Υποδεχτείτε τα τρόφιμα από αγνό φυσικό αέριο

Τα πρώτα εργοστάσια που παράγουν ζωοτροφές από φυσικό αέριο μόλις εγκαινιάστηκαν στην Ευρώπη, ενώ ακόμα μεγαλύτερες μονάδες σχεδιάζονται τώρα στις ΗΠΑ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Υποδεχτείτε τα τρόφιμα από αγνό φυσικό αέριο

Τα πρώτα εργοστάσια που παράγουν ζωοτροφές από φυσικό αέριο μόλις εγκαινιάστηκαν στην Ευρώπη, ενώ ακόμα μεγαλύτερες μονάδες σχεδιάζονται τώρα στις ΗΠΑ. Και αφού ταΐσουν τα ζώα μας, τα τρόφιμα από φυσικό αέριο θα μπορούσαν να φτάσουν και στο δικό μας πιάτο.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, αναφέρει το περιοδικό New Scientist, η καλιφορνέζικη εταιρεία Calysta εγκαινίασε στη Βρετανία ένα μικρό εργοστάσιο που θα παράγει κάθε χρόνο 100 τόνους τροφής για ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας.

Λιγότερο από έναν μήνα αργότερα, η ανταγωνιστική βρετανική εταιρεία Unibio έθεσε σε λειτουργία μια αντίστοιχη μονάδα στη Δανία.

«Θέλουμε να περάσουμε από τα ψάρια στους σκύλους και τις γάτες και δυνητικά στον άνθρωπο» λέει ο Άλαν Σο, επικεφαλής της Calysta.

Οι ζωοτροφές που παράγονται με τη νέα μέθοδο έχουν ήδη λάβει άδεια κυκλοφορίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και η Calysta περιμένει τώρα την αντίστοιχη άδεια των αμερικανικών αρχών για να κατασκευάσει μεγάλο εργοστάσιο που θα παράγει 200.000 τόνους το χρόνο.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η τροφή που παράγεται είναι μικροί, θρεπτικοί σβόλοι από αποξηραμένα βακτήρια του είδους Methylococcus capsulatus. Τα μικρόβια αυτά ανήκουν σε μια «πρωτόγονη» ομάδα βακτηρίων που αντλούν ενέργεια από το μεθάνιο, το βασικό συστατικό του φυσικού αερίου, παράγοντας ως παραπροϊόν διοξείδιο του άνθρακα και νερό.

Τα βακτήρια χρησιμοποιούν το μεθάνιο όχι μόνο ως πηγή ενέργειας αλλά και ως δομικό λίθο για την παραγωγή πρωτεϊνών και πιο περίπλοκων οργανικών ουσιών, με τις οποίες μπορούν να τραφούν άλλα ζώα.

Όλα τα άλλα τρόφιμα που γνωρίζουμε σήμερα παράγονται άμεσα ή έμμεσα από την ενέργεια της ηλιακής ακτινοβολίας, την οποία απορροφούν τα φυτά με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

Σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, η παραγωγή ζωοτροφών και τροφίμων από μεθάνιο θα μείωνε σημαντικά την ανάγκη για καλλιεργήσιμες εκτάσεις, καθώς και την αλιεία μικρών ψαριών που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η νέα τεχνολογία θα αύξανε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, του σημαντικότερου αερίου του θερμοκηπίου.

Η Unibiο υποστηρίζει ότι η απελευθέρωση CO2 κατά την παραγωγή των τροφίμων είναι η μισή από ό,τι θα ήταν αν το φυσικό αέριο είχε απλώς καεί. Αυτό όμως είναι η μισή αλήθεια, αφού τα ζώα που θα καταναλώσουν την τροφή θα απελευθερώσουν ένα μέρος του άνθρακα που περιέχει ως διοξείδιο του άνθρακα.

Σύμφωνα με έκθεση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Calysta από τον περιβαλλοντικό οργανισμό Carbon Trust καταλήγει στην εκτίμηση ότι η συνολική εκπομπή CO2 ανά τόνο ζωοτροφής είναι πολλαπλάσιες όταν η τροφή παράγεται από μεθάνιο σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους.

Θεωρητικά, οι εκπομπές θα μπορούσαν να μειωθούν δραστικά με τη χρήση μεθανίου που παράγεται από σκουπίδια ή από μονάδες βιολογικών καυσίμων. Το κόστος, όμως, κρίθηκε απαγορευτικό και από τις δύο εταιρείες.

Αυτό στο οποίο ποντάρουν και οι δύο είναι η μείωση των αναγκών σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και η προστασία των ωκεανών από τη μη βιώσιμη αλιεία.

Ακόμα όμως κι αν η νέα τεχνολογία δεν αξιοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα στη Γη, θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη σε άλλους πλανήτες. Για παράδειγμα, τα σχέδια της αμερικανικής SpaceX για αποικισμό του Άρη βασίζονται σε συστήματα που παράγουν οξυγόνο και μεθάνιο ως καύσιμο.

Ένα μέρος αυτού του μεθανίου θα μπορούσε να κρατά ταϊσμένους τους διαπλανητικούς μετανάστες. Όπως λέει το αφεντικό της Calysta Άλαν Σο, «βρισκόμαστε ήδη σε επαφή με τη SpaceX».

Πηγή: in.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 17 Οκτ 2021 | 10:00

ΙΕΛΚΑ: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Πως η πίεση των ανατιμήσεων στις τιμές προϊόντων επηρεάζει τη συμπεριφορά των καταναλωτών - Χρήσιμες συμβουλές του ΙΕΛΚΑ

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ 17 Οκτ 2021 | 08:42

Κύμα αυξήσεων στην ενέργεια: Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης - Φοροελαφρύνσεις και κοινωνικό μέρισμα

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας - Σε δύο κατευθύνσεις προσανατολίζονται οι νέες παρεμβάσεις

15 Οκτ 2021 | 10:08

Πότε βλέπει η Κομισιόν το τέλος της ενεργειακής κρίσης

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία επικαλείται προσδοκίες της αγοράς, οι τρέχουσες τιμές στα ενεργειακά προϊόντα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα προσωρινές.

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ 14 Οκτ 2021 | 09:59

Ο λογαριασμός της κρίσης: Συν 30€ τον μήνα η μετακίνηση με ΙΧ - Αύξηση 200 έως 518€ στη θέρμανση

Τα ελληνικά νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με μεγάλες αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια - Ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13 Οκτ 2021 | 15:15

Κομισιόν για τις αυξήσεις στην ενέργεια: Σύσταση στις κυβερνήσεις να μην κόβουν το ρεύμα στα ευάλωτα νοικοκυριά

Η άνοδος των τιμών κινητοποίησε την Κομισιόν η οποία προχωρά σε μέτρα για να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις.

Η ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 13 Οκτ 2021 | 08:35

Τσουνάμι αυξήσεων στην ενέργεια: Πόσο θα πληρώνουμε για ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο

Φέτος οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με… τσουνάμι αυξήσεων σε όλες τις πηγές ενέργειας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 13 Οκτ 2021 | 07:10

Πηγές της αγοράς για ανατιμήσεις στην ενέργεια: Ανάγκη λήψης μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ρύθμισης και εξορθολογισμού των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και των ρύπων, η κρίση θα επαναληφθεί, τονίζουν πηγές της αγοράς.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΣΧΟΙΝΑΣ 11 Οκτ 2021 | 16:54

Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου "απειλεί" την Ευρώπη- Η Ευρώπη απαντάει όπως με τα εμβόλια του κορονοϊού

Με τις αυξήσεις στην ενέργεια να γίνονται δυσβάσταχτες το επόμενο διάστημα, η ΕΕ θα ανακοινώσει την Τετάρτη την "εργαλειοθήκη" ενάντια στην ενεργειακή ακρίβεια

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 11 Οκτ 2021 | 12:37

Φυσικό Αέριο: Έκπτωση 15% σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές

Με ανακοίνωση της εταιρείας Φυσικού Αερίου προσφέρεται έκπτωση 15% σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές.

ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΠΑ 11 Οκτ 2021 | 12:32

Έρχεται πρωτοφανής αύξηση στη θέρμανση με φυσικό αέριο - Εως και 4πλάσιο το κόστος [παραδείγματα]

Αν η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου δεν αποκλιμακωθεί τότε η λιανική τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται να τετραπλασιαστεί

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 11 Οκτ 2021 | 08:09

Σκρέκας: Δεν θα αφήσουμε απροστάτευτους τους καταναλωτές μέσα στην ενεργειακή κρίση - Τα μέτρα της κυβέρνησης

"Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο θα κρατήσει η ενεργειακή κρίση", τόνισε ο κ. Σκρέκας.

09 Οκτ 2021 | 12:29

"Παγκόσμιος ενεργειακός πόλεμος", για την προμήθεια φυσικού αερίου

Οι χώρες βασίζονται περισσότερο από ποτέ στο φυσικό αέριο για τη θέρμανση κατοικιών και τη λειτουργία των ενεργειακών βιομηχανιών

ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΑΥΤΟ; 08 Οκτ 2021 | 16:29

"Φωτιά" ο χειμώνας: Στα ύψη καύσιμα και ενέργεια - Η "άμυνα" των καταναλωτών και τα μέτρα 500 εκατ. ευρώ της κυβέρνησης

Τα ελληνικά νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με μεγάλες αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια - Ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς