To DEREE φιλοξενεί debaters στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum

Διεθνής διαγωνισμός debate με θέμα «Η Μυθολογία της Δημοκρατίας».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
To DEREE φιλοξενεί debaters στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum

Τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Βουλή ο διεθνής φοιτητικός διαγωνισμός debate, με θέμα «Η Μυθολογία της Δημοκρατίας», στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum, του θεσμού που καθιέρωσαν οι International New York Times πριν από δύο χρόνια, υπό την αιγίδα του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τη Δημοκρατία (UNDF).

Στο debate συμμετείχαν 7 διμελείς ομάδες από εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Ασίας και της Αφρικής, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται τοPrinceton, το Cambridge και το Oxford. Τη χώρα μας εκπροσώπησαν στο διαγωνισμό δύο σπουδαστές του DEREE – The American College of Greece, ο Βασίλης Γκούμας και ο Πέτρος Παρασκευόπουλος. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος υποστήριξε το Athens Democracy Forum ως εκπαιδευτικός συνεργάτης, φιλοξενώντας τους φοιτητές που συμμετείχαν στο debate. Φοιτητές του DEREE ξενάγησαν τους φιλοξενούμενους στην Αθήνα, στην πόλη όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, αλλά και η μυθολογία.Αυτό ήταν και το θέμα πάνω στο οποίο επιχειρηματολόγησαν οι επτά ομάδες τη Δευτέρα το πρωί στον υποβλητικό χώρο της Παλιάς Βουλής: Η Μυθολογία της Δημοκρατίας. Η κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από διεθνώς αναγνωρισμένες προσωπικότητες, όπως ο οικονομολόγος Paul Krugman, ο πρώην επικεφαλής των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών Sir Richard Dearlove, η πρώην Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και ο πρόεδρος των International New York Times, Stephen Dunbar-Johnson, που καλωσόρισε το κοινό λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε ένα debate για τη δημοκρατία να πραγματοποιηθεί σε πιο ιδανικό χώρο από αυτόν της Βουλής της Αθήνας.

Ο διαγωνισμός επιχειρηματολογίας που ακολούθησε ήταν ενθουσιώδης, δημιουργικός και άκρως δημοκρατικός, καθώς δεν έλειψαν οι επευφημίες και τα χτυπήματα στα έδρανα, μια βρετανική παράδοση που θέλει το κοινό να συμμετέχει ενεργά εκφράζοντας την συγκατάθεσή του στα επιχειρήματα των διαγωνιζομένων.Καθεμία από τις ομάδες πήρε θέση απέναντι σε ένα ζήτημα που της είχε τεθεί σχετικά με την έκφραση της δημοκρατίας στον σύγχρονο κόσμο, ενώ το πνεύμα της μυθολογίας ήταν παρόν σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης. Έτσι, η ομάδα των ΗΠΑ διαφώνησε με τη θέση ότι η Αμερική πρέπει να θεωρείται «ο Όλυμπος του κόσμου», ενώ η ομάδα της Μέσης Ανατολής/Β. Αφρικής υποστήριξε ότι τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένας επικίνδυνος Δούρειος Ίππος που απειλεί την ελευθερία. Η ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου υποστήριξε ότι ο λαϊκισμός δεν είναι τιμωρία από τους θεούς αλλά αναγκαία πολιτική, ενώ οι φοιτητές από την Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη υποστήριξαν ότι ο ηγέτης, ως άλλος Δίας, πρέπει να μάθει να μοιράζεται την εξουσία του. Σε μία επίκαιρη ομιλία, η ομάδα της Γαλλίας συμφώνησε με τη θέση ότι η λιτότητα είναι η αχίλλειος πτέρνα της ελπίδας για την Ευρώπη, ενώ η ομάδα της Ασίας υποστήριξε ότι το χάος και οι αυθόρμητες κοινωνικές αντιδράσεις είναι απαραίτητα για την επίτευξη δικαιοσύνης. Οι φοιτητές του DEREE επιχειρηματολόγησαν σχετικά με τη μαζική ανεργία και τον ρόλο της αυτοματοποίησης στη σημερινή κοινωνία.

Νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η ομάδα που εκπροσώπησε την Ινδία και τη Σρι Λάνκα, αποτελούμενη από σπουδαστές των πανεπιστημίων του Cambridge, του Oxford και του Warwick. Στη δεύτερη θέση ήρθε η ομάδα των φοιτητών που εκπροσώπησαν τη Συρία και το Μαρόκο, με φοιτητές των European Law School, Supaéro University και École Polytechnique de Bruxelles.

Το Athens Democracy Forum, το οποίο έχει αναδειχθεί σε σύμβολο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Δημοκρατίας λαμβάνει χώρα κάθε Σεπτέμβριο στη Στοά του Αττάλου στην Αρχαία Αγορά. Φέτος, στις 13-15 Σεπτεμβρίου, φιλοξένησε σπουδαίες προσωπικότητες παγκοσμίως, που συζήτησαν στην αρχαία Αγορά πάνω στις τέσσερις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημοκρατία σήμερα. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο διαπρεπής νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman, η Αυτού Μεγαλειότης Αγά Χαν, αλλά και προσωπικότητες που δραστηριοποιούνται σε διάφορα πεδία, όπως ο επενδυτής και πολιτικός επιστήμονας Eric X. Li και ο καλλιτέχνης Jeff Koons.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr