"Πάρτυ" μικροβίων στο Μετρό- Η έρευνα του Έλληνα καθηγητή στο Χονγκ Κονγκ

Οι επιβάτες αναμιγνύουν τα βακτήρια από όλες τις γραμμές, αλλάζοντας καθημερινά γραμμές για τη μετακίνησή τους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
"Πάρτυ" μικροβίων στο Μετρό- Η έρευνα του Έλληνα καθηγητή στο Χονγκ Κονγκ

Ακόμα κι αν σας φανεί υπερβολικό, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, κάθε γραμμή του Μετρό σε κάθε πόλη έχει τη δική της ξεχωριστή μικροβιακή «κοινότητα».

Οι επιβάτες αναμιγνύουν τα βακτήρια από όλες τις γραμμές, αλλάζοντας γραμμές για τη μετακίνησή τους. Σε αυτό κατέληξε η νέα επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Χονγκ Κονγκ με επικεφαλής τονΈλληνα επιστήμονα της διασποράς, τον αναπληρωτή καθηγητή βιολογίας Γιάννη Παναγιώτου του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Η σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Cell Reports», αναφέρει ότι ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών, αφού καθαρίσουν καλά τα χέρια τους, να χρησιμοποιήσουν σε διάφορες ώρες της ημέρας το μετρό της πόλης για 30 λεπτά κάθε φορά, κρατώντας τις χειρολαβές των συρμών.

Η ανάλυση έδειξε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των μικροοργανισμών που είχαν μεταφερθεί στους επιβάτες, αφορούσε κοινά βακτήρια του δέρματος. Τις πρωινές ώρες της αιχμής η ποικιλία των μικροβίων ήταν πολύ μεγαλύτερη (140 είδη κατά μέσο όρο) από ό,τι το απόγευμα (μόνο 48).

Η μελέτη έδειξε ότι στην αρχή της ημέρας κάθε γραμμή του μετρό «μεταφέρει» στους επιβάτες περισσότερα και πιο διαφορετικά είδη μικροβίων, με αποτέλεσμα κάθε γραμμή να έχει το δικό της ξεχωριστό μικροβιακό «αποτύπωμα». Όσο προχωρά η μέρα οι επιβάτες «μαζεύουν» από το μετρό λιγότερα είδη μικροβίων και παράλληλα οι διαφορές των μικροοργανισμών από γραμμή σε γραμμή σταδιακά εξαφανίζονται.

Όπως δήλωσε ο Γ.Παναγιώτου, «το πρωί κάθε γραμμή έχει μοναδικά μικροβιακά χαρακτηριστικά, τα οποία αντανακλούν τις περιοχές που διασχίζει. Όμως καθώς ολοένα περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το μετρό μέσα στη μέρα, οι μικροβιακές κοινότητες όλων των γραμμών γίνονται σταδιακά παρόμοιες, με εμφανή την κυριαρχία των συμβιωτικών βακτηρίων του ανθρωπίνου δέρματος».

Τα περισσότερα από αυτά τα βακτήρια είναι σχετικά αβλαβή, καθώς φιλοξενούνται στο ανθρώπινο δέρμα για καιρό. Όμως, όπως έδειξε η νέα μελέτη (και έχουν δείξει επίσης άλλες μελέτες σε μετρό των ΗΠΑ στο παρελθόν), μέσω του Μετρό μεταφέρονται και ορισμένα παθογόνα και πιο επικίνδυνα μικρόβια.

«Η ιδέα της έρευνάς μας δεν είναι να τρομάξουμε τους ανθρώπους, καθώς παρατηρήσαμε ότι οι γραμμές του Μετρό με την περισσότερη κίνηση δεν ενέχουν μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία από άποψη παθογόνων μικροοργανισμών», δήλωσε ο κ. Παναγιώτου.

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`