Follow us

Άσυλο ανιάτων: 200 ζωές με τον κίνδυνο της έξωσης

Αυτοψία του TheTOC.gr στο άσυλο ανιάτων, ένα ίδρυμα που επιβίωσε 121 χρόνια, μέσα από πολέμους και καταστροφές και, σήμερα, κινδυνεύει με λουκέτο, αφήνοντας στον δρόμο 200 ασθενείς

Άσυλο ανιάτων: 200 ζωές με τον κίνδυνο της έξωσης

Όλοι παραδέχονται ότι, στο παρελθόν έγιναν λάθη, κακοδιαχειρίσεις και παραλείψεις που οδήγησαν το άσυλο ανιάτων σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Κάποιοι από τους 200 ασθενείς κάνουν λόγο για μεγάλες ευθύνες προηγούμενων διοικήσεων, με την ανοχή ή και τη συνενοχή της Πολιτείας. Το ζήτημα είναι ότι, μετά από όλα αυτά, η πολύ δύσκολη συγκυρία, με την οικονομική κρίση να έχει απαξιώσει τη σημαντική περιουσία του Ασύλου από δωρεές συγγενών των ασθενών και φιλάνθρωπων, έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο το ίδρυμα, μετά από 121 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Ακούγεται απίστευτο το γεγονός ότι οι διοικήσεις που πέρασαν από το ίδρυμα τα προηγούμενα χρόνια δεν φρόντισαν να εξασφαλίσουν ούτε την άδεια λειτουργίας, γεγονός που σήμερα αποτελεί έναν από τους στόχους των ανθρώπων του Ασύλου Ανιάτων, στόχος, ωστόσο, δύσκολος, καθώς η γραφειοκρατία και οι οικονομικές εκκρεμότητες υψώνουν δυσθεώρητα εμπόδια.

Άσυλο ανιάτων: 200 ζωές με τον κίνδυνο της έξωσης

Αυτή τη στιγμή, το Άσυλο Ανιάτων χρωστά 10 εκατομμύρια σε Εφορία, ΙΚΑ και προμηθευτές. Την ίδια ώρα, τα έσοδα από ενοίκια των ακινήτων που η αξία τους αγγίζει τα 200 εκατομμύρια ευρώ, έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ενώ, εξαιτίας των χρεών, έχουν δεσμευθεί σημαντικά ποσά που θα εισέπραττε το ίδρυμα από τον ΕΟΠΥΥ. Πλέον, τα προβλήματα και οι ελλείψεις έχουν φτάσει σε οριακό σημείο και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν ακόμη και οι στοιχειώδεις ανάγκες σε φαγητό, φάρμακα, υλικά και εξοπλισμό για τη νοσηλεία των ασθενών, ακόμη και σε θέρμανση.

Οι εργαζόμενοι που φροντίζουν ασθενείς με παραπληγίες, τετραπληγίες, νοητική στέρηση και άλλες σοβαρές και ανίατες παθήσεις, συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ίδρυμα, αν και είναι 8 μήνες απλήρωτοι.

Άσυλο ανιάτων: 200 ζωές με τον κίνδυνο της έξωσης - εικόνα 2

Πριν από 10 ημέρες, ασθενείς και εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την Ηρώδου του Αττικού και αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με συνεργάτη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τους βεβαίωσε ότι θα δοθεί λύση στο πρόβλημά τους. Την ίδια ημέρα, το ίδρυμα επισκέφτηκε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος υποσχέθηκε βοήθεια με 250 μερίδες φαγητού από την Αποστολή και συμπαράσταση με παρεμβάσεις προς την πλευρά της Πολιτείας.

Άσυλο ανιάτων: 200 ζωές με τον κίνδυνο της έξωσης - εικόνα 3

Ωστόσο, οι μέρες περνούν, τα προβλήματα συσσωρεύονται (η εταιρία του Φυσικού Αερίου έχει ήδη στείλε εξώδικο για χρέος που φτάνει τα 35 χιλιάδες ευρώ), και το ζήτημα των προνοιακών ιδρυμάτων δεν έχει, ακόμη, ενταχθεί σε κάποιο νομοσχέδιο προς τελική ρύθμιση. Διοίκηση και εργαζόμενοι ζητούν ρύθμιση των οφειλών τους, με συμψηφισμό των χρεών με την επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ και παραχώρηση στο Δημόσιο μέρους των ακινήτων. Απαιτούν, επίσης, να παρακαμφθούν τα εμπόδια που βάζει το Κράτος για την παραχώρηση της άδειας λειτουργίας, για να μπορεί, από εδώ και στο εξής, το Άσυλο Ανιάτων, που αποτελεί το μοναδικό Σπίτι για τους 200 ασθενείς, να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Μαρ 2023 | 09:39

Ερχεται Μητρώο Ακινήτων και για μακροχρόνιες μισθώσεις - Τι θα περιλαμβάνει

Θα προστεθούν πληροφορίες για τα ακίνητα, όπως, εάν είναι ή έχουν παραχωρηθεί δωρεάν, τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων και τα στοιχεία των ενοικιαστών.

1821 23 Μαρ 2023 | 11:01

Σαμαράς για την επέτειο απελευθέρωσης της Καλαμάτας: Το "Ελευθερία ή θάνατος" διαχρονικό σύνθημα του ελληνισμού

""Ελευθερία ή Θάνατος" ήταν το σύνθημα του αγώνα, ένα σύνθημα που χαρακτηρίζει διαχρονικά τον ελληνικό πολιτισμό" τονίζει σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 20 Μαρ 2023 | 08:04

Πλειστηριασμοί: Ποια είναι τα δύο διατηρητέα κτίρια στην Αθήνα που οδηγούνται στο σφυρί

Μια σειρά από ακίνητα που εντάσσονται σε διάφορες κατηγορίες περιλαμβάνει η λίστα των πλειστηριασμών που είναι προγραμματισμένοι να πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 12 Μαρ 2023 | 11:44

Από τον πλειστηριασμό στην αξιοποίηση: Τα 3 βιομηχανικά ακίνητα στη Βόρεια Ελλάδα που "αναγεννιούνται"

Τρία βιομηχανικά συγκροτήματα στη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία είχαν περιέλθει σε μαρασμό, φαίνεται να μπαίνουν σε τροχιά αναγέννησης μετά την αλλαγή σκυτάλης σε επίπεδο ιδιοκτησίας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Μαρ 2023 | 07:55

Πλειστηριασμοί: Ποια γνωστά ακίνητα άλλαξαν χέρια και ποια έμειναν στα αζήτητα

Διενεργήθηκαν χθες πλειστηριασμοί. Τα ακίνητα που... έμειναν στα αζήτητα.

Η ΤΕΛΕΤΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΔΡΑ 07 Μαρ 2023 | 18:52

Γλυπτά του Παρθενώνα - Ιστορική στιγμή: Το Βατικανό παρέδωσε στην Ελλάδα τρία θραύσματα

"Είναι ιστορική στιγμή: για την Ελλάδα, για το Βατικανό και την διεθνή αρχαιολογική κοινότητα", δήλωσε η υπουργός πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη

ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 07 Μαρ 2023 | 10:59

Αλλάζουν όλα στις μεταβιβάσεις ακινήτων: Το ΤΑΠ, η e-μεταβίβαση και ο κίνδυνος για αναδρομικά δημοτικά τέλη δεκαετιών

Ηλεκτρονικά και μέσω συμβολαιογράφου η διαδικασία μεταβίβασης – Τροπολογία για την έκδοση του πιστοποιητικού ΤΑΠ - Σοκ από νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει αναζήτηση ΤΑΠ έως και 6 δεκαετίες πίσω.