Τηλεοπτική ντροπή: Έφεραν και άρμεξαν ζώα στην πρωινή εκπομπή του MEGA

Την κακοποίηση ζώων κατήγγειλε η Ένωση των Βέγκαν χθες, καθώς σε πρωινή εκπομπή του MEGA έφεραν ζώα στο στούντιο και δεν δίστασαν να αρμέξουν ζωντανά μία αγελάδα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τηλεοπτική ντροπή: Έφεραν και άρμεξαν ζώα στην πρωινή εκπομπή του MEGA

Καταγγελία στο Α.Τ. Αμπελοκήπων κατέθεσαν χθες μέλη της Ένωση των Βέγκαν καθώς στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA «Καλημερούδια» με παρουσιάστρια την Ντορέτα Παπαδημητρίου εκτέθηκαν στο στούντιο ζώα (αγελάδα, αρνάκια, κότες) προς τέρψη του τηλεοπτικού κοινού αν και διά νόμου απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους, όπως αναφέρει το zoosos.gr.

Και το οικονομικό όφελος σε αυτή την περίπτωση δεν είναι μόνο τα νούμερα της τηλεθέασης αλλά και η άμεση διαφήμιση του Αχαϊκού Χωριού.Γιατί φυσικά μόνο στο κέρδος αποσκοπούν όσοι ταλαιπωρούν ζώα και τα κουβαλάνε στα στούντιο για να δείξουν και καλά πως αρμέγονται οι αγελάδες και τα γαϊδούρια ή για να διαγωνιστούν μεταξύ τους τηλεπερσόνες που διεκδικούν νούμερα για να παραμείνουν στην επιφάνεια και ντύνονται ως «σέξι» αγρότισσες και αγρότες…

Στην ανακοίνωση της η Ένωση των Βέγκαν επισημαίνει: «Ζώα που καθημερινά κακοποιούνται για να απολαμβάνουν οι άνθρωποι τα γεύματα που επιθυμούν, γεύματα που αποτελούνται από τα σώματά τους, το γάλα των μωρών τους και τα αυγά τους. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι υπεύθυνες/οι της εν λόγω εκπομπής, αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν με έναν ακόμη τρόπο τα πλάσματα αυτά, εκθέτοντάς τα σε ένα στούντιο γεμάτο φασαρία και ανθρώπους, σε ένα περιβάλλον εντελώς αφιλόξενο για τα ίδια. Δεν δίστασαν μάλιστα να αρμέξουν και μία αγελάδα μπροστά στις κάμερες!

Αν αγαπημένη τους ενασχόληση είναι το άρμεγμα γιατί δεν αλλάζουν επάγγελμα;

Για τον λόγο αυτό, το σωματείο μας κατέθεσε έγγραφη καταγγελία στο Α.Τ. Αμπελοκήπων που είναι αρμόδιο για την περιοχή στην οποία βρίσκονται τα γραφεία του σταθμού. Στην καταγγελία μας αναφέρουμε όλη τη διαδικασία εκμετάλλευσης των ζώων αυτών, εκθέτουμε το παράλογο της προβολής τους και μιλάμε για την ανηθικότητα της έκθεσης των κακοποιημένων αυτών πλασμάτων με τρόπο που να προωθεί και να προπαγανδίζει την επίπλαστη εικόνα της χαρούμενης φάρμας στην οποία στηρίζεται όλη αυτή η αιματοβαμμένη βιομηχανία. Τελειώνοντας το κείμενό μας, δηλώνουμε πως θέλουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα όσων δεν έχουν φωνή για να μιλήσουν.

Ο Γιώργος Λιάγκας έφερε γαϊδούρια στο στούντιο του ANT1 για να τα αρμέξει στις 29 Οκτωβρίου 2015.

Τα στοιχεία είναι πλέον όλα στα χέρια της αστυνομίας, η οποία, σε συνεργασία με την Εισαγγελία Αθηνών θα εξετάσει την κατάσταση και, αν όλα πάνε καλά, θα προχωρήσει σε δική κατά παντός υπευθύνου. Αναμένουμε και ελπίζουμε για το καλύτερο!».

Αν και οι καταγγελίες για τέτοιου είδους διόλου εκπαιδευτικά θεάματα είναι δεκάδες καθώς σε εκπομπές διαφημίσεις - τηλεοπτικές σειρές, θεατρικές σκηνές, κ.ά. παρουσιάζονται ως ζώα ως ζωντανό ντεκόρ για κάθε χρήση (ζωντανά αρμέγονται αγελάδες, γαϊδούρια, ζωντανά έγινε ακόμα και εκσπερμάτιση σκύλου αν θυμάστε) εντούτοις καμιά από αυτές τις υποθέσεις δεν έχει φτάσει ακόμα (και αναρωτιόμαστε γιατί) στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Τι ορίζει η νομοθεσία

Το άρθρο 12 του νόμου 4039/2012 τονίζει: «Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες. 1. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα, εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμα τους, πραγματοποιούν παραστάσεις ή παρελαύνουν ή εμφανίζονται ενώπιον κοινού.

2. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εφ’ όσον τα ζώα χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμα τους».

Το άρθρο 46 του νόμου 4235/2014 [Τροποποίηση του ν. 4039/2012 (Α 15)] εξηγεί:
«8. Μετά την παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4039/2012 προστίθεται παράγραφος 2α ως εξής:
2.α. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 7, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους.
9. Η παράγραφος 1 του άρθρου 13 του ν. 4039/2012 αντικαθίσταται ως εξής:

1. Από τις απαγορεύσεις που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 12 εξαιρούνται, οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας, τα εκτροφεία θηραμάτων και οι εκθέσεις ανάπτυξης και προβολής του κτηνοτροφικού και γεωργικού τομέα, που διέπονται από ειδικές διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή ζώων, πλην παραστάσεων ιππικής δεξιοτεχνίας και διεξαγωγής αθλημάτων ιππασίας, που περιλαμβάνουν την υπερπήδηση εμποδίων, την ιππική δεξιοτεχνία και το ιππικό τρίαθλο».

Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη αλλά δεν εφαρμόζεται και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης πολύ απλά αδιαφορεί για το πώς χρησιμοποιούνται τα ζώα ειδικά στην τηλεόραση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

14 Σεπ 2020 | 09:10

Λίζα Δουκακάρου: Η σπάνια εξομολόγηση - το μαύρο στο MEGA και οι μικρόψυχοι...

Η Λίζα Δουκακάρου σε μια σπάνια συνέντευξη: "Ξαφνικά αισθάνεσαι πως μεγαλώνεις, είναι μικρόψυχο να πεις ότι..."

46 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 09 Σεπ 2020 | 19:47

Κορονοϊός: "Ήξεραν ότι νοσούσαν και έρχονταν στη δουλειά" - Καταγγελία εργαζόμενης από το εργοστάσιο στα Γιαννιτσά [Βίντεο]

Εργαζόμενη του εργοστασίου στα Γιαννιτά, θετική στον κορονοϊό κατήγγειλε ότι συνάδελφοί της ενώ γνώριζαν ότι νοσούν, συνέχιζαν να πηγαίνουν στη δουλειά

09 Σεπ 2020 | 10:05

Τηλεθέαση: Ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος ανατρέπει το τοπίο της πρωινής ζώνης

Η επιστροφή του Ιορδάνη Χασαπόπουλου στο Mega άλλαξε τις ισορροπίες στην τηλεθέαση.

ΤΙ ΖΗΤΑ 08 Σεπ 2020 | 21:05

Μητέρα Λίνας Κοεμτζή: "Ντρέπομαι που μπήκε στο αρχείο η υπόθεση - Δεν υπάρχει δικαιοσύνη" [Βίντεο]

Η Σταυρούλα Τομπάζη, μητέρα της Λίνας Κοεμτζή εξέφρασε την πλήρη διαφωνία της με την πρόταση να μπει στο αρχείο η υπόθεση του θανάτου της κόρης της

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 02 Σεπ 2020 | 20:57

Ραγδαίες εξελίξεις στο Mega: Τέλος η Δώρα Αναγνωστοπούλου από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων

Η δημοσιογράφος, Δώρα Αναγνωστοπούλου δεν θα παρουσιάζει πλέον το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega - Δύο τα πρόσωπα που θα την αντικαταστήσουν

ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΝΤΟΠΙΣΕ Ο ΦΑΚΟΣ 31 Αυγ 2020 | 15:06

Δανάη Μπάρκα: Φουλ ανανεωμένη λίγο πριν την πρεμιέρα της εκπομπής της [εικόνες]

Η Δανάη Μπάρκα ετοιμάζεται να κάνει μία μικρή στροφή στην καριέρα της, αφού αναλαμβάνει το τιμόνι της νέας πρωινής ψυχαγωγικής εκπομπής του MEGA

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 29 Αυγ 2020 | 13:09

Δανάη Μπάρκα: Το σχόλιο της ανταγωνίστριας Κατερίνας Καινούργιου για τη νέα εκπομπή

Το μήνυμα της Κατερίνας Καινούργιου στη Δανάη Μπάρκα, από... απέναντι

ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ 26 Αυγ 2020 | 19:16

Στέλλα Γκαντώνα: Έφυγε από το Open και πήγε στο Mega

Ανακοίνωση έκπληξη από το Mega, που εντάσσει στο δυναμικό του τη Στέλλα Γκαντώνα

ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 26 Αυγ 2020 | 12:47

Κρήτη: Πρωτοφανής καταγγελία για ξυλοδαρμό μάγειρα από τον εργοδότη του

Σύμφωνα με την καταγγελία ο μάγειρας έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τον εργοδότη του.

ΜΕΤΑ ΤΟ OPEN 25 Αυγ 2020 | 17:12

Στο Mega με "μεταγραφή" από το Open, οι Ιορδάνης Χασαπόπουλος και Ανθή Βούλγαρη

Θα ενισχύσουν τον ενημερωτικό τομέα του Mega- Πήραν μεταγραφή από το Open

ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 23 Αυγ 2020 | 13:37

Ρόδος: Ποινική δίωξη στον 18χρονο που κατηγορείται ότι βίασε τον 13χρονο αδερφό του - Τι ομολόγησε

Σοκ έχει προκαλέσει στη Ρόδο η είδηση ότι ένας 18χρονος κατηγορείται ότι βίασε τον 13χρονο αδερφό του, ενώ την καταγγελία έκανε η ίδια η μητέρα των αγοριών.