Follow us

Η γλύπτρια Σοφία Βάρη: Δεν ανταγωνίζομαι τον άντρα μου Φ. Μποτέρο

Εργα της βρίσκονται στις σημαντικότερες πόλεις του κόσμου. Η διεθνούς φήμης γλύπτρια, σύζυγος του Μποτέρο, Σοφία Βάρη, μιλά στο TheTOC.gr για όλους και για όλα με αφορμή τη νέα της έκθεση.

Η γλύπτρια Σοφία Βάρη: Δεν ανταγωνίζομαι τον άντρα μου Φ. Μποτέρο

«Δεν νιώθω σαν να γυρίζω σπίτι, απλούστατα διότι ... δεν έφυγα ποτέ», μας λέει η 73 χρονη καλλιτέχνιδα και σύντροφος ενός από τους μεγαλύτερους γλύπτες της εποχής μας, Φερνάντο Μποτέρο. Η Σοφία Βάρη ανακαλεί στη μνήμη της την ΄Ανδρο που γνώρισε προ τριών δεκαετιών και τη στενή σχέση που την ένωνε με το ζεύγος Βασίλη και Ελίζα Γουλανδρή. «Με συγκινεί που ξαναγυρίζω στην ΄Ανδρο και “επιστρέφω” τη ζεστασιά που μου έχουν δώσει παρουσιάζοντας τη δουλειά μου». Σύμφωνα με την ίδια, στα εγκαίνια θα βρίσκονται 150 σημαντικοί άνθρωποι από το Χογκ Κογκ έως τη Νέα Υόρκη όχι μόνο για να δουν την έκθεση αλλά και για να γνωρίσουν την ΄Ανδρο.

«Με συγκινεί που ξαναγυρίζω στην ΄Ανδρο και “επιστρέφω” τη ζεστασιά που μου έχουν δώσει ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή»

Η έκθεση: έργα και ... «γλυπτά που φοριούνται»

Η Σοφία Βάρη θα παρουσιάσει μια μεγάλη επιλογή από έργα της, κυρίως γλυπτά από μάρμαρο κι ασήμι, κολάζ, ακουαρέλες, λάδια αλλά και κοσμήματα τα οποία η ίδια τιτλοφορεί «γλυπτά που φοριούνται».

«Αν αισθανόμουν αντραγωνιστικά προς τον Μποτέρο δεν θα είμασταν 38 χρόνια μαζί. ΄Εχουμε ενθουσιασμό και εκτίμηση ο ένας για τον άλλο. Είναι μεγάλος καλλιτέχνης αλλά όταν μιλάμε για τη δουλειά με βάζει στο ίδιο επίπεδο. Επηρεάζομαι πολύ από την τεχνική αλλά κυρίως τη στάση του να μη βάζει κανείς το κεφάλι κάτω». Αισθάνεται μαθήτριά του; «΄Οχι», λέει η Σοφία Βάρη. «Αντίθετα έχω ένα “μάτι” πάνω στη δουλειά του που το έχει ανάγκη».

Στα εγκαίνια της έκθεσής της Βάρη στην ΄Ανδρο, ο Φερνάντο Μποτέρο θα είναι παρών, κάτι που το έχει επιχειρήσει σπανίως

Στα εγκαίνια της έκθεσής της αυτής, ο Φερνάντο Μποτέρο θα είναι παρών (κάτι που το έχει επιχειρήσει σπανίως) «διότι ξέρει πόσο πολύ είναι στην καρδιά μου αυτή η έκθεση», μας λέει η Σοφία Βάρη. «Παρ' ότι έφυγα από την Ελλάδα σε ηλικία 17 χρονών και μιλώ άσχημα τα ελληνικά νιώθω απολύτως Ελληνίδα», σχολιάζει.

Και οι τιμές των έργων της είναι συμφιλιωμένες με την Ελλάδα της κρίσης; «Δεν νομίζω ότι πρέπει να υπάρχουν διαφορετικές τιμές των έργων σε κάθε χώρα», απαντά. «Για όλο τον κόσμο πρέπει να είναι οι ίδιες».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ένα από τα πιο θρυλικά μπαρ της Αθήνας ανοίγει ξανά

Restart σε νέο πόστο και με πιο 'μπαρίστικο' attitude για το ιδιαίτερα δημοφιλές bar brand του αθηναϊκού κέντρου.

ΣΠΑΝΙΑ ΦΩΤΟ 07 Σεπ 2025 | 15:19

Χριστίνα Ωνάση: Ο έρωτας με τον κατά 30 χρόνια μεγαλύτερο πρώτο σύζυγό της που έκανε έξαλλο τον Ωνάση

Μία σπάνια φωτογραφία της Χριστίνας Ωνάση με τον πρώτο σύζυγό της, Τζόζεφ Μπόλκερ. Ήταν μεγαλύτερος από εκείνη τρεις δεκαετίες.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 07 Σεπ 2025 | 12:00

Ολη η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: "Δεν με πήραν και τα χρόνια, θα ήθελα και τρίτη θητεία"

Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" για την 89η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

ΟΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ 01 Σεπ 2025 | 10:19

Η Daily Mail ​​​​​​​​εντόπισε το ανέγγιχτο νησί- Βενετσιάνικες πινελιές, διάφανα νερά και υπέροχες γεύσεις

"Αφήστε πίσω σας την μαζικότητα και τις παράλογες τιμές άλλων νησιών και προτιμήστε την Άνδρο για τις διακοπές σας", παροτρύνει η Daily Mail τους εκατομμύρια αναγνώστες της.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ 30 Αυγ 2025 | 22:39

Σπάνιο βίντεο-ντοκουμέντο με τον γιο του Αριστοτέλη Ωνάση, Αλέξανδρο, να μιλά για τον πατέρα του: "Είναι τρομερά έξυπνος"

"Θα προσπαθώ πάντα να μην πληγώσω τα αισθήματά του..." - Πενήντα δύο χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατό του, βλέπουμε τον Αλέξανδρο Ωνάση να μιλά για τον πανίσχυρο πατέρα του

30 Αυγ 2025 | 09:00

Η Μαρίνα Σπανού πάει Επίδαυρο και μιλά από καρδιάς

Μιλήσαμε με τη νεαρή τραγουδοποιό με αφορμή τη μουσικοθεατρική παράσταση "Ο μικρός εαυτός" που θα αφήσει το στίγμα της στη Μικρή Επίδαυρο στις 30 Αυγούστου.

ΑΠΟ ΠΕΡΙΤΟΝΙΤΙΔΑ 27 Αυγ 2025 | 13:07

Νοσοκομείο Σαντορίνης: Ξεσπά η Ελληνίδα σύζυγος Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή που έχασε τη ζωή του - Εκαναν λάθος στο χειρουργείο

Καταγγέλλει πως ο σύζυγός της έπασχε από σκωληκοειδίτιδα με περιτονίτιδα, αλλά τον χειρούργησαν για …διάτρηση στομάχου

ΣΤΟ MEGA 26 Αυγ 2025 | 17:05

Γυναικοκτονία στον Βόλο: Κόλαση η ζωή της 36χρονης στα χέρια του συζύγου της - Οι βιασμοί, οι αμβλώσεις και η κακοποίηση [βίντεο]

Κόλαση η ζωή της 36χρονης στα χέρια του συζύγου της - "Την είχε εξαναγκάσει σε 20 εκτρώσεις, κρυβόταν αλλά αυτός πάντα την έβρισκε" λέει η αδερφή της

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ 26 Αυγ 2025 | 14:28

Τεράστια γκάφα του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς: Νόμιζε ότι ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε... με διαπραγματεύσεις

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανός στις εκλογές του 2028 φαίνεται πως έχει σημαντικά κενά στο μάθημα της Ιστορίας.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΙΛΗΣΕΙ 22 Αυγ 2025 | 09:26

Καλιφόρνια: Πατέρας 4 παιδιών συνελήφθη για τη δολοφονία της συζύγου του - Τη σκότωσε για να μην καταθέσει ότι την κακοποιούσε

Δεκαπέντε μήνες μετά την εξαφάνιση μιας μητέρας 4 παιδιών, ο σύζυγός της συλλαμβάνεται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας - Το πτώμα της δεν έχει βρεθεί

7 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ 21 Αυγ 2025 | 21:58

Αλέξης Τσίπρας στη Le Monde: "Ήρθε η ώρα να αποκαλύψω την αλήθεια" - Τι λέει 7 χρόνια μετά την έξοδο από τα μνημόνια

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε γιατί η Ελλάδα οδηγήθηκε στην κρίση.

21 Αυγ 2025 | 09:00

Οι νέοι χώροι τέχνης που πρέπει να μπεις πρώτος

Μια λίστα με τους χώρους τέχνης που πρόσφατα άνοιξαν τις πόρτες τους και θα μας κεντρίσουν το ενδιαφέρον την επερχόμενη σεζόν.

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟ 2015 20 Αυγ 2025 | 19:09

Μαρίνα Καλογήρου: Συγκινεί η ανάρτησή της για τα 10 χρόνια από τον θάνατο του πρώην συζύγου της

Η Μαρίνα Καλογήρου δημοσίευσε δύο φωτογραφίες σε μία από τις οποίες ο Τάσος Ζαφειρόπουλος έχει στους ώμους του τον γιο τους και ποζάρει χαμογελαστός.

ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ 19 Αυγ 2025 | 16:00

Χανιά: Προφυλακίστηκε ο 56χρονος που μαχαίρωσε τη σύντροφό του - Ισχυρίστηκε ότι… "ήταν η κακιά στιγμή"

Ο 56χρονος κατηγορούμενος απολογήθηκε σήμερα για την κατηγορία κακουργηματικού χαρακτήρα που τον βαραίνει - Κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος