Μαραθωνοδρόμος 83 ετών!

Αρχισε να τρέχει Μαραθώνιο σε ηλικία 59 ετών. Εχει πάρει μέρος σε αγώνες σε όλον τον κόσμο. Τρέχει 30 χιλιόμετρα κάθε εβδομάδα.

Ηλίας Κούκος
ΓΡΑΦΕΙ: ΗΛΙΑς ΚΟΥΚΟς
Μαραθωνοδρόμος 83 ετών!

Ο κύριος Στέλιος Πρασσάς γεννήθηκε στις 5/11/1931. Ασχολήθηκε νωρίς με τον αθλητισμό και τον κέρδισε το ποδόσφαιρο. Έπαιξε μέχρι και τη Β' εθνική κατηγορία. Ομως τη μεγάλη καριέρα την έκανε αργότερα. Σε ηλικία 59 ετών με την παρότρυνση ενός φίλου του αθλητή μεσαίων αποστάσεων άρχισε να τρέχει. Από τότε ο κύριος Πρασσάς έγινε Μαραθωνοδρόμος, σε ηλικία 59 ετών! Πήρε μέρος σε πολλούς μαραθώνιους σε όλον τον κόσμο. Στην Αμερική, στην Αυστραλία, στην Ευρώπη.

Μαραθωνοδρόμος 83 ετών!

Εχει έρθει τρεις φορές πρώτος στο Μαραθώνιο της Αθήνας, στην κατηγορία 60-70 ετών, 2ος στην Ευρώπη στα 80-85 έτη, συμμετοχή στη λίστα με τους καλύτερους βετεράνους μαραθωνοδρόμους όλων των εποχών, με χρόνο 5h27'05' στην κατηγορία +80. Εχει μάλιστα βραβευτεί από τον ΣΕΓΑΣ ως ο γηραιότερος ενεργός μαραθωνοδρόμος που συμμετέχει στον Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών. Φέτος στην Ουγγαρία στο φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα ήρθε τρίτος στην κατηγορία 80-85 ετών. Συμμετέχει σε περίπου 20 αγώνες τον χρόνο και παίρνει μέρος σε 2 Μαραθώνιους. Κάνει οικονομία ώστε να μπορεί να ταξιδεύει στο εξωτερικό.

Ιστορικές φωτογραφίες
Ιστορικές φωτογραφίες

Τώρα σε ηλικία 83 ετών θα πάρει μέρος στον κλασικό Μαραθώνιο. - «Πρέπει να είστε από τους γηραιότερους Μαραθωνοδρόμους σε όλον τον κόσμο; τον ρωτάω». - «Υπάρχουν και άλλοι, έχω ακούσει για έναν Αμερικάνο που είναι 100 ετών και τερμάτισε σε Μαραθώνιο, τον θαυμάζω και ελπίζω και εγώ να φτάσω στην ηλικία του και να τερματίσω σε Μαραθώνιο», μου απαντάει. - «Τι χρόνο θα κάνετε φέτος;». - «Κοίταξε να δεις, γύρω στις 5 ώρες και 10', 5 ώρες και 20'. Αν και μεγαλύτερος σε ηλικία αισθάνομαι σε καλύτερη φόρμα, θα δούμε». Τον ρωτάω αν στον τερματισμό νοιώθει κουρασμένος. - «Οχι τερματίζω χαρούμενος και γελαστός, δεν συγκρίνεται με τίποτα ο τερματισμός στο Καλλιμάρμαρο. Μάλιστα μετά συνεχίζω περπατώντας και πάω μέχρι το σπίτι μου στον Βύρωνα».

«Τι προπόνηση κάνετε;». - «Τρέχω 30 χιλιόμετρα την εβδομάδα, Δευτέρα Τετάρτη Παρασκευή από 10 χιλιόμετρα. 1200 χιλιόμετρα τον χρόνο». Εγώ εκεί μένω άναυδος. Μου δείχνει το δωμάτιο με τα μετάλλια, τα κύπελλα και τα διπλώματα, τις φωτογραφίες. Πραγματικά τον θαυμάζω.

Μαραθωνοδρόμος 83 ετών! - εικόνα 3

Μετά θέλω να μάθω για τη διατροφή του. - «Τι τρώτε» - «Είμαι λιτοδίαιτος, δεν τρώω ποτέ τίποτα από έξω. Το πρωί τσάι με μέλι του βουνού, μερικές φρυγανιές και κάνα αβγουλάκι, από τις κότες μου. Το μεσημέρι φακές, αρακά, μακαρόνια. Το βράδυ τρώω, ελάχιστα, ίσως ένα γιαούρτι, δύο ρόδια. Από κρέας τρώω μόνο μοσχάρι».

Μαραθωνοδρόμος 83 ετών! - εικόνα 4

Ο κύριος Στέλιος είναι σε εξαιρετική φυσική κατάσταση για την ηλικία του. Γελαστός, ευθυτενής, βλέπει και ακούει καλύτερα από 40χρονο. Είναι ένα ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση, ένας θρύλος στην κατηγορία του. Την Κυριακή στον τερματισμό ο κόσμος θα τον χειροκροτήσει την ώρα που θα μπει στο Καλλιμάρμαρο. Αυτός θα χαμογελάσει ευτυχισμένος και θα σηκώσει τα χέρια. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή του....

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr