Στο φως δεύτερη φωτογραφία της Θεσσαλονίκης πριν γκρεμιστεί το τείχος;

«Τελικά ότι δεν είδαμε για χρόνια ολόκληρα τα βλέπουμε μέσα σε λίγες ημέρες» γράφει ο χρήστης που ανέβασε τη δεύτερη φωτογραφία της παλιάς Θεσσαλονίκης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στο φως δεύτερη φωτογραφία της Θεσσαλονίκης πριν γκρεμιστεί το τείχος;

Πριν από λίγες μέρες, μια παλιά φωτογραφία της Θεσσαλονίκης την οποία δημοσίευσε ο Ζαχαρίας Σεμερτζίδης, στην ομάδα "Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης", «έριξε το διαδίκτυο». Ο ίδιος σημείωνε ότι επρόκειτο για ιστορική λήψη, καθώς είναι το πρώτο φωτογραφικό ντοκουμέντο, το οποίο εμφανίζει την πόλη όπως ήταν, πριν την κατεδάφιση του τείχους.

Στο φως δεύτερη φωτογραφία της Θεσσαλονίκης πριν γκρεμιστεί το τείχος;

Πριν από λίγες ώρες, ακόμα μια φωτογραφία κυκλοφόρησε ανοίγοντας νέο κύκλο διαλόγου στο διαδίκτυο.

Πρόκειται για την παρακάτω εικόνα, η οποία, σύμφωνα με τους ανθρώπους που τη δημοσίευσαν, τραβήχτηκε από το ύψος της σημερινής Πλατείας Ελευθερίας, με τον Λευκό Πύργο με το περιτείχιό του να φαίνονται στο βάθος.

Στο φως δεύτερη φωτογραφία της Θεσσαλονίκης πριν γκρεμιστεί το τείχος; - εικόνα 2

Tο κείμενο που συνοδεύει την ανάρτηση είναι του Μηνά Δεστιλιάρη και αναφέρει τα εξής:

ελικά ότι δεν είδαμε για χρόνια ολόκληρα τα βλέπουμε μέσα σε λίγες ημέρες !! Μια φωτογραφία των τειχών της Θεσσαλονίκης, με τον Λευκό Πύργο στο βάθος, από την αντίθετη πλευρά που τραβήχτηκε η φωτογραφία που γνωστοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες.

Η φωτογραφία είναι από το χρονολόγιο του φίλου Alexandros Giannios και του την έστειλε ο φίλος του Bill Plaster (https://www.facebook.com/bill.plaster.12).

Από εκεί και πέρα είναι άγνωστο προς το παρόν, το που ανήκει και αν έχει πνευματικά δικαιώματα. Φυσικά η ανάρτηση της γίνεται αποκλειστικά και μόνο για την προαγωγή της γνώσης εκείνης της περιόδου".

Ήδη έχει αρχίσει νέα συζήτηση μεταξύ χρηστών του Facebook αλλά και ερευνητών για το αν πρόκειται όντως για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για την προέλευση της εικόνας.

Πάντως, σε ότι αφορά την πρώτη φωτογραφία, αυτή θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, από το Εθνικό Αρχείο της Ουγγαρίας όπου και εντοπίστηκε, για να συμπεριληφθεί σε έκθεση του ΜΙΕΤ.

Πηγή: thestival

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr