαμντάνι: Γιος Ινδών που γεννήθηκε στην Ουγκάντα, ετοιμάζεται για δήμαρχος Ν.Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι πολύ κοντά στο να γράψει ιστορία και να γίνει ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ 02 Νοε 2025 | 18:13

Ανησυχία στη Γερμανία: Σταθερά πρώτο κόμμα η ΑfD στις δημοσκοπήσεις

Η Χριστιανική Ένωση (CDU/ CSU) ακολουθεί δεύτερη με 25%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κινούνται στο 15%. Αριστερά (Die Linke)και Πράσινοι (Die Grünen) καταγράφουν 11%

"ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΗ" 31 Οκτ 2025 | 22:55

Ολλανδία: "Παρατυπίες" στις εκλογές καταγγέλλει ο ηγέτης της ακροδεξιάς Γκερτ Βίλντερς

"Υπάρχει χιονοστιβάδα μηνυμάτων αυτού του είδους από όλη τη χώρα - Θα ήταν καλό να γίνει έρευνα", τόνισε ο Βίλντερς

ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ ΛΕΥΚΟΣ ΚΑΠΝΟΣ 31 Οκτ 2025 | 18:23

Χανιά: Θρίλερ με την εκλογή μητροπολίτη - Οι μαφιόζοι είχαν ζητήσει την παρέμβαση Καμμένου για τον εκλεκτό τους

Αναβολή της εκλογής του νέου μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης

38 ΕΤΩΝ 30 Οκτ 2025 | 07:15

Εκλογές στην Ολλανδία: Ρομπ Γέτεν, ένας πρώην αθλητής και ανοιχτά ομοφυλόφιλος που προαλείφεται για πρωθυπουργός

Ο Ρομπ Γέτεν προβλέπεται να γίνει ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός της Ολλανδίας, και ο πρώτος που έχει δηλώσει δημοσίως πως είναι ομοφυλόφιλος.

ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ 29 Οκτ 2025 | 22:56

Νέα σελίδα στο πολιτικό σκηνικό της Ολλανδίας - Το exit poll δίνει νικητή το φιλοευρωπαϊκό κεντρώο κόμμα D66

Οι ψηφοφόροι στην Ολλανδία φαίνεται πως γύρισαν την πλάτη στον ακροδεξιό ηγέτη Χέερτ Βίλντερς

ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 27 Οκτ 2025 | 17:50

Αυτός είναι ο γηραιότερος ηγέτης όλου του κόσμου - Ο Πολ Μπίγια επανεξελέγη σε ηλικία 92 ετών

Η αντιπολίτευση στο Καμερούν καταγγέλλει πυροβολισμούς κοντά στο σπίτι του αντιπάλου του

ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΡΟΦΗ 19 Οκτ 2025 | 20:21

Καταποντίστηκε ο εκλεκτός του Ερντογάν στα Κατεχόμενα: Ο Τουφάν Ερχιουρμάν διαδέχεται τον Τατάρ στην ηγεσία του ψευδοκράτους

Ο Τουφάν Ερχιουρμάν έλαβε ποσοστό 62,76% ενώ ο Ερσίν Τατάρ 35,80% - Συγχαρητήρια στον Ερχιουρμάν από τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον γγ του ΑΚΕΛ

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ 17 Οκτ 2025 | 07:23

Κεντρικό πρόσωπο στις δημοσκοπήσεις η Καρυστιανού - Το 32,2% των πολιτών λέει ότι "σίγουρα ή μάλλον" θα την ψήφιζε

Το ερώτημα "πόσο πιθανό είναι να ψηφίζατε ένα κόμμα Καρυστιανού", απαντάται με διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά.