Follow us

Γ. Τσιπουρίδης: Ο ήλιος και ο άνεμος θα δώσουν τη λύση

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας μιλά για τις χαμένες ευκαιρίες με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τους 40 νόμους μέσα σε 20 χρόνια, χωρίς αντίκρισμα

Γ. Τσιπουρίδης: Ο ήλιος και ο άνεμος θα δώσουν τη λύση

Σαράντα νόμους έχει ψηφίσει η Ελληνική Πολιτεία, σε 20 χρόνια, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά μόλις 10-11% των αναγκών της χώρας καλύπτονται σήμερα από αυτές, τοποθετώντας την Ελλάδα σε θέση ουραγού στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα, μόλις 1870 αιολικά μεγαβάτ παράγονται στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που οι μικροεπενδυτές των φωτοβολταϊκών έπεσαν θύματα μιας, ακόμη, οικονομικής φούσκας, μετά τη δραματική πτώση των τιμών και την κακή διαχείριση που έγινε από την Πολιτεία.

Σαράντα νόμους έχει ψηφίσει η Ελληνική Πολιτεία, σε 20 χρόνια, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Κι όμως, η Ελλάδα έχει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, σε ό,τι αφορά στο αιολικό δυναμικό, κυρίως στο Αιγαίο, που είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Ωστόσο, η αδιαφορία της Πολιτείας και ο φόβος των πολιτών για την αισθητική, κυρίως, επιβάρυνση των νησιών από τα αιολικά πάρκα, έχουν οδηγήσει σε σημαντική υστέρηση σε σχέση με τους στόχους. Με έκπληξη άκουσαν οι συμμετέχοντες στην ημερίδα για την αιολική ενέργεια, την προηγούμενη εβδομάδα, από το στόμα του υπουργού Περιβάλλοντος, ότι η Ελλάδα βάζει στόχο για το 2030, 30% των ενεργειακών αναγκών της χώρας να καλύπτονται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στόχος που υπερβαίνει κατά 3% τις επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να μπορέσει, ωστόσο, ο στόχος αυτός να επιτευχθεί, θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται τα της Ενέργειας οι κυβερνώντες και να ενημερωθούν οι πολίτες της περιφέρειας, για τα περιβαλλοντικά οφέλη από τη χρήση των ΑΠΕ.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Τσιπουρίδης, εάν υπήρχει πολιτική βούληση, θα μπορούσαμε, μόλις στα επόμενα τρία χρόνια, να εγκαταστήσουμε ανεμογεννήτριες 6,5 χιλιάδων επιπλέον μεγαβάτ και να πλησιάσουμε τον στόχο που έχει τεθεί για το 2020. Όμως, τα μηνύματα είναι αρνητικά και ο στόχος, τουλάχιστον όσον αφορά στην αιολική ενέργεια, μοιάζει αδύνατο να επιτευχθεί.

Μόλις 10-11% των αναγκών της χώρας καλύπτονται σήμερα από τις ΑΠΕ

Η διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σε σχέση με το περιβάλλον και διαμηνύει στους ηγέτες ότι ο μόνος τρόπος για τη σωτηρία του πλανήτη μας είναι να αντικαταστήσουμε τις πηγές ενέργειας και να δώσουμε έμφαση στις ΑΠΕ.

Η περίφημη "πράσινη ανάπτυξη" θα μπορούσε να αποτελέσει την απάντηση και για την Οικονομία, αφού οι ανανεώσιμες πηγές θα μπορούσαν, σε βάθος χρόνου, να μας προσφέρουν ενεργειακή αυτάρκεια και να προσφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν βασικά θέματα συζήτησης στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου, στις 15 Ιουνίου, για την οποία η ΕΛΕΤΑΕΝ έχει ετοιμάσει μιας σειρά από εκδηλώσεις, με γνώμονα την όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση των πολιτών για τα πλεονεκτήματα των ΑΠΕ για τη χώρα μας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΛΕΜΟΣ 14 Νοε 2023 | 21:44

Ισραήλ: "Εξ ονόματος της ανθρωπότητας σταματήστε"- Έκκληση από τον Γκουτέρες για κατάπαυση του πυρός

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζητά να κηρυχθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός - Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε ότι 11.320 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ 31 Οκτ 2023 | 19:56

"Νεκροταφείο για χιλιάδες παιδιά η Γάζα" λέει ο ΟΗΕ - Ο φόβος για αφυδάτωση

Περισσότερα από 3.450 παιδιά φέρεται να έχουν σκοτωθεί

ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ 31 Οκτ 2023 | 11:31

Βορίδης: Προκαλεί ντροπή η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο Μεσανατολικό

Ο Βορίδης αναφερόμενος στην ψηφοφορία στον ΟΗΕ είπε πως η στάση του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί ντροπή.